10 trenduri tehnologice importante in arhitectura aplicatiilor software

17 decembrie 2013

Un studiu lansat pe piata de compania de cercetare si de analiza Forrester, semnat de Jost Hopperman, Paul D. Hamerman si George Lauwrie si publicat in urma cu doar 2 luni puncteaza cateva dintre cele mai importante aspecte pe care managerii de produs si dezvoltatorii trebuie sa le includa in constructia aplicatiilor software.

Un studiu lansat pe piata de compania de cercetare si de analiza Forrester, semnat de Jost Hopperman, Paul D. Hamerman si George Lauwrie si publicat in urma cu doar 2 luni puncteaza cateva dintre cele mai importante aspecte pe care managerii de produs si dezvoltatorii trebuie sa le includa in constructia aplicatiilor software.

Astfel, principala ipoteza de lucru ce sta la baza unei solutii informatice deriva din necesitatea unui plus de flexibilitate adus nu doar produsului, ci si business-ului si echipei de implementare, crestere si promovare.

Din acest punct porneste si strategia de pozitionare a produsului pe piata, de aici se contureaza si tacticile de vanzare. Cand vorbim despre perspectivele anilor viitori si despre viziunea pe care o propune industria software, cresterea si dezvoltarea unei afaceri includ o lista de atribute, precum consolidarea, rationalizarea si transformarea aplicatiilor software in resurse de generare a lead-urilor.

  1. Dezvoltarea aplicatiilor in cloud ajuta economia de resurse dedicate produsului

Procesele de update ale aplicatiilor software sunt tot mai costisitoare. De asemenea, customizarile si extensiile complica procesul de actualizare si implementarea, iar costurile totale cresc semnificativ, fiind greu de estimat sau de justificat in timp.

Cloud computing-ul si SaaS (Software-as-a-Service) ofera un model alternativ si transparent, intrucat in aceste cazuri, costurile sunt evidente si predictibile. Acest model, de tip inchiriere include servicii precum: gazduire, mentenanta, update-uri automate si utilizarea propriu-zisa a aplicatiei.

  1. Tehnologia mobila extinde nivelul de utilizare a aplicatiilor software si le adauga plus valoare

Tehnologia mobila include device-urile propriu-zise, retelele de telecomunicatii si canalele de distributie a produsului. Toate acestea sunt gandite pentru a fi accesibile si prietenoase device-urilor pe care sunt instalate. In anul 2014, focusul va fi asupra adaptarii ciclului dedicat dezvoltarii produsului software pentru tehnologia mobila si pentru alte device-uri semnificative pe piata de consum.

Scenariile dezvoltarii aplicatiilor vor viza continutul bine integrat in interfata terminalelor mobile, posibilitatea includerii si adaptarii aplicatiilor de tip Business Intelligence (BI) sau informatiilor specializate pentru domenii precum arhitectura, bancar, sanatate sau imobiliar.

  1. Flexibilitatea aplicatiilor evolueaza prin instrumente incluse

Procesele pe care le parcurge o aplicatie software se pot intinde pe o perioada lunga de timp, iar acest lucru limiteaza flexibilitatea unui business.

  1. Experienta utilizatorilor duce aplicatiile la urmatorul nivel

Ce inseamna, insa, urmatorul nivel?

Adaptarea la tehnologiile mobile, scopul utilizarii, profilul consumatorilor, dar si experienta produsa de retelele sociale, toate acestea reprezinta urmatoarea etapa de care tin cont dezvoltatorii aplicatiilor informatice.

  1. Personalizarea aplicatiilor si inovatia cu ajutorul PaaS (Platform-as-a-Service)

Cei mai multi dintre producatorii si furnizorii produselor software includ functionalitati care personalizeaza gama de solutii cu ajutorul carora business-ul se extinde. Instrumentele avansate pe care le ofera o structura de tip PaaS completeaza lista de beneficii tehnice pe care le detine o platforma si, de asemenea, le permite aplicatiilor software integrarea in cloud computing.

Barierele care stau in calea procesului dedicat dezvoltarii includ extinderea limitata, integrarea functionalitatilor si oprirea tendintei de crestere pe verticala. Pentru a depasi aceste bariere, instrumentele de tip PaaS trebuie sa includa o configurare personalizata a modelului si a solutiei de tip Business Process Management (BPM) pentru a accelera dezvoltarea propriu-zisa pentru zona de cloud computing.

  1. Segmentarea componentelor ajuta atat furnizorii aplicatiilor software, cat si consumatorii
  2. Elastic Computing Platforms (ECP) – rol in scalarea tranzactiilor si monitorizarea acestora

Forrester defineste o platforma de tip Elastic Application (EAP) ca o zona dedicata solutiilor software ce automatizeaza flexibilitatea tranzactiilor, serviciilor, datelor, oferind un plus de performanta prin resurse permisive.

In viitor, EAP vor beneficia de scalabilitate si de adaptabilitate, acest tip de platforme fiind extrem de bine asociate SaaS, permitand scalabilitatea unui numar foarte mare de utilizatori in cadrul aceleiasi arhitecturi de aplicatie.

  1. Integrarea instrumentelor de tip Social Media, in vederea generarii colaborarilor
  2. Big Data – Rapoarte in timp real pentru cresterea si dezvoltarea afacerii
  3. Serviciile standardizate sunt esentiale pentru agilitate si pentru extensibilitate

Toate aceste idei (cu valoare de trend pentru anul 2014) ce vizeaza structuri tehnologice vor avea un impact important asupra design-ului aplicatiilor, dezvoltarii si selectarii celor mai importante solutii software pentru fiecare business.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

Procesele se îmbunătățesc continuu, prin tehnologia Cloud

Despre experianța uneia dintre cele mai mari companii din domeniul construcțiilor de mașini și unelte, care a decis încă din 2015 să folosească Sistemul modern de Management al Documentelor în Cloud, DocuWare, aflați din Studiul de Caz.Solicitările și Condițiile Inițiale.Înaintea introducerii sistemului de management al documentelor (DMS), DocuWare, departamentul de a...

Citește tot arrow_forward

SneakyPastes: o operațiune aparținând Gaza Cybergang atacă victime din 39 de țări, care au legătură cu Orientul Mijlociu

Campania, numită SneakyPastes, a folosit adrese de e-mail de unică folosință pentru a răspândi infecția prin phishing, înainte de a descărca malware-ul, în etape, utilizând mai multe site-uri gratuite. Această abordare, cu un cost redus, dar eficientă, a ajutat grupul să atace în jur de 240 de victime, din 39 de țări din întreaga lume, printre care e...

Citește tot arrow_forward

Safetech Innovations lansează iSAM, prima soluție de securitate informatică dezvoltată in-house, în urma unei investiții de jumătate de milion de euro

 Lansarea vine după 18 luni de activitate a echipei dedicate de programatori și experți în domeniul securității informatice și o investiție de 550.000 de euro, sumă din care aproximativ 70% a fost acoperită de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional pentru Competitivitate pentru anii 2014 – 2020.Soluția iSAM permite managerilor de securitatea...

Citește tot arrow_forward