Conferința Data Protection; Soluții și responsabilități, ed. VI

  • BUCURESTI - Palatul Camerei de Comerț și Industrie București, Str. Ion Ghica nr. 4
  •    04 Decembrie 2018

Camera de Comerț și Industrie București și Editura Universul Juridic organizează marți, 12 decembrie 2018, Conferința Data Protection; Soluții și responsabilități, ediția a VI-a.

Camera de Comerț și Industrie București și Editura Universul Juridic organizează marți, 12 decembrie 2018, Conferința Data Protection; Soluții și responsabilități, ediția a VI-a.

La nivel mondial, doar 9% dintre companii respectau regulamentul european pentru protecția datelor, care a intrat în vigoare în 25 mai 2018. General Data Protection Regulation sau, pe scurt, GDPR, este cea mai mare schimbare legislativă la nivelul Uniunii Europene din ultimii 20 de ani și va aduce amenzi usturătoare (care pot merge până la 20 milioane de euro sau până la 4% din cifra de afaceri mondială totală anuală) pentru companiile și autoritățile publice care nu îl respectă.

Toate companiile, indiferent de dimensiune, ar trebui să procedeze la efectuarea unui dublu audit – legal și IT – pentru a se conforma noilor reglementări. Companiile care procesează date pe scară largă sau procesează categorii speciale de date, precum și autoritățile publice trebuiau să aibă un Data Protection Officer în funcție, la data de 25 mai 2018, când a intrat în vigoare noua legislație comunitară, în toate statele membre UE.

Cele mai expuse vor fi în mod evident firmele care prelucrează un număr mare de date cu caracter personal (mall-uri online, retaileri, asigurători, bănci), companiile care prelucrează categorii speciale de date, cum ar fi datele privitoare la sănătate (clinici, spitale) și cele care transmit date către țări din afara UE (companii de turism, companii aeriene etc.).

De remarcat faptul că la nivelul Uniunii Europene au început să se acorde amenzi consistente. Astfel, Spitalul Barreiro din Portugalia a fost amendat cu 400.000 de euro de către Autoritatea portugheză pentru protecția datelor pentru nerespectarea Regulamentului UE privind protecția generală a datelor (GDPR), prin faptul că nu a separat drepturile de acces la datele pacienților.

Conferința cu tema Data Protection; Soluții și responsabilități își propune să vină în sprijinul companiilor și autorităților și să clarifice o serie de aspecte prevăzute în Regulamentul privind protecția datelor cu caracter personal precum:

– Principalii operatori vizați;

– Evaluarea contractelor existente în vederea stabilirii conformității cu prevederile Regulamentului:

– Evaluarea politicilor, procedurilor și notificărilor aferente prelucrării datelor cu caracter personal;

– Evaluarea necesității numirii unui responsabil cu protecția acestor date;

– Etape de urmat și Recomandări.

Teme de discuție

– „Pentru cine este important Regulamentul General privind Protecția Datelor și de ce?”;

– „Procedura de efectuare a investigațiilor Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal”;

– „Lista operațiunilor pentru care este obligatorie realizarea evaluării impactului asupra protecției datelor cu caracter personal”;

– „Ce trebuie să facă operatorii economici în următoarele 6 luni, ce pot să facă avocații și cum?”;

– „Analiza problemelor juridice pe care le ridică noua reglementare”;

– „Identificarea zonelor de impact aduse de GDPR”;

– „Metode de evaluare a impactului GDPR asupra organizației”;

– „Ce este o Evaluare a Impactului asupra Protecției Datelor (DPIA)?”;

– „Când trebuie efectuată DPIA și de către cine?”;

– „Când trebuie consultată Autoritatea de Supraveghere (ANSPDCP)?”;

– „Implicațiile de natură etică în respectarea protecției datelor personale”.


Propuneri vorbitori

– Alina Săvoiu, Director Juridic, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal;

– Judecător din partea Curții de Apel București;

– Cătălin Giulescu, Expert responsabil privind protecția datelor personale;

– Liliana Vasilescu, Șef Serviciu, Direcția Juridică, CEC Bank;

– Raul Felix Hodoș, Avocat Partener, Hodoș și Asociații;

– Daniel-Mihail Șandru, coordonator al Centrului de Studii de Drept European al Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române;

– Bogdan-Petru Mihai, Avocat Partener, Mușat și Asociații;

– Bogdan Manolea, co-fondator TRUSTED.ro și expert în Legile Internetului;

– Drd. Ionuț Riteș, expert în Managementul Informațiilor;

– lect. dr. Vasile-Adrian Cămărășan, șef serviciu control intern, integritate și protecția informațiilor în cadrul ASF, DPO al ASF, lector în cadrul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca;

– Doru Dorobanțu, Cercetător, Universitatea Politehnică București;

– Raluca Comănescu, Avocat Partener, Grecu & Asociații;

– Avocat Ruxandra Sava, Certified Information Privacy Professional/Europe (CIPP/E), Fondatoare LegalUp.ro;

– Cristian Ducu, General Manager, European Ethics & Compliance Association;

– Emil Munteanu, Managing Partner, Power Net Consulting;

– conf. univ. dr. Nicolae Ploeșteanu – Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu-Mureș și Carina Csiszar – cercetător, Centrul de cercetare pentru Protecția Datelor – Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu-Mureș;

Tema: „Corelația dintre dreptul la protecția datelor, Legea nr. 544/2001 privind accesul liber la informații de interes public și gestiunea proiectelor finanțate de autorități publice”.


Taxa de participare este în valoare de 200 lei + TVA și include:

– Participarea la toate sesiunile evenimentului;

– Participarea la pauzele de cafea și la prânz;

– Documentația oficială a evenimentului și acces la prezentările speakerilor;

– Acces la Abonamentul Premium Universul Juridic pe o perioadă de 3 luni.

Evenimentul va avea loc miercuri, 12 decembrie 2018, Palatul Camerei de Comerț și Industrie București, Str. Ion Ghica nr. 4, Sector 3, București (vis-a-vis de Banca Națională a României).

Introduceți evenimentul în

Vrei să fii la curent cu evenimentele din IT&C?

go>tech world

GoTech World (anterior denumit Internet & Mobile World), un manifesto al digitalizării adresat întregului ecosistem de business din Europa Centrală și de Est, are loc și anul acesta, însă online. 

Citește tot arrow_forward

Webstock 2020

Temele sunt alese cu mare atentie in fiecare an, pe baza celor mai noi tendinte in social media si comunicare de pe piata locala, dar si in urma propunerilor primite de la oamenii activi din comunitatea online.

Citește tot arrow_forward

ITFest

ITFest este un proiect cu tradiție în rândul celor pasionați de programare și adună, pe an ce trece, tot mai mulți participanți, atât din rândul elevilor de liceu, cât și din cel al studenților. Acesta oferă posibilitatea de a lua contact cu numeroase firme din mediul IT și de a creiona locurile de muncă într-un mod interactiv. ...

Citește tot arrow_forward