10 trenduri IDC în licențierea software

06 aprilie 2016

IDC (International Data Corporation) este furnizorul principal de informații legate de piața de IT, servicii de consultanță, telecomunicații și tehnologie de consum.

10 trenduri IDC în licențierea software

IDC (International Data Corporation) este furnizorul principal de informații legate de piața de IT, servicii de consultanță, telecomunicații și tehnologie de consum. 

IDC publică anual un studiu despre trenduri în licențierea soluțiilor software și stabilirea prețurilor pentru licențe, fiind vizate aspecte precum: creșterea  prețurilor, costul real al licențierii, modele de utilizare IoT.

Care sunt trendurile pentru următorii 2 ani:

 1. Veniturile vor continua să crească rapid și vor atinge în 2016, 130 de miliarde de dolari, cu 21% mai mult decât în anul 2015.

Trecerea către  SaaS (Software as a Service), creșterea numărulu dispozitivelor conectate, transferul de la produse către servicii presupun o creștere semnificativă a veniturilor. Printre beneficiile acestui salt se numără:

 • Capacitatea de a cumpăra eficient
 • Modelele devin mai transparente și mai puțin complexe

Dezavantajele trendului ascendent implică:

 • Costuri mai mari pe termen lung
 • Teama consumatorului că atunci când nu va mai plăti licența, nu va mai putea folosi aplicația software
 1. Complexitatea tipurilor de licențe pentru soluțiile software va genera un cost de organizare ce va reprezenta 25% din costul total. Licențierea reprezintă un proces complex în cele mai multe dintre organizații. Acest lucru este dat atât de numărul mare de contracte ce trebuie gestionate, cât și de diferitele tipuri de licență ce trebuie administrate.
 1. Până în anul 2018, 50% din industrii vor fi perturbate de un concurent, venit din afara industriei, care a adoptat cea de-a treia platformă (Cloud, Big Data/Analytics, Social Business, Mobility).

Utilizând cea de-a treia platformă, o companie își crește eficiența și cota de piață cu bunuri și servicii care împlinesc nevoile consumatorului. Companiile care utilizează cea de-a treia platormă sunt cele care îmbină procesele de business cu utilizarea aplicațiilor, lucru ce favorizează poziționarea în raport cu stakeholderii (cumpărători, angajați sau parteneri).

 1. În 2016, cel puțin 3 furnizori de software vor anunța intenția de a renunța definitiv la licențele unice.

În prezent, multe companii de software oferă cele două posibilități pentru acelaș produs. În acest caz, furnizorii se află în ipostaza de a încerca să vândă 2 produse diferite, fără a se concentra strict pe unul dintre ele.

 1. 50% dintre companii vor deține instrumentele necesare pentru a măsura utilizarea Software On-Premises până în anul 2018

Furnizorii de soluții software vor încerca să mascheze complexitatea licențelor, furnizând tehnologii de măsurare și facturare. Cu toate acestea, cumpărătorii vor utiliza strategii personalizate pentru a determina care este cea mai bună variantă pentru ei.

 1. 65% din companiile din SUA vor genera venituri din packaging, brokering și vânzare de APIs până în anul 2017

API (Application Program Interface) reprezintă un set de instrumente pentru construirea aplicațiilor software. APIs oferă acces la date, funcționalități, resurse de afaceri, pe care le reprezintă ca bnuri digitale. Potrivit unu studiu realiza de IDC în anul 2015, 70% din companiile din SUA au o strategie API. Aproximativ 50% dintre ele au anunțat creșteri ale veniturilor.

 1. Până la sfârșitul anului 2016, 40% din companiile din SUA vor achiziționa servicii de tipul Public Cloud.

Cumpărătorii de soluții software caută să-și minimizeze costurile asociate adesea cu achiziționarea unui software cu licență.

 1. Modelele de tarifare Outcome-based vor reprezenta o opțiune pentru 20% din aplicații, până în anul 2017.

IDC a observat o trecere de la modelul centrat pe achizitor, la cel centrat pe relație, ce reprezintă un mod mult mai personalizat de a face afaceri. Tarifarea outcome-based își are rădăcinile în stabilirea prețurilor pe baza valorii de afaceri. Valorile pot fi atât tranzacționale (numărul de rapoarte de cheltuieli prelucrare), cât și financiare (veniturile totale ale achizitorulu).

 1. Aproximativ 75% din furnizorii de soluții software ce oferă atât On-Premise cât și Cloud vor oferi discount-uri

Toate companiile care generează venituri din comercializarea de soluții software trec la un moment dat printr-o perioadă de tranziție în ceea ce privește procesul de construcție, vânzare și livrare de produs. Atunci când veniturile generate de licențiere sunt în scădere, furnizorii sunt motivați să pluseze pe zona de Cloud. Mulți dintre ei aplică discounturi, fie la serviciile Cloud, fie la alte produse sau servicii, pentru a-și motiva consumatorii.

 1. 60% din furnizorii de dispozitive conectate (automobile, dispozitive medicale, termostate) vor genera venituri recurente cu ajutorul serviciilor Software-Based până în anul 2018

Soluțiile software sunt întâlnite în toate lucrurile cu care interacționăm: automobile, mașinării automate, dispozitive mobile etc. În multe cazuri, valoarea asociată acestor produse este monetizată prin vânzarea lor propriu zisă. Cu toate acestea, software-ul joacă un rol important în diferențierea produsului sau serviciului respectiv, în reducerea costului de inventar, în protecția IP-ului și în generarea fluxului de venituri din abonamente.

Cele mai multe dintre companiile ce dezvoltă linii de afaceri în majoritatea industriilor au conștientizat oportunitățile de monetizare a afacerii prin intermediul API. Experții IDC se așteaptă ca, din ce în ce mai multe companii să conștientizeze aceste oportunități. Având în vedere că furnizorii de soluții software încearcă să satisfacă nevoile consumatorilor și să răspundă presiunilor pieței, experții IDC se așteaptă să vadă din ce în ce mai multe variante de licențiere și mult mai multă flexibilitate în acest domeniu.

 

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

Digitalizarea Industriei De Achiziții - Soluțiile Software Pentru Achiziții Reprezintă O Piață De 6 Miliarde De Dolari

Industria de software de tip CRM este acum cea mai mare din lume, depășind industria sistemelor de gestionare a bazelor de date, și se preconizează că va ajunge la peste 80 de miliarde de dolari până în 2025.

Citește tot arrow_forward

Peste o treime (37%) dintre organizațiile din România au trecut prin cel puțin un atac cibernetic, cu diferite consecințe, în ultimele 24 de luni

Peste un sfert (27,7%) dintre factori decidenți din domeniul IT din România spun că autorii nu au lăsat nicio urmă în cadrul ultimului atac asupra organizației lor

Citește tot arrow_forward

Una dintre cele mai populare încuietori inteligente permite atacatorilor accesul informatic la dispozitivele de acasă

O vulnerabilitate de securitate prezentă în încuietorile inteligente August Smart Lock Pro permite atacatorilor aflați în preajma acestora să intercepteze datele de acces la rețeaua wi-fi și deci să controleze toate dispozitivele conectate din locuință.

Citește tot arrow_forward