41% dintre utilizatori nu și-au recuperat banii pierduți în urma fraudelor cibernetice

14 ianuarie 2015

Conform rezultatelor unui studiu Kaspersky Lab și B2B International, aproape jumătate dintre respondenții care au pierdut bani în tranzacții online frauduloase nu și-au recăpătat integral sumele de bani furate. Astfel, Kaspersky Lab sfătuiește utilizatorii să își securizeze toate tranzacțiile online.

Conform rezultatelor unui studiu Kaspersky Lab și B2B International, aproape jumătate dintre respondenții care au pierdut bani în tranzacții online frauduloase nu și-au recăpătat integral sumele de bani furate. Astfel, Kaspersky Lab sfătuiește utilizatorii să își securizeze toate tranzacțiile online.

Deși multe instituții financiare susțin o politică de rambursare a banilor pierduți în urma unor infracțiuni cibernetice, doar 59% dintre respondenți au afirmat că și-au recăpătat fondurile integral. 14% dintre victime au primit doar o compensație parțială, iar 27% dintre utilizatori nu au recuperat niciun ban. Aceste pierderi pot fi semnificative: în medie, suma sustrasă de infractorii cibernetici a fost de 313 dolari, iar 16% dintre respondenți au raportat o pierdere de peste 1.000 de dolari.

În plus, nu toți utilizatorii sunt conștienți de pericolele fraudelor cibernetice: 16% dintre respondenți consideră că infracțiunile cibernetice care implică furt de bani sunt rare și puțin probabile. Doar 22% dintre utilizatori consideră că ar putea fi victime ale unui atac cibernetic. Totuși, statisticile arată că aproximativ 52% dintre utilizatori s-au confruntat cu amenințări cibernetice financiare cel puțin o dată pe parcursul anului 2014.

„Chiar dacă ești sigur că instituția financiară sau magazinul online îți va returna banii sustrași ca urmare a unei fraude online, este recomandat să fii precaut,” spune Elena Kharchenko, Director Consumer Product Management în cadrul Kaspersky Lab. „Într-adevar, este posibil să îți recuperezi toți banii, deși cifrele arată că asta se întâmplă în aproximativ jumătate dintre cazuri, însă stresul cauzat și timpul pierdut sunt imposibil de compensat. De aceea, este important să acorzi o atenție suplimentară protecției informațiilor confidențiale, inclusiv a datelor financiare,” încheie Elena Kharchenko.

De exemplu, Kaspersky Total Security – multi-device 2015include, în plus față de instrumente de bază care combat amenințările cibernetice, tehnologia Safe Money pentru Windows OS. Această tehnologie a fost dezvoltată special pentru a oferi protecție suplimentară tranzacțiilor online. Când un utilizator accesează un serviciu de plată sau este pe punctul de a face o achiziție de la un magazin online, Safe Money autentifică certificatul website-ului în baza de date cloud și securizează orice informație introdusă prin tastatura virtuală de potențiale interceptări ale keylogger-ilor.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

Ce înseamnă o afacere de distribuție de succes?

V-ați pus vreodată întrebarea care este definiția unei afaceri de succes? Ca orice afacere, un business de distribuție de succes începe cu un plan de business câștigător, cu muncă multă și oameni implicați, astfel încât business-ul să crească în mod „organic”. Creșterea „organică” presupune timp și suficientă atenție astf...

Citește tot arrow_forward

Colorful.hr – solutii software pentru optimizarea proceselor tale cheie de HR, cu discount pentru clienții Softlead

Colorful.hr este una dintre cele mai cunoscute platforme in cloud pentru salarizare și managementul resurselor umane, folosită cu succes de peste 600 de companii din România.

Citește tot arrow_forward