Bitdefender descoperă o nouă metodă prin care pot fi sustrase informații secrete din servere cu procesoare Intel

11 Mar 2020

O nouă vulnerabilitate descoperită de specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender poate duce la scurgeri de informații întrucât permite unui atacator să manipuleze execuția normală a unei aplicații prin care să acceseze apoi informații secrete.

Bitdefender descoperă o nouă metodă prin care pot fi sustrase informații secrete din servere cu procesoare Intel

Atacul este devastator mai ales în cazul companiilor sau serverelor dintr-un centru de date, unde un utilizator cu drepturi de acces limitate poate sustrage date de la un altul cu acces la mai multe informații.Cel mai evident risc este furtul de date, situație în care un atacator cu drepturi de acces inferioare poate accesa date care ar trebui să fie protejate de bariere fizice, în forma circuitelor specializate din procesor. Datele expuse pot fi chei de criptare sau parole stocate în memorie.

Impactul acestei vulnerabilități este important câtă vreme procesoarele Intel sunt prezente în peste 90% dintre serverele de pe piață.

Recomandări pentru utilizatori

Rezolvările existente pentru vulnerabilitățile descoperite anterior, precum Meltdown, Spectre și MDS, nu sunt suficiente pentru a remedia problema descoperită recent. Dacă vor să îndepărteze complet vulnerabilitatea, utilizatorii trebuie fie să dezactiveze funcționalitățile care oferă creșteri importante ale performanței, precum rularea simultană a mai multor procese de către un singur procesor, ori să înlocuiască hardware-ul. În plus, trebuie să se asigure că au instalat cele mai noi actualizări de securitate și că au remediat toate problemele semnalate până acum.

Crearea unor mecanisme de remediere poate fi extrem de complexă și influențează semnificativ performanța. De exemplu, păstrarea funcționalității de creștere a performanței prin rularea mai multor procese în același timp oferă un plus de viteză de 30%, care evident s-ar pierde dacă utilizatorul ar dezactiva-o din motive de securitate.

Specialiștii Bitdefender recomandă angajaților din departamentele IT să instaleze patch-uri de îndată ce acesta devin disponibile, să folosească o soluție de securitate care oferă vizibilitate sporită și să facă un audit al tuturor sistemelor critice pentru a găsi orice semn de breșă. Momentan, nu există alte soluții de a remedia vulnerabilitatea.

Bitdefender a raportat acest atac către Intel pe 10 februarie 2020, iar confirmarea de primire a venit în 25 februarie. Cercetătorii Bitdefender sunt și autorii unei demonstrații teoretice asupra acestei vulnerabilități.

În cursul anului 2019, specialiștii de la Bitdefender au descoperit alte două vulnerabilități majore în procesoarele Intel care ofereau atacatorilor puteri depline să spioneze, saboteze și să sutragă date.

Încă de la începutul său în 2001, Bitdefender continuă să ridice ștacheta pentru a stabili noi standarde în prevenirea proactivă a amenințărilor și eliminarii virusurilor, conducând, de cele mai multe ori, la descoperirea celor mai bune tehnici de detecție de securitate care previn extinderea amenințărilor.

Mulțumită produselor de primă clasă și tehnologiilor de ultimă generație, compania s-a extins rapid, devenind lider la nivel mondial. Bitdefender și-a facut apariția pe piața internațională o dată cu înffințarea primelor birouri deschise în Marea Britanie, SUA, Germania, Franța și Spania, dar și cu stabilirea de parteneriate strategice, fiind astfel prezentă în peste 100 de țări în întreaga lume.

La sfârșitul anului 2009, Bitdefender proteja milioane de utilizatori la nivel global și a asigurat utilizarea propriei sale tehnologii alături de mărci foarte bine cunoscute precum IBM și Virgin Media prin încheierea de parteneriate strategice.

2011 a adus cu sine o modificare fundamentală în filozofia companiei Bitdefender, organizația adoptând o nouă identitate organizațională. Acesta a fost de asemenea un an de succes, deoarece produsele Bitdefender destinate consumatorilor au fost primele care au fost votate, în mod simultan, după mulți ani, drept alegerea nr. 1 (în ceea ce privește soluțiile de securitate pentru internet) de trei dintre cele mai importante organizații de testare din lume.

Noua imagine acționează ca o legătură între rădăcinile companiei și viitorul său. Un lucru a rămas neschimbat: capacitatea Bitdefender de a oferi produse antivirus de înaltă calitate. Bitdefender oferă cea mai bună soluție antivirus utilizând aceeași tehnologie premiată pentru clienții individuali și rețelele companiilor, de la micile firme și până la companiile multinaționale, protejând toate stațiile de lucru.

Tehnologiile brevetate Bitdefender, bazate pe idei inovatoare și tendințe fruntașe în industria securității informațiilor, sunt în continuare recunoscute la nivel internațional ca cel mai bun software în securitatea internetului. Organizațiile independente care ne recompensează rezultatele remarcabile prin numeroase premii și certificări sunt: Av-Test.org, Virus Bulletin, ICSA Lab, Checkmark, PC World Top 100, acestea fiind doar câteva.

Bitdefender face tot posibilul să dezvolte constant tehnologiile utilizate pentru a fi mereu cu un pas înainte și pentru a oferi clienților cea mai bună rată de detecție combinată cu performanță și aplicabilitate flexibilă.

Află mai multe

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Ce este tehnologia Text-to-Speech și de ce este importantă?

Comunicarea digitală are un rol important în cadrul business-urilor, astfel că tehnologia Text-to-Speech (TTS) devine un instrument valoros. Această tehnologie inovatoare nu schimbă doar modul în care percepem comunicarea, ci ne...

Citește articolul