Ce specificatii ar trebui sa includa Android 5.0 pentru un nivel optim de securitate

23 august 2013

De la lansarea primei versiuni de Android, în 2007, sistemul de operare a câștigat masiv cotă de piață, iar anul acesta a depășit iOS din punct de vedere al numărului de instalări.

Ce specificatii ar trebui sa includa Android 5.0 pentru un nivel optim de securitate

De la lansarea primei versiuni de Android, în 2007, sistemul de operare a câștigat masiv cotă de piață, iar anul acesta a depășit iOS din punct de vedere al numărului de instalări. Totuși, în ceea ce privește securitatea, mai este suficient loc de îmbunătățiri, în ciuda modificărilor semnificative aduse versiunii JellyBean 4.3. Iată câteva specificații pe care ar trebui să le integreze Android 5.0 pentru a permite o protecție optimă împotriva virușilor, atât pentru utilizare personală, cât și în mediul de business. 

1.       Interfață de programare pentru aplicații de tip antivirus scanner. În mod implicit, sistemul de operare Android nu permite aplicațiilor să interacționeze, cu excepția cazului în care acestea sunt create cu același user ID și sunt semnate digital de același producător. Acest aspect ridică probleme pentru dezvoltatorii de antivirus, întrucât aceștia nu pot scana în mod optim alte aplicații, decât dacă telefonul este root-at. O interfață de programare pentru aplicații de tip antivirus scanner ar permite soluțiilor de securitate să se integreze mai bine cu sistemul de operare și să se asigure că toate aplicațiile sunt scanate corespunzător.

2.       Control individual asupra permisiunilor aplicațiilor pentru a permite utilizatorului să le accepte sau să le refuze în funcție de riscurile de securitate și de confidențialitate pe care le ridică. Google pare totuși să lucreze asupra acestui aspect, întrucât Andorid 4.3 conține un meniu ascuns ce permite controlul selectiv asupra permisiunilor înainte de instalarea aplicațiilor.

3.       Posibilitatea de a avea câteva aplicații cheie, precum cele antifurt, care să nu poată fi șterse prin comanda de resetare la configurația de fabrică. În acest fel utilizatorul legitim al dispozitivului va putea să controleze telefonul de la distanță, chiar dacă acesta a fost șters de o terță parte.

4.       Posibilitatea de a izola aplicațiile suspecte venite din surse ce nu prezintă încredere precum magazinele neoficiale sau direct de la dezvoltatori. De fiecare dată când instalează o aplicație dintr-o sursă neoficială, utilizatorul va avea opțiunea de a o rula separat pentru a monitoriza scurgerile de informații sau comportamantele costisitoare (aplicații care dau SMS-uri sau care apelează numere premium).

5.       Profiluri separate de business și personal pentru a permite delimitarea informațiilor și aplicațiilor personale de cele de serviciu. Această funcționalitate ar permite satisfacerea nevoilor utilizatorului ce folosește telefonul de serviciu și în interes personal, păstrând în același timp informațiile, conturile și fișierele companiei în siguranță. 

Despre Bitdefender®
Bitdefender este producătorul uneia dintre cele mai performante și eficiente game de soluții de securitate pentru internet atestate pe plan internațional. Încă din anul 2001, compania este unul dintre liderii industriei de securitate. În fiecare zi, tehnologia Bitdefender protejează datele digitale ale aprox. 400 milioane de utilizatori individuali și companii din întreaga lume.

Recent, Bitdefender a primit două distincții foarte importante în industria de securitate: “Editor’s Choice” acordat de PC Mag pentru Bitdefender Antivirus Plus 2013, respectiv “GoldAward” de la TopTenREVIEWS, care a plasat produsul românesc pe locul întâi în urma testelor efectuate pe 25 de produse de securitate. De asemenea, tehnologiile antivirus Bitdefender s-au clasat pe primul loc în urma testelor specializate realizate de organisme independente de profil, printre care AV Test și AV-Comparatives. Mai multe informații despre gama de soluții antivirus Bitdefender sunt disponibile pe site-ul companiei. În plus, Bitdefender pune la dispoziția utilizatorilor săi blogul HOTforSecurity, un hub cu informații despre lumea securității IT, discuții aprinse despre amenințările informatice de pe rețelele sociale și sfaturi de protecție împotriva aplicațiilor periculoase de pe dispozitivele mobile.

Bitdefender

Încă de la începutul său în 2001, Bitdefender continuă să ridice ștacheta pentru a stabili noi standarde în prevenirea proactivă a amenințărilor și eliminarii virusurilor, conducând, de cele mai multe ori, la descoperirea celor mai bune tehnici de detecție de securitate care previn extinderea amenințărilor....

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

Bitdefender: O vulnerabilitate severă în procesoare Intel permite sustragerea datelor utilizatorilor

Noua vulnerabilitate exploatează carențe critice în modul de funcționare a procesoarelor moderne și este imposibil de reparat de către producător.

Citește tot arrow_forward

O nouă funcționalitate din Bitdefender BOX asigură intimitate totală utilizatorilor de asistenți personali

Bitdefender introduce o nouă funcționalitate în soluția de securitate pentru dispozitive inteligente, Bitdefender BOX, capabilă să oprească temporar asistenții personali din locuințe.

Citește tot arrow_forward

Bitdefender oferă gratis soluții de securitate tuturor spitalelor din lume

Soluțiile de securitate sunt menite să ajute angajații din sănătate în contextul în care numărul atacurilor informatice care exploatează subiectul coronavirus a crescut de aproape cinci ori pe durata pandemiei.

Citește tot arrow_forward