Cum arată harta programatorilor români?

26 august 2015

Brainspotting publică cel mai nou raport al industriei de talent management din cadrul domeniului IT&C, valorificând date culese din peste 100 de companii angajatoare și 20.000 de angajați. 

Cum arată harta programatorilor români?

Brainspotting publică cel mai nou raport al industriei de talent management din cadrul domeniului IT&C, valorificând date culese din peste 100 de companii angajatoare și 20.000 de angajați. 

Care sunt cele mai importante skill-uri pentru un angajator din România, care este nivelul de creștere al companiilor, ce trebuie să știe fiecare angajat despre mediul extrem de competitive pe care îl lansează industria tehnologică?

Într-un rezumat, Brainspotting punctează cele mai importante tendințe ale anului 2015, ca răspunsuri inițiale pentru întrebările menționate:

  • Java este cel mai apreciat skill al pieței dezvoltatorilor, beneficiind de numărul record de oferte de job-uri începând cu anul 2015 (40-50% dintre cerințele unui job în domeniu includ Java)
  • Se observă un trend în creștere în ceea ce privește lucrul în start-up-uri sau în companii mici de IT.
  • Posibilitatea de a lucra de acasă sau din spații special destinate activităților profesionale, cum sunt hub-urile, reprezintă un aspect tot mai des întâlnit
  • Companiile arată o disponibilitate tot mai mare în a deschide birouri secundare în provincie (Craiova, Târgu-Mureș, Galați)
  • Companiile susțin tot mai mult ideea investirii în training-uri și specializări.

România este, cu siguranță, țara despre care se va auzi tot mai mult în domeniul tehnologic. Există cerere (aproximativ 3000 de job-uri disponibile în orice moment), există companii în continuă dezvoltare, peste 50 dintre cele mai importante nume din domeniu planifică extinderea în afara țării pentru următorii 2 ani. Ce se întâmplă, însă, cu forța de muncă?

În România, se poate vorbi despre un număr de peste 100.000 de profesioniști în domeniul IT&C la nivel national. Pregătirea educațională include top 5 universități de profil, 59 de profile specializate din cadrul facultăților și 174 de colegii. De asemenea, mai mult de 90% dintre aceștia sunt vorbitori de limbă engleză, fapt ce ajută extrem de mult în contextul externalizării proiectelor, a colaborărilor și parteneriatelor internaționale.

Capitala țării concentrează cea mai mare parte a companiilor de top din domeniu și a dezvoltatorilor. De asemenea, tot mai multe branduri își crează departamente interne de IT, venind cu soluții dedicate din interior.

Din punctul de vedere al salariilor, programatorii, project managerii, team leaderii sau managerii din produs din domeniu își păstrează o poziție de top și extrem de râvnită de multe alte segmente de activitate. Pentru pozițiile de senior și de top management, se adaugă beneficii semnificative cum ar fi bonusuri, program flexibil, acces la proiecte internaționale ce asigură o creștere constantă, posibilitatea de a lucra de acasă sau din alte spații, departe de birou, precum și multe altele.

Pentru pozițiile de execuție, cele mai solicitate beneficii cuprind asigurarea medicală, finanțarea cursurilor sau a training-urilor de perfecționare, program de lucru flexibil, tichete de masă, abonamente la wellness.

Mai multe informații pot fi regăsite în raportul complet publicat de Brainspotting aici

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

Creștere de 41% a sectorului e-commerce pe fondul pandemiei COVID-19

Pe 2 Noiembrie 2020 - în cadrul evenimentului GPeC SUMMIT Online - au fost anunțate în premieră rezultatele studiului anual asupra sectorului e-commerce din România realizat de compania de cercetare de piață iSense Solutions pentru GPeC. Cercetarea a fost derulată în perioada Martie-Octombrie 2020, pe un eșantion reprezentativ pentru mediul urban, iar datele au fost c...

Citește tot arrow_forward

Ce costuri implică lansarea unui magazin online

Comerțul online este în plină creștere în România, atât ca valoare, cât și ca număr de magazine, iar interesul de a intra în eCommerce este tot mai crescut în rândul multor antreprenori care nu au mai avut o experiență anterioară în această piață, așa că primul gând se îndreaptă către costuri.

Citește tot arrow_forward

Digitalizarea în Horeca – ce tipuri de aplicații sunt recomandate restaurantelor, pensiunilor și hotelurilor?

Conform celor mai noi previziuni oferite de Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România, 10% dintre restaurante se vor închide, ca urmare a efectelor provocate de pandemia din acest an. 

Citește tot arrow_forward