De ce crește sau se menține apetitul pentru tehnologie în perioadele de recesiune?

06 aprilie 2020

Deși cei mai mulți dintre manageri încearcă să identifice similitudini între perioadele de recesiune, în speranța anticipării efectelor și a minimizării acestora, specificul decadelor în care se întâmplă fenomenul în sine poate face diferența.

De ce crește sau se menține apetitul pentru tehnologie în perioadele de recesiune?

Astfel, anul 2020 poate să ofere o perspectivă cu totul nouă evoluției economice, tocmai prin faptul că spre deosebire de anii 2008-2009, digitalizarea este deja parte din ADN-ul companiilor, multe dintre ele considerând migrarea în online ca fiind o ultimă șansă de supraviețuire, iar altele o strategie de creștere sau de menținere.

Din punctul de vedere al companiilor SaaS, la nivel global sunt deja peste 10.000 de entități care dezvoltă soluții de tip Software as a Service, generând încasări de peste 3 milioane de dolari. Este evident că toate aceste companii au reușit să creeze automatisme necesare industriilor în cadrul cărora au implementat aplicațiile, iar pentru cei mai mulți dintre clienți, cel mai probabil, au devenit vitale.

Dintre cele peste 10.000 de companii de tip SaaS, peste 6.800  au dezvoltat și implementează soluții de marketing, cifrele din 2018 indicând o creștere cu 27% față de anul anterior. Desigur, acest fapt indică un apetit crescut pentru 2 segmente: marketing și software. Cu siguranță, vor fi companii afectate de recesiune care vor alege să renunțe la servicii și la produse specifice promovării, dar, cu siguranță, în funcție de gradul de afectare și de strategiile pe termen mediu și lung, cele mai multe vor investi în oportunități generate prin canale integrate de marketing și de sales.

În ceea ce privește serviciile de cloud computing, conform unui studiu publicat de 99firms.com, peste 80% dintre companiile incluse folosesc cel puțin o aplicație de tip SaaS, în timp ce 64% utilizează soluții de tip PaaS (platform as a service) și 48% folosesc cel puțin o soluție sau mai multe IaaS (infrastructure as a service).

Una dintre industriile care indica o creștere semnificativă chiar și înaintea episodului pandemic anunțat la nivel global este cea de Healthcare, ce promite o creștere cu aproximativ 20% de la an la an, previziunile incluzând perioada 2019-2021, piața globală fiind evaluată la aproape 52 de miliarde în 2024.

De asemenea, conform acelorași studii citate, companiile mici au indicat o tendință de investiție în soluții de tip SaaS, în anul 2020 anunțându-se ca o pondere de 85 din 100 să aibă acces la cel puțin o astfel de soluție.

Cu siguranță, unele dintre datele prezentate în studiu vor fi ușor alterate în contextul actual, cu mențiunea că vor fi segmente noi, ce vor alege să investească și să dezvolte aplicații software nișate, personalizate noilor paradigme de consum și cerințelor din prezent.

 

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

Dezvoltatorii amenințărilor GandCrab se pregătesc să închidă afacerea. Bitdefender oferă al patrulea decriptor gratuit victimelor

Amenințarea ransomware cu cea mai mare cotă de piață din lume, de peste 50%, primește o nouă lovitură prin colaborarea solidă dintre autorități și industria de securitate informatică.

Citește tot arrow_forward

La ce riscuri de securitate pot expune companiile angajații care muncesc de acasă în perioada pandemiei coronavirus. Recomandările Bitdefender

Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au trasat o serie de recomandări menite să asigure că munca de acasă a angajaților care lucrează pe calculator se desfășoară fără probleme de securitate pentru companiile angajatoare.

Citește tot arrow_forward

Top 5 aplicații software pentru administrația publică

Conform DESI (The Digital Economy and Society Index), gradul mediu de digitalizare al primăriilor din România este de doar 32.3%, dar sunt sectoare publice care în care aplicațiile software și tehnologia nu au fost prioritizate până în acest moment.

Citește tot arrow_forward