Dinamica salariilor din domeniul IT. Cum arată graficul salarial?

16 februarie 2016

Potrivit The Economic Times, salariile din domeniul IT vor crește cu 10-15% în anul 2016. În momentul de față, în Franța, un inginer software câștigă 36.546 de euro anual, iar salariul unui Business Development Manager ajunge la 50.948 de euro pe an.

Dinamica salariilor din domeniul IT. Cum arată graficul salarial?

Potrivit The Economic Times, salariile din domeniul IT vor crește cu 10-15% în anul 2016. În momentul de față, în Franța, un inginer software câștigă 36.546 de euro anual, iar salariul unui Business Development Manager ajunge la 50.948 de euro pe an. 

Un studiu al revistei germane “Computerwoche” arată că salariul mediu în Germania pentru programatori este de 71.263 euro pe an, în timp ce un specialist IT cu MBA primește 112.000 euro/an.

România, potrivit revistei Forbes, avea în anul 2014 circa 64.000 de specialiști în domeniul tehnologiei, cel mai mare număr de angajați în domeniul IT pe cap de locuitor din toată Europa. Salariile medii din IT-ul românesc pleacă de la 500 de euro pe lună pentru programatorii începători și ajung până la 3.500 de euro pe lună pentru seniorii care se ocupă de analize Big Data, arata cel mai recent studiuI T&C Talent Map Romania 2015 realizat de Brainspotting, una dintre cele mai mari companii din Romania specializate in recrutari in domeniul tehnologiei.

Cele mai importante centre ale industriei de IT din România sunt: București, Timișoara, Cluj și Iași. Orașul Cluj-Napoca a fost denumit Silicon Valey local de către jurnaliștii publicației franceze “Paris Match”. 8.000 de ingineri IT dezvoltă pagini web și aplicații de internet pentru companii franceze sau britanice. Orașul Iași, de asemenea, a dat primii programatori care au dezvoltat aplicații pentru Google Glass.

România nu deținea până de curând o bază de date online cu salariile din IT pe care să o poată accesa oricine. Informații există pe Glassdoor sau undelucram.ro, dar nu suficiente pentru a-ți face o idee clară despre dinamica salariilor din industrie.

Doi studenți români au creat o platformă, Cash-IT, care indexează salariile din IT din România. Platforma are două opțiuni: caută salarii și adaugă salarii. Acestea sunt dedicate: celor la început de carieră, care vor să-și facă o idee despre dinamica salariilor din IT, celor care deja lucrează  în domeniu și vor să analizeze piața, celor care vor să-i ajute pe ceilalți cu informații legate de salariul lor. Cristian Mocanu, unul dintre realizatorii platformei a afirmat că utilizatorul țintă al platformei este orice om care lucrează în industria de IT din România, în special cei care se simt prost plătiți din lipsa informațiilor de piață. La numai câteva zile după lansare, au fost adăugate 440 de salarii de la 87 de companii din București, Cluj, Iași, Sibiu, Craiova și Timișoara.

Cât câștigă programatorii din România?

Potrivit platformei, salariul minim pentru un software developer este de 600 de lei/lună, în timp ce salariul maxim e câștigat în Craiova de un senior software developer (15.000 lei). În București, cele mai mari salarii ating în medie 8.000- 9.000 de lei. Datele din platformă au fost introduse în general de persoane cu puțini ani de experiență în domeniu (4-5 ani). Pentru software developer între persoanele care au introdus date în platformă, cea mai mare experiență este de 10 ani. Printre companiile listate se numără: ING, cu cel mai mare salariu în IT din București, EMAG, salariu maxim de 9.900 de lei pentru software developer, Accenture, cu salariu maxim de 9.300 de lei pentru un senior software developer, Intel, cu cel mai mare saraiu de 9.000 de lei pentru un software engineer sau IBM cu 8.500 pentru poziția de infrastructure specialist.

Avantajele platformei:

  • Îți permite să analizezi piața (și în funcție de ea să crească/scadă cerințele tale)
  • Identitatea rămâne anonimă ( informațiile introduse în platformă sunt anonime, astfel că angajatorii nu pot vedea cine a introdus datele și nu îi poate penaliza pe cei care au făcut-o)
  • Platforma îți permite să segmentezi informațiile în funcție de oraș/companie/poziție

Dezavantajele platformei:

  • Autenticitatea informațiilor nu poate fi verificată (oricine poate introduce informații false în cadrul platformei pentru că nu există nicio modalitate de a verifica aceste date. Date suplimentare care să facă posibilă verificarea nu au fost introduse din dorința de a păstra anonimitatea)
  • Datele evident incorecte sunt șterse manual

Platforma Cash-IT s-ar putea externaliza și ar putea găzdui în viitor și salarii din alte industrii. Cu îmbunătățiri care să includă și statistici, cercetări de piață, platforma poate ajunge foarte repede un reper în materie de salarii în România.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

Digitalizarea elimină munca repetitivă din cadrul companiei Clini-Lab cu până la 80%

Principalele diferențe pe care le aduce digitalizarea în comparație cu procesele clasice de management sunt, în primul rând, legate de eficiență și o disponibilitate mult mai bună a informației, atât pentru manageri, cât și pentru angajați.Digitalizarea aduce beneficii care se văd în zona operațională, prin introducerea unor fluxuri clare și control...

Citește tot arrow_forward

Susţineţi performanţa în business cu ajutorul sistemului ERP – Winline

Pe la jumătatea anului trecut, Institutul Naţional de Statistică a făcut publică o analiză foarte relevantă pentru mediul local de afaceri. Companiile romaneşti din Top 1000 au reuşit să genereze venituri medii mai mari cu +8% deşi au înregistrat o scădere cu 14% a numărului de angajaţi.

Citește tot arrow_forward

Procesele se îmbunătățesc continuu, prin tehnologia Cloud

Despre experianța uneia dintre cele mai mari companii din domeniul construcțiilor de mașini și unelte, care a decis încă din 2015 să folosească Sistemul modern de Management al Documentelor în Cloud, DocuWare, aflați din Studiul de Caz.

Citește tot arrow_forward