Furt de date colosal: cat de mult valoreaza datele tale pentru infractori

12 Aug 2014

Datele utilizatorilor ar putea valora cel putin 12 milioane de euro

Conform concluziilor la care a ajuns compania americana Hold, aproape 1,2 miliarde de date inregistrate referitoare la conturi si care constau in nume de utilizatori si parole, sunt susceptibile a fi fost furate de un grup de hackeri rusi. Se crede ca aceste date au fost sustrase de pe 420.000 website-uri, care au ramas necunoscute pana la momentul actual.

Furt de date colosal: cat de mult valoreaza datele tale pentru infractori

Tranzactiile cu date de autentificare pe conturi de email sau portaluri de cumparaturi online sunt o afacere extrem de profitabila pentru infractori. Valoarea de piata a acestui tip de date depinde de calitatea datelor inregistrate puse in vanzare. In urma unor analize a structurii preturilor de pe forumurile economiei subterane, G DATA estimeaza ca valoarea acestor inregistrari se apropie de 12 milioane de euro. Datele verificate pot sa aduca chiar o valoare semnificativ mai mare atacatorilor. G DATA ii sfatuieste pe utilizatorii de Internet sa-si schimbe imediat parolele folosite pe cele mai importante portaluri web precum, servicii de email, online shopping sau servicii de plata, si sa respecte masurile de siguranta.

Un anumit tipar folosit de utilizatori, este foarte periculos in cazul furturilor de date: utilizatorii de Internet folosesc adesea aceeasi combinatie de nume de utilizator si parola pentru a accesa un numar diferit de website-uri, lasand astfel descoperit un front larg de site-uri vulnerabile la atacuri in fata atacurilor.

Ce reprezinta o parola sigura?

Multi utilizatori isi creaza parole care sunt bazate pe detalii personale, pentru a fi mai usor de reamintit. Este un lucru pe care si atacatorii il anticipeaza. Adesea, parolele formate din numere scurte sunt usor de ghicit, prin simpla incercare de tastare a zilei, lunii sau anului nasterii victimelor. Alta metoda comuna de ajutare a memoriei este folosirea de nume de animale de companie sau ale partenerilor de viata, si este usor de folosit de catre atacatori.

Combinatiile de majuscule, litere mici si numere sunt mult mai sigure. Parolele sigure constau in cel putin opt caractere ce contin litere mici, majuscule si cifre.

Spre exemplu, daca cineva ar insira primul caracter al fiecarui cuvant, fiecare cifra si fiecare semn de punctuatie din urmatoare fraza: "Astazi, 11 august, am creat o parola sigura constand din 15 caractere", ar crea urmatoarea parola: A,11A,acOpscD15C".

Verificare de securitate pe trei niveluri de la G DATA:

  1. Protectie antivirus: In multe locuinte sunt folosite dispozitive diferite pentru navigare pe Internet. Acesta este motivul pentru care utilizatorii ar trebui sa verifice securitatea tuturor dispozitivelor existente, desktop-uri, laptopuri, telefoane inteligente sau tablete. Toate dispozitivele ar trebui sa fie protejate de solutii moderne si actualizate de protectie antivirus.

  2. Sistemele de operare si celelalte aplicatii: Toate actualizarile de securitate ale sistemului de operare si ale programelor instalate ar trebui sa fie descarcate si instalate fara intarziere. Aceasta va inchide bresele existente de securitate si va proteja in cazul viitoarelor atacuri.  

  3. Schimbarea parolelor: Utilizatorii afectati ar trebui, ca pe langa schimbarea parolelor de la casutele de email sa-si creeze parole noi pentru toate conturile care au legatura  cu casutele de email, de exemplu, magazine online, conturi de online banking, platforme de socializare media sau website-uri de licitatii de vanzare. In special, pentru nu se stie sigur daca datele nu au ajuns in mainile infractorilor prin intermediul conturilor de email compromise.

Securitatea IT a fost inventata in Germania: G DATA Software AG este pionier in industria de antivirusi. Au trecut mai bine de 30 de ani de cand compania, fondata in Bochum in 1985, a dezvoltat primul program de combatere a virusilor. In momentul actual, G DATA este unul dintre cei mai importanti producatori de solutii de securitate IT din lume. 

Rezultatele testelor demonstreaza ca securitatea IT “Made in Germany” ofera utilizatorilor de Internet cea mai buna protectie posibila. Stiftung Warentest a testat produsele de securitate pe Internet inca din 2005. In toate cele 9 teste desfasurate intre 2005 si 2016, G DATA a dovedit cea mai buna detectie. In testele comparative efectuate de AV-Test, solutiile G DATA au demonstrat, cu regularitate, cele mai bune rezultate in detectia programelor malware. La nivel international, G DATA Internet Security a fost, de asemenea, premiata drept cea mai buna suita de securitate de catre publicatiile independente – in tari precum, Australia, Austria, Belgia, Franta, Italia, Olanda, Spania si Statele Unite. 

Gama de produse include solutii de securitate pentru utilizatori casnici si companii mici, medii si mari. Solutiile de securitate G DATA sunt disponibile in peste 90 de tari din intreaga lume.

G DATA este solution partner  Microsoft Cloud in Germany. G DATA este primul si singurul furnizor de solutii antivirus care face parte din Microsoft Cloud Germany - cu o arhitectura de securitate special conceputa pentru Azure. Datele sensibile ale clientilor si partenerilor nostri sunt stocate in conditii de siguranta conform legilor stricte din Germania, referitoare la confidentialitatea datelor.

Mai multe informatii despre companie si solutiile G DATA sunt disponibile pe www.gdatasoftware.com

Află mai multe

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Revoluționarea comunicării, relației cu clienții și eficienței operaționale

GoIT este o companie internațională de educație tech pentru începători, lider de piață pe acest segment în CEE. În prezent, organizația numără aproximativ 300 de angajați, activează în țări precum România,...

Citește articolul