Gamerii online vizati de eCrime

16 august 2013

G Data a alcatuit un top al riscurilor la care se expun jucatorii online si ofera sfaturi pentru jocuri in siguranta acestora pe Internet

Gamerii online vizati de eCrime

Jocurile online sunt mai populare decat au fost vreodata. Doar anul acesta, PriceWaterHouseCoopers estimeaza o cifra de afaceri de 639 milioane de euro numai in Germania pentru jocuri pe Internet. Asta ii face pe gameri sa devina tinte profitabile pentru atacatorii ce folosesc metode speciale pentru a-i urmari pe fanii jocurilor. Infractorii folosesc o gama variata de atacuri pentru a-i surprinde pe jucatori si, cu ajutorul programelor malware sau a site-urilor de phishing, sa sustraga conturi intregi de online gaming. Alta metoda utilizeaza oferte false pentru piese rare si bani virtuali pentru caractere digitale. In perioada premergatoare evenimentului Gamescom ce va avea loc in Koln, G Data a alcatuit Top 3 riscuri pentru gameri si prezinta cum se pot proteja impotriva acestora – pentru jocuri esfasurate in siguranta pe Internet.

"Furtul si comertul cu conturile de utilizator ale jocurilor online este foarte profitabil pentru infractori. Pentru a actiona in aceasta directie, atacatorii dezvolta programe malware speciale care tintesc conturile de utilizator sau incearca prin metode phishing," explica Ralf Benzmuller, seful G Data Security Labs. "Gamerii ar trebui sa utilizeze solutii de securitate eficiente care raman active pe toata perioada jocului, sa instaleze toate actualizarile de programe disponibile si sa aiba incredere doar in patch-urile oficiale ale jocurilor, provenite de la producator."

Top 3 riscuri pentru jucatorii online

Malware –  programe keyloggers si altele

Infractorii ii ataca pe jucatori cu programe malware dedicate, inclusiv programe asa-numite keyloggers ce spioneaza activitatile de pe computer, face capturi de ecran sau inregistreaza activitatea de pe tastatura. Calul troian Tro-jan.PWS.OnLineGames.NVI fura datele introduse de utilizatori in browserul instalat.

Alt program malware este dezvoltat pentru a fura cheile licentelor. Acesti „hoti” cauta in special in registrii, dar si in alte zone ale computerului si transfera datele pe serverele infractorilor.

Conturile de jocuri compromise si alte date furate sunt vandute pe piata subterana; caracterele high-level ce echivaleaza cu sume mari ale echipamentelor speciale din jocuri sunt in mod special foarte profitabile.

Furt de date prin phishing

Phishing-ul este o metoda infractionala incercata si testata de infractori pentru a obtine date profitabile. Aceste actiuni implica frecvent email-uri in care fraudatorii pretind, de exemplu, ca sunt probleme cu contul de utilizator. Destinatarul este indemnat sa introduca datele de acces pe un anumit website.

Aceste site-uri sunt, de cele mai multe ori, create in asa fel incat create sa arate aproape identic cu cele originale. Daca destinatarul se lasa pacalit de mesaj, infractorii au acces direct la date de valoare.

Oferte online false pentru caractere de jocuri, echipamente sau monede virtuale

Pe langa date, fraudatorii sunt interesati si de bani. Ei plaseaza, pe platforme automate, anunturi cu oferte pentru echipamente rare, bani virtuali si, uneori, caractere intregi high-level. Daca un utilizator cumpara bunurile din oferta, pierde banii pe care i-a platit fara sa primeasca articolele cumparate.

Sase sfaturi pentru gamerii online

  • Instalarea unei solutii de securitate: Este recomandata utilizarea unei solutii complete de securitate, care sa includa firewall si actualizari regulate ale bazei de virusi. Protectia antivirus trebuie sa ramana activata pe toata durata jocului.
  • Actualizarea permanenta a aplicatiilor: Gamerii ar trebui sa foloseasca actualizarile disponibile pentru sistemul de operare si celelalte programe instalate.
  • Folosirea de parole puternice: Acest tip de parole ar trebui sa fie alese pentru toate conturile de utilizator. Acestea ar trebui sa fie compuse dintr-o secventa aleatoare de numere, caractere speciale, litere mari si mici. Astfel, infractorii nu au nicio sansa de spargere a parolei prin asa-numitele atacuri dictionar. Cu atat mai mult, parolele nu ar trebui salvate in browser.
  • Atentie la patch-uri neoficiale si la add-on-uri: Sunt recomandate doar actualizarile si upgrade-urile oficiale de la producator, celelalte se pot transforma rapid in malware. Se recomanda ca si add-on-urile neoficiale sa fie evitate, deoarece malware-ul folosit in furtul de date se ascunde adesea in spatele imbunatatiri a programului.
  • Nu dezvaluiti prea multe despre propria persoana: Gamerii folosesc cu regularitate un pseudonim mai degraba decat numele real. Acestia ar trebui sa nu dezvaluie prea multe informatii personale.
  • Plata cu cardul de credit: Se recomanda ca banii virtuali sau alte accesorii ale jocului sa fie cumparate de pe piata oficiala a jocurilor online, deoarece oferte de pe alte piete se dovedesc a fi, adesea, false. Un card de credit ar trebui folosit pentru procesarea platilor.
G Data Software

G Data Software

Securitatea IT a fost inventata in Germania: G DATA Software AG este pionier in industria de antivirusi. Au trecut mai bine de 30 de ani de cand compania, fondata in Bochum in 1985, a dezvoltat primul program de combatere a virusilor. In momentul actual, G DATA este unul dintre cei mai importanti producatori de solutii de securitate IT din lume.&nb...

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

Două cunoscute grupări de limbă rusă, descoperite de experții Kaspersky Lab că folosesc aceeași infrastructură

Grupările de hacking BlackEnergy și Sofacy sunt considerate doi dintre principalii actori din peisajul modern al amenințărilor cibernetice. În trecut, activitățile lor au dus deseori la consecințe grave, la nivel național. BlackEnergy a provocat unul dintre cele mai cunoscute atacuri cibernetice din istorie, atacând instalațiile energetice ucrainene în 2015, ceea ce a du...

Citește tot arrow_forward

Safetech Innovations lansează iSAM, prima soluție de securitate informatică dezvoltată in-house, în urma unei investiții de jumătate de milion de euro

 Lansarea vine după 18 luni de activitate a echipei dedicate de programatori și experți în domeniul securității informatice și o investiție de 550.000 de euro, sumă din care aproximativ 70% a fost acoperită de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional pentru Competitivitate pentru anii 2014 – 2020.Soluția iSAM permite managerilor de securitatea...

Citește tot arrow_forward

Centraleyezer – soluția de securitate cibernetică, cu până la 25% mai accesibilă companiilor

Astfel, începând cu data de 11 martie, timp de 2 săptămâni, Centraleyezer le oferă acces companiilor preocupate de securitatea datelor lor la un set de pachete predefinite, la costuri reduse, obiectivul campaniei fiind acela de testare a aplicației la capacitatea sa maximă:99 Euro/lună – pachet Basic, dedicat companiilor foarte mici199 Euro/lună – pachet Consul...

Citește tot arrow_forward