PiaÈ›a globală de gamificare va înregistra o creÈ™tere de 41.8% în perioada 2016-2022, atingând suma de 22.913.0 milioane de dolari până în 2022. Potrivit unui studiu recent, această creÈ™tere se reflectă în performanÈ›ele angajaÈ›ilor. Dintre participanÈ›ii la studiu, 79% au declarat că elementele de joc introduse în mediul de lucru îi face pe angajaÈ›i mai productivi.
Ce este gamificarea?
O dată cu apariÈ›ia termenului de gamificare, specialiÈ™tii È™i distribuitorii l-au asociat cu ideea de software dedicat productivității vânzărilor sau fidelizării angajaÈ›ilor. Gamificarea este însă o platformă de sine stătătoare È™i va deveni un software foarte bine construit datorită accentului pe care îl pune pe experienÈ›a utilizatorului.
Aceasta este o veste bună pentru profesioniÈ™tii din domeniul HR (resurse umane) pentru că ea implică integrarea unor elemente de joc (game) în soluÈ›iile software dedicate.
Ce trebuie să aibă în vedere specialiÈ™tii care aleg un software de gamificare de sine stătător?
• Alegerea trebuie să aibă la bază un obiectiv organizaÈ›ional solid
• SpecialiÈ™tii trebuie să înÈ›eleagă ce anume îi motivează pe angajaÈ›i, înainte să aleagă o soluÈ›ie sau alta
• Specialistul trebuie să È™tie că software-ul de gamificare nu rezolvă o problemă
JOB sau joc?
Introducerea software-ului de gamficare poate însemna pentru unii ineficiență la locul de muncă. Gamificarea are într-adevăr lipsurile ei, însă rareori se întâmplă să-i distragă pe angajaÈ›i È™i să-i facă mai puÈ›in productivi. Din contră, acest tip de software introduce la locul de muncă elemente de noutate, contribuind la progresul angajaÈ›ilor.
De exemplu, compania Slalom Consulting, cu peste 2000 de angajaÈ›i avea nevoie de o îmbunătățire a comunicării interne. Pentru a rezolva această problemă, a creat o aplicaÈ›ie ce calcula scorul fiecărui angajat È™i publica un top al acestora. Această aplicaÈ›ie a crescut gradul de colaborare între angajaÈ›i È™i i-a ajutat pe cei noi să se integreze rapid în colectiv.
Ce cuprinde Gamificarea?
• Loializarea consumatorului
• Pregătirea angajaÈ›ilor
• CompetiÈ›ia în vânzări
• Programe de sănătate
Cum poate departamentul de HR să aplice Gamificarea?
Flexibilitatea acestui software este dată de elemente legate atât de clienÈ›i, cât È™i de angajaÈ›i. Pe măsură ce tehnologia evoluează, business-urile È™i, implicit, departamentele de HR încep să descopere beneficiile oferite de gamificare.
Sarcina departamentului de HR este aceea de a descoperi noi modalități de a valorifica elementele de joc pentru a a crea o atmosferă plăcută la birou și pentru a implica și loializa angajații.
Iată câteva exemple des utilizate:
• Sisteme de recunoaÈ™tere: aceste platforme aplică formatul de newsfeed al unei reÈ›ele sociale, punând accentul în mod deosebit pe actualizările companiei. De exemplu, atunci când un angajat îÈ™i atinge targetul sau e promovat, platforma îi încurajează pe ceilalÈ›i să-l felicite.
• AplicaÈ›ii de management al învățării: presupun integrarea elementelor de joc (premii pentru parcurgerea diferitelor module, modalități de a transforma experienÈ›a de lucru într-una plăcută) în activitățile de învățare (cursuri, traininguri).
• Programe de wellness: cum obiceiul de a merge la sala nu este tocmai plăcut pentru unii angajaÈ›i, departamentul de HR utilizează gamificarea pentru a-i încuraja pe aceÈ™tia să o facă, oferindu-le vouchere la sălile de fitness.
• Loializarea È™i păstrarea angajaÈ›ilor: chestionarele aplicate pe angajaÈ›i sunt foarte importante, în special în construirea unei culturi de business, pe care compania o poate utiliza pentru a atrage noi angajaÈ›i. Din păcate, însă, un set de 20 de întrebări nu este cea mai strategică metodă de a măsura starea de spirit a angajaÈ›ilor. Tocmai de aceea, utilizarea chestionarelor scurte a devenit o metodă din ce în ce mai populară de a primi feedback.
Iată câteve exemple de instrumente gratuite de gamificare:
• Gioco: este o platformă ce include un panou de bord, pentru a crea insigne sau analize detaliate, ce se poate integra cu orice aplicaÈ›ie JavaScrpt sau Rails.
• Captain Up: caracteristicile acestei platforme, în varianta gratuită, includ: 10 insigne personalizate È™i opt nivele de analiză de bază.
• OpenBadges by Mozilla: programul ce stă în spatele browser-ului Firefox includ un instrument open-source ce permite oricui să câÈ™tige insigne pentru orice. Este o modalitate simplă de a crea insigne de merit pentru angajaÈ›i, ideale pentru stimularea capacității angajaÈ›ilor.
• Serverul de gamificare NGA: este o platformă de gamificare de tip open-source, lansată de NGA (Nationa Geospatial-Intelligence Agency) È™i oferită gratuit. Cu ajutorul ei se pot oferi premii, puncte sau insigne, care sunt personalizate cu ajutorul unei interfeÈ›e web.
• Zurmo: este un software CRM (Customer Relationship Management) de tip open-source, ce pune un accent deosebit pe gamificare.
• UserInfuser: este o platformă de gamificare de tip open-source, ce are ca scop creÈ™terea implicării utilizatorilor pe site, dar se adaptează uÈ™or la back-end. Modulele includ insigne, alerte în timp real, puncte È™i analize.
Implicarea È™i fidelizarea angajaÈ›ilor este în sarcina departamentului de HR, care trebuie să creeze un mediu plăcut pentru angajaÈ›i, în care să-È™i îndeplinească sarcinile prin tehnicile jocului. Gamificarea poate transforma astfel task-urile zilnice într-unele mult mai atractive.
În cadrul platformei Softlead, există un set complex de aplicaÈ›ii dedicate departamentelor de resurse umane, ce pot fi accesate aici.