Implementare abas ERP la SC Apulum SA Alba Iulia

18 martie 2019

 • Fondata în anul 1970 în orasul Alba Iulia, Apulum S.A. este cel mai mare producator de portelan din România, cu o productie diversificata: portelan menaj si hotelier, obiecte decorative, bibelouri.
 • Firma cu peste 1.400 angajati.
 • Compania este leader în productia de portelan din Europa si alte continente.
 • Înalta calitate si eleganţa produselor este atribuita capacitatii lor de a combina dexteritatea umana cu tehnologia moderna.
 • Din dorinta de a-si simplifica procesele de afaceri si pentru a-si realiza misiunea sa de a fi o întreprindere de clasa mondiala, au implementat abas ERP.
Implementare abas ERP la SC Apulum SA Alba Iulia

Situatia initiala

 • Aplicatii dezvoltate intern pentru Vânzari, Achizitii, Gestiune stocuri, Normare/Salarizare.
 • Aplicatie separate (dezvoltata de furnizor local) pentru Contabilitate
 • Cele doua aplicatii nu erau conectate între ele, astfel ca datele se operau de doua ori.

Situatia initiala

 • Punct forte: se utiliza scanare etichete cu coduri de bara la intrarea în stoc a produselor finite si la livrarea produselor finite.
 • Punct slab : nu existau în sistem informatiile necesare gestiunii productiei , în primul rând nu existau fisele tehnologice ale produselor / semifabricatelor. Practic lansarea si urmarirea productiei pe flux se facea pe hârtie (manual) si nu exista posibilitatea urmaririi si controlului costurilor.

Situatia initiala
PROVOCARILE PRINCIPALE PENTRU CELE DOUA ECHIPE DE IMPLEMENTARE ( APULUM – SISTEC/abas ERP )

 • Gestionarea unui catalog de peste 32.000 articole, din care peste 8.700 produse finite, fiecare evidentiat pe 4 calitati, peste 1.100 semifabricate(produse albe), peste 2.600 seturi(structuri în diverse combinatii de produse finite).
 • Gestionarea Fiselor tehnologice pentru cele aproape 12.500 articole obtinute în productie, pornind practic de la zero pentru ca nu existau timpi normati la nivel de operatii, astfel încât s-a impus inclusiv efectuarea de cronometrari pe flux ale duratelor operatiilor.
 • Instruirea unui numar mare de utilizatori, în prima etapa 20 utilizatori cheie. În momentul de fata Apulum utilizeaza 30 licente abas concurente.
 • Gradul de complexitate al fluxului de productie, plus existenta multor variante alternative de flux sau tip materie prima.
 • Impunerea obligatorie a utilizarii codurilor de bara pentru raportarea productiei pe flux, tinând cont de complexitatea fluxului si numarul mare de angajati(peste 650) pentru care trebuie operate realizarile din productie.
 • Transparenta întregului flux logistic de la achizitii materii prime pana la livrare produse finite.
 • Analiza si simularea gradului de rentabilitate comanda client/contract cadru.
 • Acuratetea evidentierii stocurilor , inclusiv evidentierea stocurilor semifabricatelor primare ( masa presare , pasta strunjire , barbotina turnare , glazura ) .

Cateva beneficii obtinute in urma implementarii aplicatiei  abas erp :

 • Minimizarea stocurilor tampon ( pe flux ) si analiza rotatiei stocurilor.
 • Utilizarea codurilor de bara pentru raportarea productiei pe flux , intrare produse finite în magazie, livrare produse finite. etc
 • Urmarirea si controlul tuturor costurilor.
 • Flexibilitate privind posibilitatea de export date si prelucrarea lor pentru a obtine anumite situatii/rapoarte cerute ocazional.
 • Datorita productiei de peste 14.000 tone produse de portelan, organizarea fabricii pe partea logistica este extrem de importanta. Se face o aprovizionare constanta cu materii prime, ambalaje, piese de schimb, subansamble si echipamente, in paralel cu distributia productiei comandate de clientii APULUM. In cadrul departamentului logistic este extrem de importanta buna organizare si coordonare cu clientii si furnizorii, de aceea o echipa tanara, energica si bine organizata se asigura ca marfa o sa ajunga la clientul final in timp util.
 • Departamentul logistic organizeaza intreg ansamblul de operatiuni specifice pentru buna functionare a fabricii.
 • Producerea pentru reteaua de distributie , cu precadere a produselor cele mai rentabile, în baza analizei costurilor fiecarui produs în parte.
 • Pentru cererea retelelor de hipermarket, în urma analizei costurilor functie de variantele tehnologice de obtinere a produselor adoptate pe fluxul de productie, utilizarea cu precadere a fluxului de productie cu costurile cele mai scazute.
 • Tot în urma analizei costurilor , încercarea de standardizare si restrângere a modurilor de ambalare a produselor finite .
“ Suntem multumiti de modul in care a decurs implementarea , customizarile , rezultatele obtinute si de analizele pe care le putem face. avem date corecte, in timp real, pe baza carora sa putem lua decizii rapide , ceea ce este foarte important pentru noi. Consider ca alegerea  ABAS ERP a fost o decizie inteleapta.” 
Bianca Fleschin, Director Financiar – Apulum SA

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Aplicații software recomandate
ERA

ERA-ERP este o soluție eficientă de gestionare a întregului flux de business al companiei. Construită pe o arhitectură sigură și flexibilă ERA-ERP se adresează companiilor din industrii variate precum producție, distribuție, retail, sănătate, finanțe, asigurări.Modulară și scalabilă ERA-ERP asigură creșterea eficienței și reducerea costurilor operaționale...

Citește tot arrow_forward
WizCount

Un soft de contabilitate – numeroase customizari posibileSolutia software WizCount este adaptabila oricaror necesitati si industrii. Echipa noastra de specialisti IT va ajuta sa customizati aplicatia de contabilitate WizCount in numeroase moduri:• Adaptarea structurii meniului in functie de cel mai des utilizate module;• Configurarea modulelor operationale in functie de specificul ...

Citește tot arrow_forward
CIEL Productie

Permite definirea retetelor pentru produse finite si semifabricateEfectueaza antecalculatii de cost care se pot materializa in ordine de productie. De asemenea, antecalculatia iti permite sa verifici, in orice moment, stocul disponibil pentru productieTe ajuta sa fii mai eficient deoarece Ordinele de productie substituie doua operatiuni: scoaterea din gestiune a materiilor prime si ...

Citește tot arrow_forward
Articole IT&C similare

Predicțiile SAP pentru viitorul industriei auto

SAP, lider global în transformare digitală, consideră că industria auto va traversa în următorii ani o etapă definitorie pentru viitorul mobilității. În acest sens, specialiștii SAP au lansat un ghid cu cele mai importante predicții privind sectorul auto la nivel global.

Citește tot arrow_forward

Arobs cumpara UCMS Group Romania, companie de solutii HR

Furnizorul de soluții IT AROBS Transilvania Software, înființat și controlat de antreprenorul clujean Voicu Oprean, a semnat o nouă tranzacție și a preluat integral UCMS Group România, o societate care produce soluții software pentru administrarea resurselor umane și salariazare, cu un business de 12,3 milioane de lei și un profit net de 3,8 milioane de lei în 2017. ...

Citește tot arrow_forward

Huawei a consemnat cea mai rapidă creștere a vânzărilor în primul trimestru, pe piața gadgeturilor wearable, fiind pe locul trei ca vânzări totale

În primul trimestru al anului, Huawei a înregistrat la nivel global cea mai rapidă creștere a vânzărilor pe piața gadgeturilor wearable, smartwatch-urilor și a brățărilor inteligente. Față de anul trecut, volumul vânzărilor a crescut cu 282,2%, ceea ce plasează Huawei pe prima poziție în clasament, pe acest segment, potrivit datelor furnizate de Internati...

Citește tot arrow_forward