Intel a obţinut în 2013 un venit de 52,7 miliarde de dolari şi un profit net de 9,6 miliarde de dolari

17 ianuarie 2014

Intel Corporation a raportat pentru 2013 un venit anual de 52,7 miliarde de dolari, un venit operaţional de 12,3 miliarde de dolari, un profit net de 9,6 miliarde de dolari şi un profit per acţiune de 1,89 dolari.

Intel a obţinut în 2013 un venit de 52,7 miliarde de dolari şi un profit net de 9,6 miliarde de dolari

Intel Corporation a raportat pentru 2013 un venit anual de 52,7 miliarde de dolari, un venit operaţional de 12,3 miliarde de dolari, un profit net de 9,6 miliarde de dolari şi un profit per acţiune de 1,89 dolari. Compania a generat aproximativ 20,9 miliarde de dolari cash din operaţiuni, a plătit dividende în valoare de 4,5 miliarde de dolari şi a folosit 2,1 miliarde de dolari pentru a răscumpăra 94 de milioane de acţiuni.

În cel de-al patrulea trimestru al anului trecut, Intel a obţinut un venit de 13,8 miliarde de dolari, un venit operaţional de 3,5 miliarde de dolari, un profit net de 2,6 miliarde de dolari şi un profit per acţiune de 51 de cenţi. Compania a generat aproximativ 6,2 miliarde de dolari cash din operaţiuni, a plătit dividende în valoare de 1,1 miliarde de dolari şi a folosit 528 de milioane de dolari pentru a răscumpăra 22 de milioane de acţiuni.

“Al patrulea trimestru a fost unul solid cu semne de stabilizare în segmentul PC-urilor și creșteri financiare comparativ cu anul anterior”, a declarat Brian Krzanich, CEO al Intel. “Am construit o fundație solidă pentru businessul nostru prin lansarea de inovații pentru mai multe platforme de computing. Spre exemplu, la CES am prezentat multe dispozitive care nu erau în planul nostru în urmă cu șase luni”, a adăugat el.

Cele mai importante rezultate din 2013 şi tendinţe de business:

 • Venitul PC Client Group a fost de 33 de miliarde de dolari, având o scădere de 4% comparativ  cu 2012;
 • Venitul grupului Data Center a fost de 11,2 miliarde de dolari, având o creştere de 7% comparativ cu 2012;
 • Venitul altor grupuri Intel architecture a fost de 4,1 miliarde de dolari, în scădere cu 7% comparativ cu 2012.

Cele mai importante rezultate ale celui de-al patrulea trimestru din 2013 şi tendinţe de business:

·     Venitul PC Client Group a fost de 8,6 miliarde de dolari, având o creștere de 2% comparativ cu T3 2013 şi aceeași valoare ca în T4 2012;

 • Venitul grupului Data Center a fost de 3 miliarde de dolari, în creştere cu 3% faţă de T3 2012 şi cu 8% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior;
 • Venitul altor grupuri Intel architecture a fost de 1,1 miliarde de dolari, în creștere cu 4% faţă de T3 2012 şi cu 9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior;
 • Marja brută a fost de 62%, cu un punct procentual mai mare faţă de estimările companiei de 61%;
 • Cheltuielile de R&D plus MG&A au fost de 4,8 miliarde de dolari, mai mari față de estimările companiei de 4,7 miliarde de dolari;
 • Rata de impozitare a fost de 26% față de estimările companiei de 25%.

Comparație financiară

 

Rezultate anuale

 

2013

2012

vs. 2012

Venit

52,7 mld. dolari

53,3 mld. dolari

În scădere cu 1%

Marja brută

59,8%

62,1%

În scădere cu 2,3 puncte

Venit operaţional

12,3 mld. dolari

14,6 mld. dolari

În scădere cu 16%

Profit net

9,6 mld. dolari

11 mld. dolari

În scădere cu 13%

Profit per acţiune

1,89 dolari

2,13 dolari

În scădere cu 11%

 

Comparație financiară

 

Rezultate trimestriale

 

T4 2013

T4 2012

vs. T4 2012

Venit

13,8 mld. dolari

13,5 mld. dolari

În creștere cu 3%

Marja brută

62%

58%

În creștere cu 4 puncte

Venit operaţional

3,5 mld. dolari

3,2 mld. dolari

În creștere cu 12%

Profit net

2,6 mld. dolari

2,5 mld. dolari

În creștere cu 6%

Profit per acţiune

51 de cenți

48 de cenţi

În creștere cu 6%

 

Perspectiva de business

Perspectiva de business a companiei Intel exclude potenţialul impact al unor achiziţii, cesionări sau alte activităţi de business similare care pot fi finalizate după 16 ianuarie.

2014

 • Venit: aproximativ la fel ca în 2013;
 • Marja brută exprimată procentual: 60%, plus sau minus câteva procente;
 • Cheltuieli de R&D plus MG&A: 18,6 miliarde de dolari;
 • Amortizarea achiziţiilor intangibile: aproximativ 300 de milioane de dolari;
 • Depreciere: 7,4 miliarde de dolari;
 • Rata de impozitare: aproximativ 27%;
 • Cheltuieli de capital: 11 miliarde de dolari, plus sau minus 500 de milioane de dolari.

T1 2014

 • Venit: 12,8 miliarde de dolari, plus sau minus 500 de milioane de dolari;
 • Marja brută exprimată procentual: 59%, plus sau minus câteva procente;

·        Cheltuieli de R&D plus MG&A: aproximativ 4,8 miliarde de dolari;

 • Cheltuieli cu deprecierea activelor: aproximativ 200 de milioane de dolari;

·       Amortizarea achiziţiilor intangibile: aproximativ 70 de milioane de dolari;

 • Impactul investiţiilor de capital, dobânzilor şi altele: aproximativ 25 de milioane de dolari;
 • Depreciere: aproximativ 1,7 miliarde de dolari.

Pentru informaţii suplimentare referitoare la rezultatele Intel şi la perspective accesaţi comentariul CFO de la adresa: www.intc.com/results.cfm.

Situaţia perspectivei de business

Perspectiva de business a Intel este postată la intc.com şi poate fi reiterată în public sau în timpul întâlnirilor private cu investitori şi alţii. Perspectiva de business este valabilă până la data de 14 martie, dacă nu intervine o actualizare. Perspectiva de business pentru amortizarea activelor necorporale, impactul investiţiilor de capital şi taxe va intra în vigoare după închiderea zilei de business de 23 ianuarie. De la sfârşitul zilei lucrătoare de 14 martie 2014 până la publicarea comunicatului de presă referitor la rezultatele financiare ale primului trimestru din 2014, pe 15 aprilie, Intel va intra în “quiet period”. În acest interval perspectivele economice publicate în comunicatele de presă ale companiei şi în declaraţiile depuse la SEC vor fi considerate istorice, referindu-se la perioada de dinainte de “quiet period” şi nefiind actualizate de companie.

 

Factori de risc

Declaraţiile de mai sus şi oricare altele din acest document care se referă la planuri şi aşteptări în primul trimestru al anului şi în viitor, au aspect de predictibilitate şi implică o serie de riscuri şi elemente necunoscute. Cuvinte precum “anticipativ”, “aşteptări”, “intenţii”, “planuri”, “dorinţe”, “încercări”, “estimativ”, “este posibil”, “ar trebui” şi variaţii ale acestora se referă la declaraţii de prognoză. Declaraţii care se referă la estimări, evenimente incerte sau supoziţii sunt identificate de asemenea ca elemente ale unei prognoze. Mulţi factori pot influenţa rezultatele actuale ale companiei Intel, iar diferenţele dintre previziunile prezente ale Intel în ceea ce priveşte aceşti factori pot face ca rezultatele reale să difere faţă de rezultatele exprimate în aceste declaraţii estimative. Momentan, Intel consideră că următorii factori pot juca un rol important în obţinerea unor rezultate reale diferite de estimările companiei:

 • Cererea poate să difere faţă de aşteptările Intel, din cauza unor factori ce includ schimbări

în condiţiile de business şi economice; acceptarea de către consumatori a produselor Intel şi ale concurenţei; schimbări în obiceiul de comandă al clienţilor, incluzând anulări (contramandări, rezilieri) şi schimbări la nivelul stocurilor clienţilor. Incertitudinea de la nivel economic şi mondial reprezintă un risc din cauza căruia consumatorii şi companiile ar putea amâna achiziţiile, ceea ce ar putea influenţa cererea de produse;

 • Intel îşi desfăşoară activitatea în industrii foarte competitive, caracterizate de un procentaj

mare de costuri fixe sau greu de redus pe termen scurt, şi cerere de produs variabilă şi greu de previzionat. Venitul şi procentul marjei brute sunt afectate de programarea introducerii pe piaţă a produselor Intel şi de cererea pentru aceste produse, în măsura în care sunt acceptate pe piaţă; de acţiuni ale competitorilor, inclusiv reduceri şi lansări, programe de marketing şi modificări ale preţurilor şi de răspunsul Intel la aceste acţiuni; problemele în furnizarea resurselor şi materialelor; abilitatea Intel de a răspunde prompt progreselor tehnologice şi de a încorpora noi caracteristici în produsele sale;

 • Procentajul marjei brute ar putea varia semnificativ faţă de aşteptări din cauza schimbărilor la nivelul venitului, mix produs-preţ, costuri de iniţiere a activităţii, variaţii în evaluarea inventarului, inclusiv variaţii legate de momentul în care produsele vor fi puse la vânzare, stocuri în exces sau ieşite din uz, randament de producţie, schimbarea preţului per unitate, dificultăţi în cadrul procesului de fabricaţie/asamblare şi costuri asociate, capacitatea de utilizare.
 • Rata de impozitare previzionată este calculată în funcţie de legea actuală a impozitării şi

de profitul realizat. Rata de impozitare poate fi influenţată de legea din jurisdicţia unde se stabilesc şi sunt taxate ulterior profiturile; de modificările în evaluările creditelor, beneficiilor şi deducerilor; de deciziile care derivă din auditarea efectuată de către diferite autorităţi financiare, incluzând plata dobânzilor şi a amenzilor.

 • Pierderile sau câştigurile din titlurile de capital, a dobânzilor şi altele pot să difere

faţă de aşteptări, depinzând de câştigurile sau pierderile realizate din vânzarea sau schimbul de titluri; pierderile sau câştigurile din metodele de investiţii a titlurilor de capital, cheltuielile de depreciere cu privire la titlurile de creanţă, precum şi de capitaluri proprii şi alte investiţii, ratele dobânzilor, soldul de numerar, taxe în valoare justă a instrumentelor derivate.

 • Rezultatele financiare ale Intel pot fi influenţate de condiţii economice neprielnice,

sociale, politice şi fizice/de infrastructură în ţări unde Intel, clienţii sau furnizorii săi îşi desfăşoară operaţiunile, incluzând conflicte armate şi alte riscuri de natură civilă, dezastre naturale, probleme de infrastructură, maladii şi fluctuaţii ale cursului valutar.

 • Cheltuielile, în special cele de marketing, pot varia în funcţie de cererea de produse Intel,

veniturile şi profitul companiei.

 • Rezultatele financiare Intel pot fi afectate de calendarul de închidere a achiziţiilor şi

înstrăinărilor.

 • Rezultatele Intel pot fi influenţate de efecte adverse asociate cu defecţiuni ale produselor,

erate (deviaţii de la specificaţiile publicate), litigii sau probleme regulatorii referitoare la proprietatea intelectuală, acţionariat, clienţi, antitrust şi altele, precum litigiile şi problemele regulatorii descrise în rapoartele Intel SEC. O hotărâre nefavorabilă ar putea include daune monetare sau o emitere a unui ordin de interzicere de producere sau vânzare a unuia sau mai multor produse. Acest lucru se opune practicii de afaceri particulare, afectând capacitatea Intel de a realiza produse, sau care necesită alte remedii, cum ar fi acordarea de licenţe obligatorii de proprietate intelectuală.

O discuţie detaliată referitoare la factorii care pot afecta rezultatele Intel a fost inclusă în raportul SEC.

Webcast despre rezultatele financiare

Intel a organizat un webcast public pe site-ul Investor Relations, www.intc.com, de unde utilizatorii pot descărca un material MP3 sau vizualiza o înregistrare video.

Intel îşi propune să raporteze rezultatele financiare obţinute în primul trimestru al anului 2014 pe 15 aprilie. Imediat după raportare, Intel doreşte să publice un comentariu al lui Stacy J. Smith, Vicepreşedinte şi Chief Financial Officer, pe site-ul www.intc.com/results.cfm.

Despre Intel

Intel este lider mondial în inovaţia din industria computerelor. Compania proiectează şi dezvoltă tehnologii esenţiale, ce servesc ca fundament pentru dispozitivele de computing din lume. Pentru informaţii suplimentare despre Intel accesaţi http://www.intel.com/pressroom şi http://blogs.intel.com.

Intel, logo-ul Intel şi Core sunt mărci comerciale ale Intel Corporation în Statele Unite şi în alte ţări.

* Alte nume şi brand-uri pot fi reclamate ca fiind proprietatea altor părţi

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

Ce costuri implică lansarea unui magazin online

Comerțul online este în plină creștere în România, atât ca valoare, cât și ca număr de magazine, iar interesul de a intra în eCommerce este tot mai crescut în rândul multor antreprenori care nu au mai avut o experiență anterioară în această piață, așa că primul gând se îndreaptă către costuri.

Citește tot arrow_forward

Trenduri în digitalizarea imobiliară. Studiu de caz Domina Imobiliare

Domina Imobiliare – investiție continuă în platforma web a agenției imobiliare

Citește tot arrow_forward

Aplicațiile software pentru consultații medicale – în topul preferințelor spitalelor și clinicilor private

Sistemul medical este unul dintre principalii actori ai mediului economic, poziționându-se mereu la baza piramidei nevoilor oamenilor, fie că este vorba despre persoane fizice sau juridice. Astfel, Softlead recomandă achiziția și implementarea aplicațiilor software dedicate, ca instrumente vitale de planificare și oferire a consultațiilor medicale la distanță....

Citește tot arrow_forward