IT outsourcing în România versus Europa de Est - o analiză în detaliu

30 septembrie 2019

Subiectele seriei de articole: IT outsourcing in Romania, companiile de software din Europa Centrală și de Est, servicii software, software development Romania

 

IT outsourcing în România versus Europa de Est - o analiză în detaliu

Sezonul 1: Ucraina

Există foarte multe discuții în mediul online în ceea ce privește concurența pe piața globală de outsourcing IT între România și Ucraina, sau Polonia, Bulgaria, Belarus, Moldova. Însă, în cea mai mare parte, subiectul este discutat de către de lideri de opinie și organizații din afara României.

Dacă ne uităm cu atenție către Nord-Est, putem vedea că tema concurenței în IT outsourcing între România și Ucraina este un subiect constant al companiilor din Ucraina. În România, acest subiect pare să nu existe.

De partea cealaltă, există o mulțime de studii și articole care dezbat fiecare punct cât de specific de avantaj sau dezavantaj ale companiilor românești sau ucrainene, unele dintre aceste studii fiind conectate la surse de informații recunoscute la nivel global.

Ucraina, episodul 1

Stabilitate economică: România vs. Ucraina

Vom începe cu elementele de bază: România are 238.397 km pătrați, iar Ucraina are 603.628 km2. Diferența de populație este de asemenea impresionantă: 19,6 milioane de români față de 42 de milioane de ucraineni. În ceea ce privește indicatorii economici, în 2018, produsul intern brut al României s-a ridicat la aproximativ 239,85 miliarde USD, în timp ce, în același an, PIB-ul Ucrainei a fost de 130,83 miliarde USD, după cum a declarat Banca Mondială.

O altă diferență notabilă ar fi rata șomajului. În Ucraina, în 2018, reprezinta 9,38 la sută din totalul forței de muncă. Pe când în România, a fost doar 4,3%.

Banca Mondială a creat un sistem de clasificare a economiilor naționale, după cât de primitor estse mediul economic pentru a porni o afacere. Cu cât punctajul e mai mic, cu atât afacerilor pot fi mai prospete într-o țară sau alta. Mai multe detalii aici https://www.doingbusiness.org/en/rankings

A fost plăcut să aflam că Noua Zeelandă este țara №1 în ceea ce privește ușurința de a face afaceri, dar ar trebui să fim mulțumiți de poziția pe care România îl are - 52. Mergând mai departe, am găsit Ucraina la 72.

Despre IT outsourcing

Serviciile software și IT outsourcing sunt afaceri complexe. Au nevoie de angajați cu înaltă calificare, de un mediu de cultură deschis și cu o abordare antreprenorială.

Preferam să separăm externalizarea tehnologiei informației (ITO) și externalizarea proceselor de afaceri (BPO), fiecare industrie având anumite specificități care ar trebui analizate dintr-o perspectivă separată.

În ceea ce privește ITO, comparația făcută de Outsourcing Review între România și Ucraina ne arată că numărul total de profesioniști în IT este de 125.000 în România și 115.000 în Ucraina. Anual, există 48000 de absolvenți din domenii conexe IT în Ucraina și 17000 în România. Alte surse arată că numărul de angajați în IT este mult mai mare în Ucraina. Așteptăm informații și sugestii privind cele mai relevante surse de informații în acest sens.

Un alt fapt interesant este comparația dintre salariile angajaților în IT.  Developerii junior au salarii mai mici în Ucraina - 600 USD, față de 900 USD în România. Sumele se echilibrează atunci când ne uităm la venitul middle developerilor, în timp ce senior developerii din Ucraina câștigă 3400 de dolari pe lună – față de 2750 în România. Nivelul de project management arată date și mai discrepante: 4750 USD în Ucraina și 3300 USD în România.

Este foarte bine cunoscut faptul că serviciile software înseamnă proiecte complexe și proiectele complexe au nevoie de expertiză. Expertiza vine de cele mai multe ori odată cu senioritatea.

În a doua parte a articolului vom dezbate educația, inovația, cultura și subiectul sensibil al retenției de personal.

 

Andreea Marcu, director marketing și comunicare AROBS

AROBS Transilvania Software

Fondata in 1998, compania AROBS Transilvania Software si-a construit drumul catre o prezenta globala prin combinarea produselor si serviciilor cu expertiza de inalta calitate si inovarea continua. Acum 21 de ani, totul a inceput cu doar 10 dezvoltatori de software intr-un mic birou, intr-un apartament in Cluj-Napoca.In ultimii 21 de ani, AROBS Tran...

Aplicații software recomandate

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

În 2018, România s-a clasat pe locul 8 în topul țărilor cu cel mai mare procent de utilizatori atacați de ransomware-ul mobil

Cercetătorii Kaspersky Lab au constatat că numărul de atacuri care folosesc software periculos pentru dispozitive mobile aproape s-a dublat, în numai un an. În 2018 au existat 116,5 milioane de atacuri, comparativ cu 66,4 milioane, în 2017, cu o creștere semnificativă a numărului de utilizatori unici afectați. În ciuda faptului că sunt atacate mai multe dispozitive,...

Citește tot arrow_forward

Una dintre cele mai complexe operațiuni de spionaj pe Android: Mandrake a rămas nedectat timp de patru ani în aplicații din magazine oficiale

Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au identificat o nouă amenințare informatică, denumită Mandrake, care infectează dispozitive cu Android ale unor victime atent alese cu scopul de a le spiona și de a le goli conturile bancare.

Citește tot arrow_forward

Ce trebuie să știi la implementarea primului ERP?

95% dintre companiile care implementează corect o aplicație software reușesc să îmbunătățească procesele interne după acest pas.

Citește tot arrow_forward