Kurt Potter, analist și vicepreședinte Gartner: Optimizarea costurilor nu înseamnă tăierea bugetului

13 octombrie 2016

În era companiilor digitale, optimizarea costurilor nu înseamnă neapărat tăierea bugetului pentru resursele IT, ci implică o mai bună organizare la nivelul întregii companii.  

Kurt Potter, analist și vicepreședinte Gartner: Optimizarea costurilor nu înseamnă tăierea bugetului

În era companiilor digitale, optimizarea costurilor nu înseamnă neapărat tăierea bugetului pentru resursele IT, ci implică o mai bună organizare la nivelul întregii companii.  

Ultimele rapoarte semnalizează o scădere a economiei la nivel global. Kurt Potter, Vicepreședinte și Analist remarcabil Gartner, susține că, în acest context, organizațiile vor trebui să realizeze mai multe, cu resurse mai puține, să se transforme, să taie din bugetele totale sau destinate departamentelor de IT.

Optimizarea costurilor în era companiilor digitale implică 3 aspecte noi: optimizarea costurilor în IT, combinată cu optimizarea costurilor în organziație, combinate cu optimizarea costurilor legate de transformările ce au loc într-o companie digitală.

Una dintre cele mai mari oportunități pentru reducerea costurilor sau economisirea lor este analizarea cheltuielilor care vin dinspre zona de IT, specifice departamenetelor sau unităților de IT proprii organizației. Acestea pot apărea sub 3 forme:

  • Business Unit IT (unde IT-ul este o unitate, un departament, care reprezintă o funcție specifică a acesteia și ocupă un loc definit cu claritate în organigramă, sub conducerea unui manager);
  • Shadow IT, respectiv sistemele sau soluțiile IT construite și utilizate în cadrul organizațiilor fără aprobarea explicită a companiei;
  • Rogue IT – utilizarea în interiorul unei organizații a unor resurse de IT fără autorizație, cum ar fi dispozitivele proprii ale angajaților precum smartphone-urle, tabetele, serviciile sau aplicațiile cloud, pe care aceștia le utilizează în favoarea îndeplinirii responsabilităților.  Noul trend BYOD – Bring Your Own Device, a contribuit la amploarea acestui aspect, ușurând munca angajaților, dar crescând totodată riscurile asupra securității sau asupra nediferențierii dintre datele colectate de către angajați pentru companie sau pentru ei înșiși.

Costurile pe care aceste unități le implică pot ajunge până la 17% din bugetul total dedicat zonei de IT a organizației.

De ce ar fi aceasta o oportunitate semnificativă?
Conform Kurt Potter, pentru a optimiza costurile companiei, trebuie să acordăm o mai mare atenție acestor unități, dat fiind, pe de o parte, procentul din bugetul total pe care ele îl implică și capacitatea lor de a inova, în timp. Fie că îl folosim pentru îmbunătăți și centraliza, fie pentru a opri sau reduce activitatea, fie lasându-l în mod latent, până când este momentul oportun unei inovații mai mari, departamentul de IT (Business Unit IT)  este un exemplu concret, ce reprezintă un element important pentru beneficiile și inovațiile care pot avea loc într-o organizație.
Așadar, modalitatea de organizare și concentrarea atenției către anumite componente specifice pot ajuta o companie digitală în gestionarea eficientă a bugetelor, fără a interveni implicit în modificarea acestora.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

Digitalizarea Industriei De Achiziții - Soluțiile Software Pentru Achiziții Reprezintă O Piață De 6 Miliarde De Dolari

Industria de software de tip CRM este acum cea mai mare din lume, depășind industria sistemelor de gestionare a bazelor de date, și se preconizează că va ajunge la peste 80 de miliarde de dolari până în 2025.

Citește tot arrow_forward

Peste o treime (37%) dintre organizațiile din România au trecut prin cel puțin un atac cibernetic, cu diferite consecințe, în ultimele 24 de luni

Peste un sfert (27,7%) dintre factori decidenți din domeniul IT din România spun că autorii nu au lăsat nicio urmă în cadrul ultimului atac asupra organizației lor

Citește tot arrow_forward

Una dintre cele mai populare încuietori inteligente permite atacatorilor accesul informatic la dispozitivele de acasă

O vulnerabilitate de securitate prezentă în încuietorile inteligente August Smart Lock Pro permite atacatorilor aflați în preajma acestora să intercepteze datele de acces la rețeaua wi-fi și deci să controleze toate dispozitivele conectate din locuință.

Citește tot arrow_forward