Numărul de atacuri care folosesc exploit-uri Java a crescut până la 14,1 milioane pe an

09 decembrie 2013

Numărul de atacuri care folosesc exploit-uri Java, lansate în perioada septembrie 2012 - august 2013, a crescut până la 14,1 milioane – cu o treime mai mult faţă de perioada 2011-2012, potrivit studiului Java under attack – the evolution of exploits in 2012-2013, realizat de Kaspersky Lab.

Numărul de atacuri care folosesc exploit-uri Java a crescut până la 14,1 milioane pe an

Numărul de atacuri care folosesc exploit-uri Java, lansate în perioada septembrie 2012 - august 2013, a crescut până la 14,1 milioane – cu o treime mai mult faţă de perioada 2011-2012, potrivit studiului Java under attack – the evolution of exploits in 2012-2013, realizat de Kaspersky Lab.

Exploit-urile sunt programe malware care se folosesc de vulnerabilităţile din software-urile legitime pentru a pătrunde în computerele utilizatorilor. Faptul că ele funcționează pe ascuns le face cu atât mai periculoase. În cazul în care un computer utilizează versiuni vulnerabile ale unui software, simpla vizitare a unei pagini web infectate sau deschiderea unui fișier care conține cod malware este de ajuns pentru a declanșa un exploit. În mod obişnuit, cele mai frecvente ținte ale atacurilor au fost Oracle Java, Adobe Flash Player și Adobe Reader. Cu toate acestea, studiul Kaspersky Lab arată că, pe parcursul acestui an, Java a devenit tot mai mult ţinta preferată a infractorilor cibernetici.

Studiul are la bază datele colectate de la utilizatorii de produse Kaspersky Lab din întreaga lume, care au fost de acord să furnizeze informații pentru Kaspersky Security Network.

Dintre cele 14,1 milioane de atacuri care au folosit exploit-uri Java, cele mai multe au avut loc în a doua jumătate a perioadei de studiu - peste 8,540,000 de atacuri înregistrate s-au desfăşurat în perioada martie - august 2013, cu 52,7% mai mult faţă de primele șase luni.

Principalele descoperiri:

  • Pe o perioadă de 12 luni, produsele Kaspersky Lab au protejat peste 3,75 milioane de utilizatori de pe glob împotriva atacurilor ce foloseau exploit-uri Java.
  • Aproximativ 80% din utilizatorii atacaţi sunt concentraţi în 10 țări, iar primele trei din clasament sunt Statele Unite, Rusia și Germania.
  • Canada, SUA, Germania și Brazilia au înregistrat cea mai rapidă creștere a numărului de atacuri.
  • Aproximativ 50% din toate atacurile au fost lansate folosind doar şase familii de exploit-uri Java.
  • Pentru utilizatorii individuali, instalarea actualizărilor lansate recent este rareori o prioritate – fapt ce îi face pe aceştia să cadă în capcanele infractorilor cibernetici. Potrivit studiului, cei mai mulți utilizatori continuă să lucreze cu o versiune vulnerabilă de Java timp de șase săptămâni după ce o actualizare este lansată.
  • Pe o perioadă de un an, fiecare utilizator se confruntă, în medie, cu 3,72 de atacuri. Pe parcursul perioadei septembrie 2012 - februarie 2013, expunerea medie a fost de 3,29 atacuri per utilizator individual; în martie-august 2013, aceasta a fost de 4,15 atacuri per utilizator. În șase luni, marja de expunere a crescut cu 26,1%.
  • 1,210,000 de surse unice de atac au fost identificate în 95 de țări.

Numărul mare de atacuri lansate folosind exploit-uri Java nu este o surpriză: pe parcursul celor 12 luni de cercetare, Kaspersky Lab a identificat 161 de vulnerabilităţi în Java. În timp ce, în perioada septembrie 2011-august 2012, au fost publicate informații cu privire la 51 de vulnerabilităţi identificate. Șase dintre vulnerabilitățile recent detectate, evaluate ca fiind critice sau foarte periculoase, au fost folosite cel mai frecvent în atacurile lansate de infractorii cibernetici.

„Java este o victimă a propriei sale popularităţi", a declarat Vyacheslav Zakorzhevsky, Head of the Vulnerability Research Group în cadrul Kaspersky Lab. "Infractorii cibernetici știu că este mai avantajos să îşi concentreze eforturile pe găsirea unei vulnerabilităţi în Java şi să atace apoi milioane de computere dintr-o singură lovitură, decât să creeze mai multe exploit-uri pentru diferite programe mai puțin cunoscute și să descopere că acestea afectează mai puţine computere", a completat Vyacheslav Zakorzhevsky.

Pentru a se proteja împotriva pierderilor potenţiale ale unui atac maliţios, lansat cu ajutorul exploit-urilor Java, experții Kaspersky Lab recomandă atât utilizatorilor individuali, cât şi companiilor, să instaleze actualizările Java prompt şi să folosească soluții de securitate care pot bloca cu încredere atacurile bazate pe exploit-uri.

Raportul complet al studiului Kaspersky Lab este disponibil aici: http://media.kaspersky.com/pdf/Report_Java_under_attack_2012-2013.pdf.

Despre Kaspersky Lab

Kaspersky Lab este cel mai mare producător privat de soluţii de securitate endpoint din lume, fiind inclus în topul primilor patru producători de soluţii pentru protecţie endpoint la nivel mondial*. Pe parcursul celor 15 ani de existenţă, Kaspersky Lab a rămas o companie inovatoare în domeniul securităţii informatice şi oferă suite de protecţie IT pentru utilizatori individuali, SMB şi companii mari. Compania este prezentă în aproximativ 200 de ţări şi protejează peste 300 de milioane de utilizatori din întreaga lume. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.kaspersky.ro.

* Compania a fost poziţionată pe locul patru în clasamentul IDC „Worldwide Endpoint Security Revenue by Vendor, 2010". Clasamentul a fost publicat în raportul IDC „Worldwide IT Security Products 2011-2015 Forecast and 2010 Vendor Shares - December 2011". Criteriile de clasificare s-au bazat pe veniturile obţinute din vânzările de soluţii de securitate endpoint în 2010.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

84% dintre organizațiile din România ar vrea să știe cine se află în spatele unui atac cibernetic care le-a afectat

Un recent studiu[1] Kaspersky Lab arată o diferență considerabilă între măsurile preventive pe care factorii decidenți din domeniul IT (ITDM), din organizațiile europene, spun că le iau și măsurile efective. Astfel, 83% dintre respondenți sunt de acord că iau măsuri preventive împotriva atacurilor cibernetice, dar numai 41% spun că organizează training-uri pentru angaja...

Citește tot arrow_forward

Safetech Innovations lansează iSAM, prima soluție de securitate informatică dezvoltată in-house, în urma unei investiții de jumătate de milion de euro

 Lansarea vine după 18 luni de activitate a echipei dedicate de programatori și experți în domeniul securității informatice și o investiție de 550.000 de euro, sumă din care aproximativ 70% a fost acoperită de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional pentru Competitivitate pentru anii 2014 – 2020.Soluția iSAM permite managerilor de securitatea...

Citește tot arrow_forward

Bitdefender a deschis la Târgu Mureș al cincilea birou din România

Noile spații de birouri ale companiei, din clădirea Multinvest Business Center 2, sunt unele dintre cele mai moderne din oraș, cu acces la o serie de facilităţi și dotări de ultimă generație.Specialiștii Bitdefender de la Târgu Mureș se vor concentra pe dezvoltarea de software de securitate pentru dispozitive conectate, integrat în dispozitivul Bitdefende...

Citește tot arrow_forward