Numărul de atacuri care folosesc exploit-uri Java a crescut până la 14,1 milioane pe an

09 Dec 2013

Numărul de atacuri care folosesc exploit-uri Java, lansate în perioada septembrie 2012 - august 2013, a crescut până la 14,1 milioane – cu o treime mai mult faţă de perioada 2011-2012, potrivit studiului Java under attack – the evolution of exploits in 2012-2013, realizat de Kaspersky Lab.

Numărul de atacuri care folosesc exploit-uri Java a crescut până la 14,1 milioane pe an

Numărul de atacuri care folosesc exploit-uri Java, lansate în perioada septembrie 2012 - august 2013, a crescut până la 14,1 milioane – cu o treime mai mult faţă de perioada 2011-2012, potrivit studiului Java under attack – the evolution of exploits in 2012-2013, realizat de Kaspersky Lab.

Exploit-urile sunt programe malware care se folosesc de vulnerabilităţile din software-urile legitime pentru a pătrunde în computerele utilizatorilor. Faptul că ele funcționează pe ascuns le face cu atât mai periculoase. În cazul în care un computer utilizează versiuni vulnerabile ale unui software, simpla vizitare a unei pagini web infectate sau deschiderea unui fișier care conține cod malware este de ajuns pentru a declanșa un exploit. În mod obişnuit, cele mai frecvente ținte ale atacurilor au fost Oracle Java, Adobe Flash Player și Adobe Reader. Cu toate acestea, studiul Kaspersky Lab arată că, pe parcursul acestui an, Java a devenit tot mai mult ţinta preferată a infractorilor cibernetici.

Studiul are la bază datele colectate de la utilizatorii de produse Kaspersky Lab din întreaga lume, care au fost de acord să furnizeze informații pentru Kaspersky Security Network.

Dintre cele 14,1 milioane de atacuri care au folosit exploit-uri Java, cele mai multe au avut loc în a doua jumătate a perioadei de studiu - peste 8,540,000 de atacuri înregistrate s-au desfăşurat în perioada martie - august 2013, cu 52,7% mai mult faţă de primele șase luni.

Principalele descoperiri:

Numărul mare de atacuri lansate folosind exploit-uri Java nu este o surpriză: pe parcursul celor 12 luni de cercetare, Kaspersky Lab a identificat 161 de vulnerabilităţi în Java. În timp ce, în perioada septembrie 2011-august 2012, au fost publicate informații cu privire la 51 de vulnerabilităţi identificate. Șase dintre vulnerabilitățile recent detectate, evaluate ca fiind critice sau foarte periculoase, au fost folosite cel mai frecvent în atacurile lansate de infractorii cibernetici.

„Java este o victimă a propriei sale popularităţi", a declarat Vyacheslav Zakorzhevsky, Head of the Vulnerability Research Group în cadrul Kaspersky Lab. "Infractorii cibernetici știu că este mai avantajos să îşi concentreze eforturile pe găsirea unei vulnerabilităţi în Java şi să atace apoi milioane de computere dintr-o singură lovitură, decât să creeze mai multe exploit-uri pentru diferite programe mai puțin cunoscute și să descopere că acestea afectează mai puţine computere", a completat Vyacheslav Zakorzhevsky.

Pentru a se proteja împotriva pierderilor potenţiale ale unui atac maliţios, lansat cu ajutorul exploit-urilor Java, experții Kaspersky Lab recomandă atât utilizatorilor individuali, cât şi companiilor, să instaleze actualizările Java prompt şi să folosească soluții de securitate care pot bloca cu încredere atacurile bazate pe exploit-uri.

Raportul complet al studiului Kaspersky Lab este disponibil aici: http://media.kaspersky.com/pdf/Report_Java_under_attack_2012-2013.pdf.

Despre Kaspersky Lab

Kaspersky Lab este cel mai mare producător privat de soluţii de securitate endpoint din lume, fiind inclus în topul primilor patru producători de soluţii pentru protecţie endpoint la nivel mondial*. Pe parcursul celor 15 ani de existenţă, Kaspersky Lab a rămas o companie inovatoare în domeniul securităţii informatice şi oferă suite de protecţie IT pentru utilizatori individuali, SMB şi companii mari. Compania este prezentă în aproximativ 200 de ţări şi protejează peste 300 de milioane de utilizatori din întreaga lume. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.kaspersky.ro.

* Compania a fost poziţionată pe locul patru în clasamentul IDC „Worldwide Endpoint Security Revenue by Vendor, 2010". Clasamentul a fost publicat în raportul IDC „Worldwide IT Security Products 2011-2015 Forecast and 2010 Vendor Shares - December 2011". Criteriile de clasificare s-au bazat pe veniturile obţinute din vânzările de soluţii de securitate endpoint în 2010.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Cum a reușit Blackberry să eficientizeze fluxurile de expediere cu ajutorul soluției software 2Ship?

Probabil mulți cunosc deja faimosul brand canadian „BlackBerry”. Compania a fost fondată în 1984 sub numele de Research In Motion (RIM) și este cunoscută în special pentru linia sa de smartphone-uri Blackberry, care au...

Citește articolul
Softlead

Ce este o aplicație software de Trasabilitate?

O aplicație software de trasabilitate este un instrument utilizat pentru a urmări și a gestiona mișcarea produselor și a materialelor prin lanțul de aprovizionare. Un caz comun de utilizare a unui software de trasabilitate este în...

Citește articolul