Peste 900.000 de utilizatori au fost vizați de malware pretinzând a fi jocuri video populare, în decurs de un an

18 iunie 2019

Infractorii cibernetici profită de cererea tot mai mare de jocuri video, distribuind malware prin intermediul unor pretinse copii ale celor mai populare, arată o cercetare Kaspersky. Peste 930.000 de utilizatori au fost vizați de astfel de atacuri, în ultimele 12 luni, între iunie 2018 și începutul lunii iunie 2019. Peste o treime dintre atacuri s-au concentrat pe numai trei jocuri.

Peste 900.000 de utilizatori au fost vizați de malware pretinzând a fi jocuri video populare, în decurs de un an

Jocurile video au apărut de mai multă vreme, dar puterea Internetului le-a accelerat creșterea. Astăzi, aproximativ o persoană din zece, din populația planetei, accesează jocuri online. Ca orice alt tip de divertisment digital, jocurile video sunt vulnerabile la probleme cum ar fi încălcarea drepturilor de autor și la site-uri ilegale de tip torrent, dar mai sunt vizate de o amenințare, aflată în creștere: folosirea frauduloasă a mărcii, pentru a ascunde distribuția de malware. Multe dintre jocurile cele mai populare sunt găzduite pe platforme digitale de distribuție. Acestea nu pot detecta mereu dacă fișierele încărcate sunt jocurile adevărate sau mostre de malware deghizate.

Cercetătorii Kaspersky au decis să studieze mai atent fișierele infectate, descoperite în 2018 și în prima jumătate a anului 2019. Pe primul loc în lista jocurilor folosite de infractori a fost Minecraft. Malware-ul care pretindea a fi acest joc a reprezentat peste 30% dintre atacuri, cu peste 310.000 de utilizatori afectați. Pe al doilea loc s-a aflat GTA 5, care a vizat peste 112.000 de utilizatori. „Sims 4” a ocupat locul al treilea, cu peste 105.000 de utilizatori vizați.

Potrivit cercetătorilor, infractorii cibernetici încercau să păcălească utilizatorii să descarce și fișiere infectate care pretindeau a fi niște jocuri care nu au apărut încă. Au fost descoperite falsificări a peste 10 jocuri nelansate, 80% dintre detecții concentrându-se pe FIFA 20, Borderlands 3 și Elder Scrolls 6.

„De mai multe luni vedem cum infractorii cibernetici folosesc divertismentul pentru a păcăli utilizatorii – fie cu un serial popular, premiere de film sau jocuri video”, spune Maria Fedorova, security researcher la Kaspersky. „Aceste lucru are o explicație simplă – oamenii pot fi mai puțin atenți când vor să se relaxeze. Dacă victimele nu se așteaptă să găsească malware în ceva ce au folosit mai mult timp, infractorii nici nu au nevoie de un vector de infectare avansat pentru a reuși. Le recomandăm tuturor utilizatorilor să fie atenți, să evite platformele digitale necunoscute și ofertele suspecte, să instaleze software de securitate și să scaneze cu regularitate toate dispozitivele folosite pentru gaming.”

Pentru a evita să cadă victime programelor care pretind a fi jocuri video, Kaspersky Lab le recomandă utilizatorilor următorii pași:

  • Folosiți numai servicii legitime și recunoscute.
  • Fiți foarte atenți la autenticitatea site-ului. Nu vizitați site-uri care permit descărcarea jocurilor, până nu vă asigurați că sunt legitime și că încep cu „https”. Confirmați că site-ul este autentic dând dublu-click pe formatul URL sau pe locul unde este scrisă denumirea companiei, înainte de a începe să descărcați orice.
  • Nu dați click pe link-uri suspecte, cum ar fi cele care promit accesul la un joc înainte de lansarea oficială a acestuia.
  • Folosiți o soluție de securitate eficientă, care protejează împotriva unui număr mare de amenințări.

Raportul integral este disponibil aici.

Kaspersky

Kaspersky

Kaspersky Lab este unul dintre furnizorii de soluții de securitate informatică cu cea mai rapidă creștere la nivel mondial. În prezent, compania este una dintre cele mai importante patru companii de securitate IT*, continuând să-și îmbunătățească poziția pe piață. Potrivit rezultatelor financiare ale companiei î...

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Aplicații software recomandate
Kaspersky Anti-Virus 2015

Kaspersky Anti-Virus 2015 vă oferă tehnologii antivirus esențiale pentru PC-ul dumneavoastră cu o protecție in timp real bazată pe cloud - pentru cele mai noi amenințări de tip malware. Lucrând in fundal - cu un scan inteligent si update-uri mici si frecvente - tehnologia proactivă vă protejează PC-ul atât de amenințările cunoscute,cat si de cele mai noi amenințări, fără să...

Citește tot arrow_forward
Kaspersky-Internet Security 2015

Kaspersky Internet Security 2015 combină o arie vastă de tehnologii ușor de folosit și riguroase pentru a vă proteja de orice tip de malware, dar si de amenințările existente pe Internet - inclusiv cybercriminalii care încearcă să vă fure banii sau identitatea. Kaspersky Lab vă oferă o soluție de securitate cu un impact minim asupra performanței PC-ului. Construit după tehn...

Citește tot arrow_forward
KasperskySmall Office Security 3

Kaspersky Small Office Security este o soluție special creată pentru microintreprinderi. Oferă o protecție de nivel înalt pentru PC si server, fiind ușor si rapid de instalat, configurat si utilizat. De asemenea, puteți administra securitatea întregii rețele de la un singur PC. Cu ajutorul bazei de date de semnături Kaspersky Lab, actualizărilor frecvente si al protecției ...

Citește tot arrow_forward
Articole IT&C similare

56% dintre organizațiile din România ar apela prima dată la furnizorul lor de securitate cibernetică, după un atac

Pe fondul unui peisaj al amenințărilor cibernetice care evoluează permanent, peste jumătate dintre organizațiile europene (57%) consideră că este ușor pentru atacatori să își ducă la bun sfârșit planurile fără a lăsa vreo urmă. În plus, 79% dintre respondenți ar vrea să știe cine se află în spatele unui atac – conform unui studiu[1] recent Kaspersk...

Citește tot arrow_forward

Inovație prin digitalizarea afacerii la Digital Highlights in Business Tg-Mureș

Transart continuă acțiunile de succes dedicate creșterii profitabilității companiilor prin inovație și digitalizare. Un număr de 80 de reprezentanți a peste 45 de companii importante care provin din 5 județe au participat la evenimentul Digital Highlights in Business care a avut loc în Târgu Mureș, pe 17 mai 2019.

Citește tot arrow_forward

Huawei rescrie regulile fotografiei inteligente cu inovatoarea serie HUAWEI P30

Huawei, lider în tehnologie și al doilea cel mai mare producător de smartphone-uri din lume, a dezvălui la Paris mult așteptatele smartphone-uri HUAWEI P30 și HUAWEI P30 Pro. Seria HUAWEI P30 are la bază DNA-ul seriei P în ceea ce privește designul și fotografia, beneficiind de cea mai avansată cameră foto dezvoltată de companie pentru un smartphone....

Citește tot arrow_forward