Peste jumătate dintre utilizatorii de dispozitive Android nu folosesc niciun software de securitate

24 Oct 2013

Potrivit unui studiu realizat în vara anului 2013 de B2B International în parteneriat cu Kaspersky Lab, peste 50% dintre proprietarii de smartphone-uri şi tablete care rulează sistemul de operare Android nu folosesc niciun fel de program de securitate pentru protejarea dispozitivelor împotriva ameninţărilor IT.

Peste jumătate dintre utilizatorii de dispozitive Android nu folosesc niciun software de securitate

Potrivit unui studiu realizat în vara anului 2013 de B2B International în parteneriat cu Kaspersky Lab, peste 50% dintre proprietarii de smartphone-uri şi tablete care rulează sistemul de operare Android nu folosesc niciun fel de program de securitate pentru protejarea dispozitivelor împotriva ameninţărilor IT. Android a devenit de mult timp cea mai populară platformă mobila pentru utilizatorii obişnuiţi, dar şi pentru infractorii cibernetici care folosesc programe malware.

Numai 40% dintre posesorii de smartphone-uri şi 42% dintre posesorii de tablete care au participat la studiu au declarat că au instalat o soluţie de securitate pentru dispozitivele lor, pe care o utilizează în prezent. Alţi respondenţi au recunoscut că se bazează pe funcţiile de securitate limitate incluse în sistemul de operare sau că au încredere în propriile instincte pentru a se proteja de pericole.

Dispozitivele care rulează sistemul de operare Android reprezintă principala ţintă a infractorilor cibernetici în rândul platformelor mobile. Astfel, potrivit serviciului cloud Kaspersky Security Network, care centralizează date cu privire la ameninţările cibernetice emergente, 99% din programele  malware care vizează dispozitivele mobile au fost create pentru platforma Android. În plus, această ameninţare este în continuă creştere: specialiştii Kaspersky Lab au detectat 35.000 de mostre malware pe parcursul anului 2012, pe când numărul pentru prima jumătate a anului 2013 a fost de peste 47.000.

Există două motive principale pentru care infractorii cibernetici sunt interesaţi de platforma Android: popularitatea şi funcţionalitatea acesteia. Un program malware poate face smartphone-ul să trimită un mesaj text către numere scurte cu suprataxă, furând astfel banii din contul utilizatorului; poate transforma smartphone-ul într-un dispozitiv de spionaj, oferindu-le infractorilor informaţii despre proprietarul dispozitivului, inclusiv apelurile efectuate, corespondenţa, parolele pentru conturile de pe reţelele sociale şi e-pay etc. Cu alte cuvinte, toate capacităţile de comunicare, divertisment şi de operare ale dispozitivelor Android sunt la fel de populare printre infractorii cibernetici cum sunt printre utilizatorii obişnuiţi.

De asemenea, mai există un alt risc care poate avea consecinţe neplăcute – probabilitatea mare ca dispozitivele să fie pierdute sau furate. Pentru multe persoane, smartphone-urile şi tabletele au devenit principala platformă de stocare a fotografiilor şi a filmuleţelor preferate, a corespondenţei cu prietenii şi familia, a documentelor de la locul de muncă şi a altor informaţii valoroase care nu trebuie să ajungă pe mâinile infractorilor.

Cu toate acestea, sistemul de operare Android rămâne o platformă accesibilă şi utilă pentru numeroase sarcini. Astfel, specialiştii Kaspersky Lab încurajează utilizatorii de dispozitive Android să îşi protejeze smartphone-urile şi tabletele cu ajutorul unei soluţii de securitate de înaltă calitate.

Repararea problemelor de securitate ale platformei Android

Kaspersky Lab a dezvoltat Kaspersky Internet Security for Android, o soluţie de securitate avansată, menită să protejeze smartphone-urile şi tabletele care utilizează platforma Android. Soluţia integrează tehnologii de ultimă oră pentru detectarea ameninţărilor cibernetice cu ajutorul bazei de date extinse care este actualizată de îndată ce Kaspersky Security Network identifică un nou malware. În plus, produsul Kaspersky Lab include un set de mecanisme care detectează proactiv chiar şi cele mai noi ameninţări necunoscute, monitorizându-le activitatea.

Datele personale stocate pe dispozitiv sunt protejate cu ajutorul unor funcţii speciale capabile să ascundă contactele private, apelurile şi mesajele. Dacă dispozitivul mobil al utilizatorului este pierdut sau furat, Kaspersky Internet Security for Android dispune de un set specializat de mecanisme menite să împiedice infractorii să acceseze datele personale ale utilizatorului.

Versiunea gratuită cuprinde funcţii antivirus de bază (scanare activată de utilizator) şi toate facilităţile de administrare de la distanţă a dispozitivelor. Cu ajutorul sistemului integrat de cumpărare pentru aplicaţii, utilizatorii pot ridica securitatea la nivel „premium”, care, pe lângă funcţionalităţile gratuite, asigură mecanisme avansate de protecţie antivrus, inclusiv scanări automate pentru fiecare aplicaţie descărcată, protecţie în timp real împotriva ameninţărilor emergente şi protecţie pe internet pentru a combate atacurile de tip phishing. Versiunea premium include, de asemenea, funcţii pentru administrarea informaţiilor personale – inclusiv opţiunea de ascundere a contactelor, apelurilor, mesajelor şi a arhivei, pentru protejarea datelor de privirile indiscrete. 

Kaspersky Internet Security for Android este disponibil pe website-ul oficial Kaspersky Lab ca produs de sine stătător, dar şi pe lista de aplicaţii Android din Google Play. În plus, produsul este inclus în pachetul Kaspersky Internet Security – Multi-Device, un produs creat pentru a proteja mai multe dispozitive care folosesc sisteme de operare diferite.


Despre Kaspersky Lab

Kaspersky Lab este cel mai mare producător privat de soluţii de securitate endpoint din lume, fiind inclus în topul primilor patru producători de soluţii pentru protecţie endpoint la nivel mondial*. Pe parcursul celor 15 ani de existenţă, Kaspersky Lab a rămas o companie inovatoare în domeniul securităţii informatice şi oferă suite de protecţie IT pentru utilizatori individuali, SMB şi companii mari. Compania este prezentă în aproximativ 200 de ţări şi protejează peste 300 de milioane de utilizatori din întreaga lume. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.kaspersky.ro.

* Compania a fost poziţionată pe locul patru în clasamentul IDC „Worldwide Endpoint Security Revenue by Vendor, 2010". Clasamentul a fost publicat în raportul IDC „Worldwide IT Security Products 2011-2015 Forecast and 2010 Vendor Shares - December 2011". Criteriile de clasificare s-au bazat pe veniturile obţinute din vânzările de soluţii de securitate endpoint în 2010.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

O nouă companie din domeniul energetic a ales să se digitalizeze eficient

Bento – Intellectually Curious (BVB: BENTO) a semnat un contract cu Volta X Solar Systems (Volta X), furnizor de soluții la cheie pentru sisteme fotovoltaice, eficiență energetică, sisteme de stocare a energiei și stații de...

Citește articolul
Softlead

Cum pot companiile să măsoare performanța angajaților cu ajutorul aplicațiilor software? Costul licențelor începe de la 6.5$/lună

Conform OKR Impact Report 2022, companiile de succes care folosesc metodologii de planificare a obiectivelor și indicatorilor de performanță (OKRs) înregistrează o creștere cu 28% a intesității și calității comunicării interne (la...

Citește articolul
Softlead

Cum să extragi date din diverse tipuri de documente?

Connections integrează pentru prima dată AI într-unul dintre produsele sale: IDScanner pentru orice tip de documente

Citește articolul