Previziuni Gartner: Bugetele pentru industria IT în cadrul EMEA vor crește cu 1,9% în 2017

09 Nov 2016

Bugetele pentru produsele IT în cadrul EMEA, impactul major al Brexit în Europa de Vest, cifre, tendințe și previziuni reprezintă principalele subiecte ale Gartner Symposium/ITxpo 2016, ce a avut loc între 6-10 noiembrie, în Barcelona.

Previziuni Gartner: Bugetele pentru industria IT în cadrul EMEA vor crește cu 1,9% în 2017

Bugetele pentru produsele IT în cadrul EMEA, impactul major al Brexit în Europa de Vest, cifre, tendințe și previziuni reprezintă principalele subiecte ale Gartner Symposium/ITxpo 2016, ce a avut loc între 6-10 noiembrie, în Barcelona.
Conform previziunilor Gartner, Inc.
, bugetele pentru domeniul IT în Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA) vor ajunge la un total de 1,25 trilioane de dolari în 2017, cu 1.9% mai mult decât în 2016, crescând de la an la an cu 0,6 procente .

Conform Gartner, bugetele pentru dispozitive se vor micșora, ele fiind principalul factor al încetinirii creșterilor economice pentru IT  în cadrul țărilor EMEA, pe parcursul anului 2016. Segmentele care vor contribui cel mai mult la creșterea cheltuielilor pentru acest domeniu, în anul 2017, vor fi soluțiile software și serviciile IT.

„Bugetele pentru digitalizare sunt într-o continuă creștere în cadrul EMEA, iar noi vom fi martori la modernizarea sistemelor IT de bază ca decizie a unora dintre liderii de piață din aceste arii geografice, care își vor crește în special bugetul pentru soluțiile și serviciile software, ca parte a transformării digitale a companiei.” Susține John-David Lovelock, Vicepreședinte pentru Cercetare, la Gartner.

În mod normal, cheltuielile efectuate pentru sistemele de centralizare a datelor, în particular servere, ar trebui să crească odată cu evoluția software, dar datorită adoptării sporite a SaaS (software as a service) sau a altor soluții în cloud, acestea vor fi mult mai limitate și mai discrete decât de obicei.

Impactul major al Brexit în Europa de Vest

Cel mai pronunțat efect al Brexit este scăderea lirei sterline, care a cauzat creșterea prețurilor la multe dintre produsele IT în Marea Britanie, în 2016.

„Atunci când prețurile bunurilor cresc, consumatorii și companiile își schimbă comportamentul de achiziție, iar cea mai comună reacție este să cumpere mai puține produse de o calitate superioară. Dar datorită faptului că în Marea Britanie există acum soluții viabile în cloud, li se permite organizațiilor să își transfere cheltuielile către alte arii – spre exemplu, să cumpere sisteme informatice în loc de servere. Aceste transferuri se vor continua și în 2017. În 2016, băncile din Franța și Germania și-au mărit cheluielile pentru soluții software și pentru consultață în scopul atragerii sau, cel puțin pregătirii, pentru orice activitate bancară provenită din Londra.”, completează John-David Lovelock.
Bugetele pentru IT din Europa de Vest vor lua avânt în 2017

În Europa de Vest, cheltuielile pentru domeniul IT vor atinge un total de 803,5 miliarde de dolari în 2017, cu o creștere de 1,6% față de anul 2016, și cu o creștere de 0,2% de la an la an.

Bugetele pentru dispozitive și servicii de comunicare vor descrește în Europa de Vest

În timp ce serviciile IT vor rămâne cel mai larg segment în termeni de cheltuieli, continuând cu o creștere de 4,1% în 2017, segmentele dedicate achiziționării de dispozitive și de servicii de comunicare tind să descrească în următorii trei ani, cel puțin.

„Achiziționarea unui telefon mobil a ajuns foarte aproape de punctul de saturație – aproximativ toți utilizatorii care doresc un nou telefon, au deja un altul performant. Piața de telefoane mobile face parte acum dintr-un proces de înlocuire, iar prețurile pentru aceste dispozitive au ajuns la o stagnare. Aceasta completează problemele furnizorilor de servicii de comunicare, ce trebuie să concureze mult mai direct din punctul de vedere al prețurilor, prin livrarea mai multor servicii pentru aceeași sumă de bani sau prin oferirea unor discount-uri pentru planurile existente ale ofertelor. ”, continuă John-David Lovelock.

Previziunile Gartner asupra pieței de PC din Europa de Vest arată un total de 47,8 milioane de unități în 2016 și o descreștere de 3% pentru 2017. Gartner se așteaptă ca prețurile pentru PC-uri în Marea Britanie vor crește cu cel puțin 10% în 2017, dat fiind faptul că vendorii vor urmări să de-personalizeze PC-urile pe care le produc, pentru a menține prețuri joase și a profita de scăderile cu o singură cifră în costurile pentru componentele unui PC în 2016.

Totalul vânzărilor de smartphone-uri din Europa de Vest va atinge 147 milioane de unități în 2016, cu 1% mai mult decât anul anterior și cu previziuni de creștere cu 4,7% în 2017. Analiștii Gartner se așteaptă ca în 2017 mai mulți jucători de piață, cu cea mai înaltă rată de proveniență din China, vor pune cel mai mult accent pe gama premium, precum și pe o îmbunătățire a telefoanelor mobile inteligente de bază, toate acestea contribuind la creșterea volumelor de transfer către utilizarea unui smartphone.

 

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare