Platforma este construită pe tehnologii de ultimă generaÈ›ie È™i oferă acces atât companiilor cât È™i instituÈ›iilor guvernamentale, iar lansarea acesteia are loc în contextul creÈ™terii interesului la nivel european pentru dezvoltarea È™i adopÈ›ia tehnologiei de identificare electronică publică securizată (e-ID).
Platforma selfd.id facilitează accesul oricărei instituÈ›ii sau organizaÈ›ii din spaÈ›iul public È™i privat din România pentru a emite acreditări digitale verificabile, care sunt acceptate în funcÈ›ie de nivelul de încredere furnizat de emitent.
Tehnologia permite integrarea unui număr vast de utilizatori, fără a centraliza calitatea de emitent la nivelul unei singure entități.
Prin intermediul acesteia pot fi prezentate È™i verificate instantaneu o varietate extinsă de acreditări, cum ar fi date personale, atestări profesionale, autorizaÈ›ii de construcÈ›ie È™i printre altele, foarte important în contextul actual, certificate de vaccinare sau rezultate test Covid-19.
Utilizatorii pot folosi acreditările prin intermediul portofelului digital asociat platformei – verificabil.eu, care este compatibil È™i cu alte sisteme folosite în plan global.
Acesta este primul demers din piață care răspunde în mod funcÈ›ional È™i integrat atât nevoilor organizaÈ›iilor de a-È™i crea propriile comunități cât È™i ale persoanelor fizice, prin intermediul portofelului digital.
„Lansarea platformei integrate de identitate digitală reprezintă primul pas spre dezvoltarea unei pieÈ›e libere de acreditări digitale, unde mai multe ecosisteme naÈ›ionale È™i regionale se pot dezvolta È™i interacÈ›iona în mod organic. Dorim să aducem România în prima linie a adopÈ›iei noilor standarde de identitate digitală si să promovăm un standard coerent È™i funcÈ›ional de e-ID” a menÈ›ionat Radu Chirilă, Co-founder & Managing Partner.
„Acreditările digitale vor deveni în scurt timp un standard pentru o multitudine de interacÈ›iuni: de la validarea unei adeverinÈ›e de angajat, la accesarea unui credit, semnarea unui contract de vânzare-cumpărare sau confirmarea unei certificări. Folosirea acestora va simplifica È™i eficientiza interacÈ›iunile companiilor È™i instituÈ›iilor guvernamentale cu publicul lor”, adaugă Radu Chirilă.
Platforma vizează o gamă variată de utilizatori, companii de orice dimensiune și instituiții publice, deoarece permite integrarea rapidă cu soluții de software existente, cum ar fi cele utilizate pentru procesul de autentificare a utilizatorilor, interacțiuni complexe de solicitare/emitere acreditări digitale sau schimb de mesaje criptate.
În plus, identitatea digitală emisă de organizaÈ›ii guvernamentale poate funcÈ›iona paralel È™i complementar cu schimbul de acreditări digitale, precum adeverinÈ›e de angajat, certificări profesionale, licenÈ›e de liberă practică, etc., sau alte elemente certificate în mediul privat.
Pentru dezvoltarea platformei, au fost implementate cele noi concepte de identificare precum Identitate Auto-Suverană (SSI – Self-Sovereign Identity) sau Acreditări Verificabile (Verifiable Credentials – VC).
Fondatorii platformei de identitate digitală integrată Cristian Talle, Radu Chirilă È™i Cătălin Talle au experiență vastă în proiectare, implementare È™i integrare de software-uri pentru companii internaÈ›ionale, inclusiv pe dezvoltarea de platforme blockchain, precum È™i în marketing È™i publicitate.