Soluţii pentru Wi-Fi public

01 februarie 2021

Experienţa obişnuită legată de conectivitatea Wi-Fi publică este de multe ori frustrantă şi nefiabilă din pricina proceselor iritante şi repetitive de autentificare. Cu toate astea, beneficiile unei astfel de conectivităţi sunt enorme, atât pentru utilizatorii finali, care evită astfel costul folosirii de conexiuni mobile de date de pe propriul dispozitiv, cât şi pentru operatori, care astfel pot cuceri cote mari de piaţă outdoor cu un serviciu gratuit cu trafic nelimitat.

Soluţii pentru Wi-Fi public

Conform Allied Telesis, una din firmele majore de soluţii inteligente de conectivitate, pentru a rezolva problemele de autentificare, Alianţa Wi-Fi, din care firma japoneză face parte, a dezvoltat un protocol denumit Passpoint. Versiunea curentă în operare este Passpoint (Hotspot 2.0), care elimină complet nevoia utilizatorilor de a se reautentifica.

Odată autentificaţi pentru prima dată, utilizatorii au acces Wi-Fi în locuri precum stadioane, hoteluri sau alte spaţii publice. Passpoint automatizează apoi procesul de conectare, totul desfăşurându-se la un nivel de securitate de tip enterprise. Iar locurile menţionate mai sus nu sunt singurele. De exemplu, administraţia unui oraş poate oferi servicii similare utilizând stâlpii de iluminat public, astfel acoperind zone largi cu conectivitate pentru numere din ce în ce mai mari de oameni.

Passpoint este util şi pentru operatorii de diverse servicii. De exemplu, lanţurile hoteliere pot oferi Wi-Fi clienţilor independent de locaţie. Aeroporturile pot oferi servicii în orice zonă fără nevoia de reautentificare. Universităţile pot simplifica accesul pentru studenţii care se află în diverse campusuri universitare. Şi exemplele pot continua.

Metode similare există şi pentru servicii Wi-Fi în spaţii private. Una din cele mai întâlnite se numeşte Captive Portal şi oferă trei metode de autentificare. Şi aceasta este o metodă susţinută de Allied Telesis. Nu necesită înregistrarea utilizatorului, dar permite operatorului de serviciu să le ceară utilizatorilor să fie de acord cu anumiţi termeni de utilizare.

Passpoint oferă, aşadar, noi posibilităţi pentru orice operator de servicii, public sau privat, de a rezolva problema autentificărilor multiple în spaţii publice şi deschise. Iar împreună cu Captive Portal, serviciile pot fi extinse şi în alte genuri de spaţii. Se poate astfel creşte utilizarea Wi-Fi în detrimentul datelor mobile, ceea ce duce la costuri mai mici şi consumuri mai mari din partea utilizatorilor.

Pregătindu-se pentru eventualitatea tot mai mare a extinderii unor astfel de soluţii de conectivitate în spaţii publice şi private, Allied Telesis a dezvoltat şi o soluţie proprie de management autonom, intitulată No Compromise Wi-Fi, care permite construirea de reţele wireless la scară largă şi operarea lor facilă. Soluţia vine mai ales în întâmpinarea nevoilor viitoare ale oraşelor inteligente de a oferi cetăţenilor acces facil la internet în spaţii publice precum muzee, biblioteci, parcuri şi străzi.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

Cum poți scădea costurile recurente prin scanarea documentelor?

Eficientizarea costurilor prin eliminarea printării documentelor devine o prioritate regăsită în tot mai multe companii sau departamente.

Citește tot arrow_forward

Raport GPeC E-Commerce România 2020: Cumpărături online de 5,6 miliarde de euro, în creștere cu 30% față de 2019

Potrivit estimărilor ARMO (Asociația Română a Magazinelor Online), sectorul de e-commerce a atins pragul de 5,6 miliarde de euro la finalul anului 2020, cu 30% mai mult decât în 2019 când valoarea comerțului online a fost estimată la aprox. 4,3 miliarde de euro. Creșterea a fost cu aprox. 500 de milioane de euro peste previziunile inițiale, pe fondul pandemiei Covid-...

Citește tot arrow_forward

Bitdefender: INFORMARE: atacuri cibernetice asupra unor spitale din Romania

În urma unei investigații derulate de specialiști în securitate cibernetică din cadrul Bitdefender, Cyberint și CERT-RO am constatat că amenințările responsabile de atacurile cibernetice recente  asupra unor spitale din România sunt Maoloa și Phobos. 

Citește tot arrow_forward