SonicWall: Școlile românești se confruntă tot mai des cu probleme de securitate din cauza configurării improprii a rețelelor WiFi și a punctelor mobile de acces

18 septembrie 2019

Pierderile unei singure instituții de învățământ pot ajunge la sute de mii de euro, iar refacerea unei rețele și recuperarea datelor poate dura chiar și jumătate de an

SonicWall: Școlile românești se confruntă tot mai des cu probleme de securitate din cauza configurării improprii a rețelelor WiFi și a punctelor mobile de acces

Accesul la rețelele WiFi din cadrul școlii și introducerea de către elevi a echipamentelor proprii cu acces la Internet (smartphone, tablete) devin provocări tot mai mari pentru mai toate școlile din România. În ultimul an, mai mult de 80% dintre școlile care au abordat echipa SonicWall din România s-au plâns de probleme majore întâmpinate în accesarea Internetului și securizarea rețelelor WiFi în anul școlar precedent.

“Din ce am identificat noi, principala problemă a fost accesarea de site-uri nesigure, cu malware, care a condus la infectarea întregii rețele școlare și, automat, întreruperi în funcționare, dar și accesarea de către elevi a unor site-uri cu conținut nepotrivit cu activitatea școlară ceea ce a dus la îngreunarea traficului de Internet și la blocarea temporară a accesului”, declară Cosmin Vîlcu, Regional Senior Sales Manager pentru Europa Centrală și de Est și fostele țări sovietice, la SonicWall.

În condițiile bugetelor reduse de care dispun școlile, liceele și universitățile românești, provocarea de a construi o rețea WiFi sigură și eficientă, la care să aibă acces toate echipamentele folosite de elevi și studenți în cursul procesului educațional este tot mai mare.

Folosirea unor echipamente profesioniste de acces mobil securizat în școli, licee și universități ar aduce instituțiilor de învățământ o economie de peste 100.000 de euro la buget pe parcursul a 5 ani, în timp ce investiția inițială ar fi de până în 10.000 de euro.

În același timp, pierderile totale pe care le pot suferi școlile, liceele sau universitățile, în cazul unor atacuri informatice, pot ajunge la sute de mii de euro, iar refacerea rețelelor și recuperarea datelor sunt operațiuni care pot dura chiar și jumătate de an.

“Cât timp elevul este în școală, responsabilitatea este a noastră să îi asigurăm acces la educație cât mai variată, dar și siguranța mediului în care învață. Siguranța nu doar fizică, ci și digitală. Totodată credem că tehnologia trebuie utilizată în timpul cursurilor doar ca instrument pentru completarea informațiilor primite din manuale sau de la profesori. De aceea cea mai mare provocare atunci când ai o rețea WiFi în școală este să securizezi accesul elevilor și să permiți accesul doar la site-urile și aplicațiile utile, în așa fel încât activitatea educațională să se desfășoare fără întreruperi. Noi am reușit cu SonicWall să ajungem la o rețea care acceptă conectarea a 300-400 de dispozitive, majoritatea ChromeBooks, de pe care lucrează elevii. Nu permitem însă accesul în rețea a dispozitivelor personale”, explică Aurelian Mihăilescu, director IT în cadrul Genesis College din București.

Școlile trebuie să își planifice cu maximă atenție ce tip de rețele WiFi construiesc, ce capacitate au, cum distribuie amplificatoarele de semnal pe etaje, corpuri de clădiri, laboratoare sau clase, astfel încât elevii să aibă acces în mod egal la Internet și să se poată conecta simultan minimum 30 pe fiecare punct de rețea.

Totodată, asigurarea unui sistem firewall performant este obligatorie pentru a păstra în siguranță atât rețeaua instituției de învățământ, cât și dispozitivele de acces ale elevilor. “Dacă un singur elev intră pe un site cu malware și se infectează, lipsa unui firewall eficient va face posibilă infectarea și a altor dispozitive conectate, fie că sunt calculatoarele din laboratorul de informatică, tabletele de la clasă sau celelalte telefoane conectate la rețea”, explică Cosmin Vîlcu.

Mai mult, implementarea unor echipamente de acces precum cele din seria SonicWall SonicWave pot ajuta la stabilirea unor reguli de acces diferite pentru elevi, cadre didactice, personalul auxiliar sau între clase / laboratoare și zonele de internat unde sunt cazați elevii sau studenții.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Aplicații software recomandate
One Tech Start

 One Tech Start include urmatoarele module standard:VanzariRelatii ClientiTehnicFinanciarEvidenta PersonalFlota Auto

Citește tot arrow_forward
AWS Landing Zone

Landing Zone este o solutie Infrastructure-as-a-Code, dezvoltata in Terraform, precum si in CloudFormation.Landing Zone-ul furnizează automatizările menționate mai jos:Crearea automată a contuluiGuvernarea politicilor, regulilor și automatizări...

Citește tot arrow_forward
Forcepoint Web Security

Modul Hibrid / Cloud optional - Extinde securitatea web și impune reglementările comaniei utilizatorilor remote! Forcepoint Securitate Web poate opera ca appliance virtual sau fizic pentru cloud-ul privat al organizației dvs. Ambele variante pot b...

Citește tot arrow_forward
Articole IT&C similare

Serviciile de hacking de note și de diplome false sunt ușor accesibile online

Infractorii cibernetici profită de perioada examenelor din timpul verii, oferind servicii la negru de accesare și falsificare a notelor, online. De asemenea, se asigură că aceste servicii sunt ușor de găsit la o căutare rapidă pe Internet, după cum au descoperit cercetătorii Kaspersky.

Citește tot arrow_forward

Phishing-ul cu teme romantice s-a dublat comparativ cu 2018, conform datelor Kaspersky Lab

În apropierea zilei de Sfântul Valentin, experții Kaspersky Lab au detectat o creștere accentuată a activităților de phishing, infractorii oferindu-le utilizatorilor diverse produse romantice. Numărul total de încercări ale utilizatorilor de a vizita site-uri web frauduloase care au o temă romantică, detectate și blocate în prima jumătate a lunii februarie, s-a d...

Citește tot arrow_forward

Kaspersky extinde cooperarea cu INTERPOL, în lupta comună împotriva infracționalității cibernetice

Compania globală de securitate IT Kaspersky și INTERPOL au semnat un nou acord pe cinci ani, de colaborare în lupta împotriva infracționalității cibernetice din toată lumea. Acesta este al doilea acord între cele două părți, primul fiind semnat în 2014.

Citește tot arrow_forward