Stack Overflow: totul despre developerii din România și din lume

17 Oct 2016

Tehnologii, salarii, aptitudini sau atracțiile care îi motivează pe programatori să lucreze în proiecte speciale dedicate dezvoltării de soluții digitale

Stack Overflow: totul despre developerii din România și din lume

Tehnologii, salarii, aptitudini sau atracțiile care îi motivează pe programatori să lucreze în proiecte speciale dedicate dezvoltării de soluții digitale

Anul 2016 vine cu unul dintre cele mai detaliate rapoarte despre programatori, realizat de către Stack Overflow. Peste 50.000 de respondenți, dintre care 942 români, au împărtășit detalii despre munca și activitatea lor, despre programele pe care le folosesc în funcție de atribuțiile desfășurate, despre fondul lor social și profesional, tehnologii, experiențe, salariul și modalitata de percepție a acestuia în funcție de anumiți factori.

La fiecare 8 secunde un programator adresează o întrebare pe Stack Overflow. Pornind de la această idee s-a ajuns la implementarea unui întreg studiu despre activitatea de programator din întreaga lume. Anul acesta, la raport au participat 56,033 de developeri din 173 de țări. În ianuare, 46 milioane de oameni (dintre care 1, 5 români) au visitat site-ul Stack Overflow, pentru a primi sau acorda ajutor pentru programare. Inițiatiorii raportului susțin că 16 milioane dintre aceste persoane (dintre care 103.832 români) sunt programatori profesioniști.

Atunci când au fost întrebați despre tipul job-ului lor, 28% dintre respondenți s-au perceput drept Full-stack Web Developers mai mult decât oricare dintre celelalte ocupații. Per total, din studiu au reieșit următoarele procentaje:

Un Full-Stack Developer, așa cum se consideră cea mai mare parte dintre respondenți, este acea persoană care are capacitatea de a folosi 5-6 limbaje de programare sau frameworks, în comparație cu maxim 4, așa cum folosesc restul.

Indiferent de tipologia serviciilor pe care le prestează, JavaScript este cel mai utilizat limbaj de programare folosit de developeri. Mai multe despre programele folosite în funcție de fiecare ocupație:

În urma acestor statistici se pot observa, pe lângă JavaScript, și alte programe comune tuturor ocupațiilor:

Experiența medie a unui progrmator este de aproximativ 6.5 ani în industria IT sau de programare. Aceasta nu este neapărat profesională, venind inclusive din idei sau proiecte proprii, neremunerate sau realizate în timpul liber.


Mai detaliat:


În lume, un Front-End Web Developer are 3.5 ani experiență, un Full-Stack Developer, 8 ani, iar un Manager Inginer, 13 ani de activitate.

Conform studiului Stack Overflow, este de menționat că majoritatea experienței pe care programatorii au acumulat-o nu-și are rădăcinile în studii liceale (43%) sau universitare (2.1%), ci în studii pe cont propriu. 69% dintre programatori au susținut că sunt autodidacți, 13% dintre ei spunând că doar prin această modalitate au acumulat experiență.

De asemenea, modalitatea de învățare variază de la un tip de ocupație la altul. Spre exemplu, tendința de învățare a programatorilor pentru Machine Learning sunt cursurile online (ei sunt înclinați și către absoluvirea unor cursuri post-universitare în domeniu), pe când programatorii serviciilor la nivel de companie au trecut printr-un program de certificare în funcție de competențele cerute în industrie.

În ceea ce privește sexul, doar 5.8% dintre programatori sunt femei.  Femeile sunt înclinate către ocupații precum Designer (12.4% dintre designerii digitali sunt femei) sau dezvoltatori pentru Machine Learning. De asemenea, femeile și bărbații par a fi la egalitate în ceea ce privește poziții precum Manageri Executivi sau Ingineri. 

Tot la acest capitol se poate vorbi și despre diversitatea la locul de muncă. 73% dintre programatori iau în considerare acest aspect, 43% dintre ei etichetându-l foarte important.

Printre tipurile de poziții care apreciază cel mai mult diversitatea se enumeră:

 Cele mai populare Tehnologii din anul 2016:

Așa cum a fost menționat și mai sus, în topul preferințelor developerilor se află limbajul de programare JavaScript.

Specialiștii în domeniu au tendința de a valoriza mai mult banii în țările în care salariul mediu al unui programator este relativ scăzut. Astfel, în țările nordice, unde un salariu este între 40.000-60.000$ pe an, indivizii din industrie sunt mai puțin interesați de bani față de cei din țări estice, precum Româna sau Bulgaria, unde un salariu este între 20.000-30.000$ pe an.

Pentru a face o legătură între modalitatea de apreciere a banilor, se va face o comparație între salariu și suma acordată chiriei, luându-se în considerare țări precum România, Ucraina, Germania, India și SUA. Astfel:

Se poate observa, astfel, cum programatori din orașe precum Berlin sau Pune sunt mai avantajați în relația salariu-chirie și, implicit, în traiul lor de viață.

Un raport, 45 de întrebări, peste 56.000 de respondenți și multe detalii importante despre programatorii anului 2016. Dacă doriți să aflați mai multe detalii, puteți accesa studiul direct de pe platforma Stack Overflow.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Cât costă și ce include un magazin online performant?

Cu o creștere estimată la 8 trilioane de dolari până în 2026, industria e-commerce reprezintă un sector semnificativ ce coagulează vânzări rezultate din mai multe domenii de activitate. De aceea, nevoia de a investi...

Citește articolul
Softlead

Aplicația software Vaunt introduce modulul de evaluare gratuită a prețului apartamentelor

VAUNT, platforma de management al vânzărilor dedicată sectorului rezidențial, introduce un nou modul, Client Portal. Prin intermediul acestuia, clienții cumpărători au acces la date în timp real despre valoarea în piață a...

Citește articolul