Studiu Cisco: angajații companiilor joacă un rol critic în securitatea informației

23 octombrie 2014

Studiul a identificat patru profile de comportament ale angajaţilor care constituie cel mai mare risc pentru securitatea datelor de afaceri.

Studiu Cisco: angajații companiilor joacă un rol critic în securitatea informației

Studiul a identificat patru profile de comportament ale angajaţilor care constituie cel mai mare risc pentru securitatea datelor de afaceri

Companiile din România au nevoie de practici de securitate concepute pentru utilizatori

69% dintre angajaţii din Europa, Orientul Mijlociu și Africa nu sunt conştienţi de cele mai noi şi mai periculoase breşe de securitate (precum Heartbleed)Rolul angajaților în menținerea securității informațiilor nu mai poate fi neglijat, potrivit studiului făcut public astăzi de Cisco. Astfel, companiile trebuie să ia în calcul și profilul angajaților, pe lângă ameninţările externe.

Noile date completează rezultatele studiului efectuat la conferința Cisco Connect România, din luna mai. Atunci, companiile românești prezente la Cisco Connect au identificat securitatea informațiilor ca fiind cea mai importantă tendință care va afecta departamentele de IT în următorii trei ani.

Noul studiu se bazează pe răspunsurile a 12.000 de angajaţi din companii mici și mari din 13 ţări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa și a dezvăluit două probleme majore de securitate: prima este comportamentul angajaţilor, care ignoră ameninţările cibernetice considerând mediul online ca fiind sigur, iar a doua problemă este tendinţa unui număr tot mai mare de angajaţi de a considera procedurile de securitate IT ca fiind dăunătoare inovaţiei şi colaborării din cadrul organizaţiei, prin îngreunarea îndeplinirii sarcinilor. O parte dintre respondenţi au recunoscut faptul că ei încalcă în mod conştient aceste proceduri. 

“Echilibrul dintre flexibilitatea afacerii și protecţia datelor vitale necesită o schimbare radicală a modului în care ne raportăm la IT. Aceasta va trebui să se adapteze la comportamentul utilizatorilor, ca parte a unei abordări ce ia în considerare diferitele platforme. Afacerile care continuă să folosească măsuri de securitate punctuale vor fi tot mai expuse la riscuri din ce în ce mai mari, infractorii cibernetici fiind obișnuiți să creeze breşe în metodele de protecţie tradiţionale. Riscul este cu atât mai mare cu cât vorbim de utilizatori digitali nativi, care au cunoştinţele IT necesare pentru a ocoli procedurile de securitate de la locul de muncă. O strategie de securitate eficientă protejează o organizație atât înaintea, în timpul, cât şi după atacurile cibernetice”, a declarat Dorin Pena, Director General Cisco România.

Astfel, studiul Cisco a identificat patru profile de comportament din punctul de vedere al securităţii IT în zonele EMEA, care pot servi ca punct de pornire pentru elaborarea unor strategii actualizate. Fiecare dintre acestea include un nivel de risc la adresa datelor companiilor şi necesită o abordare specifică pentru a elimina ameninţările, păstrând în acelaşi timp eficienţa optimă a angajaţilor:

Cel conştient de ameninţări – sunt utilizatorii conştienţi de ameninţările de securitate şi încearcă să se protejeze în mediul online

Cel bine intenţionat–  sunt angajații care cunosc procedeurile de securitate, dar le adoptă în mod selectiv

Cel care se complace în iluzia securităţii – sunt cei care se aşteaptă ca firma să le ofere un mediu sigur și astfel nu consideră necesară asumarea unei responsabilităţi individuale pentru a proteja datele

Cel plictisit şi cinic– sunt cei care consideră subiectul securităţii online ca fiind exagerat, și privesc procedurile ca pe nişte bariere pe care trebuie să le ocolească.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

5 Recomandări pentru managementul echipei de vânzări în contextul lucrului de la distanţă

Indiferent dacă este stare de urgenţă sau de alertă, îţi doreşti ca echipa de vânzări să-şi atingă target-ul. Apăsarea este că nu va mai întâlniţi şi interacţionaţi ca de obicei, deoarece oamenii lucrează de acasă. Iar după acum arată situaţia ultimelor două-trei luni, nu e tocmai simplu să coordonezi de la distanţă o echipă.

Citește tot arrow_forward

Colorful.hr – solutii software pentru optimizarea proceselor tale cheie de HR, cu discount pentru clienții Softlead

Colorful.hr este una dintre cele mai cunoscute platforme in cloud pentru salarizare și managementul resurselor umane, folosită cu succes de peste 600 de companii din România.

Citește tot arrow_forward

Romanian Software lanseaza versiunea in Cloud a platformei de salarizare si administrare a resurselor umane, colorful.hr, pentru a veni in sprijinul IMM-urilor

Romanian Software, unul dintre liderii pietei romanesti de solutii software dedicate resurselor umane, a lansat in Cloud platforma colorful.hr. Platforma este specializata in salarizarea, recrutarea si administrarea resurselor umane si vine in sprijinul companiilor mici si mijlocii, care doresc sa isi automatizeze o parte din activitatile aferente departamentelor de HR.

Citește tot arrow_forward