Studiul global al salariilor din IT

18 mai 2016

Cel mai recent studiu despre salariile din domeniul IT ,,O’Reilly” 2016 a fost aplicat prin Google Forms în perioada ianuarie-februarie 2016 și a avut 5.081 e respondenți din 51 de țări, angajați atât în companii mari, cât și în companii mai mici, din industrii diferite.

Studiul global al salariilor din IT

Cel mai recent studiu despre salariile din domeniul IT ,,O’Reilly” 2016 a fost aplicat prin Google Forms în perioada ianuarie-februarie 2016 și a avut 5.081 e respondenți din 51 de țări, angajați atât în companii mari, cât și în companii mai mici, din industrii diferite. 

Studiul conține 72 de întrebări în legătură cu rolurile, instrumentele și condițiile demografice și arată că salariu mediu pe an al unui dezvoltator este de 90.000$. Respondenții au fost 92% bărbați și doar 8% femei. Cele mai mari salarii s-au înregistrat în SUA, Elveția, Japonia, Australia și Marea Britanie.

Studiul arată că femeile câștigă în medie 13.000 de dolari pe an, mai puțin decât colegii lor de sex masculin. Indiferent de locație, experiență sau funcție, femeile sunt plătite în medie cu 5.000 $ mai puțin decât bărbați.

Una dintre ideile preconcepute despre industria IT susține că este o industrie a tinerilor, însă ca în orice alt domeniu, cu cât ai mai mulți ani de experiență, cu atât ești mai bine plătit. În urma studiului a reieșit faptul că fiecare an de experiență aduce în plus 1.194 de dolari.

Jumătate din respondenți au afirmat că lucrează 40 de ore sau mai mult pe săptămână. Studiul a demonstrat că cei care lucrează mai mult, au un salariu mai mare. Salariul celor care lucrează peste 60 de ore pe săptămână poate atinge peste 150.000$ pe ani, în timp ce salariul celor care lucrează mai puțin de 30 de ore pe săptămână este sub 50.000 de dolari.

Studiul cuprinde întrebări legate de industria în care activează, dimensiunea și vârsta companiei. Multe din job-urile software se află în afara ariei de acoperire a industriei IT. Doar o treime din dezvoltatorii de soluții software lucrează în industria tradițională de IT. Industria software a avut cei mai mulți respondenți (32%), urmată de consultanță (10%) și de industria bancară (6%). Dezvoltatorii care lucrează în industria bancară au un salariu mediu de 105.000$ pe an. Singurele industrii ce înregistrează salarii mai mari decât industria bancară sunt: industria  hardware (115.000$), industria serviciilor Cloud (108.000$), industria securității (115.000$) și rețelele sociale (125.000$).

Companiile de mari dimensiuni, cu peste 10.000 de angajați au un salariu mediu anual de 108.000$, companiile vechi (de peste 20 de ani) 93.000$, în timp ce companiile tinere au un coeficient negativ. Studiul a demonstrat că salariul diferă  în funcție de vârsta companiei, astfel că salariul este direct proporțional cu dimensiunea companiei.

Din punct de vedere al educației, majritatea de 52% a respondenților are specializare academică în domeniu, iar 13% are studii în domenii precum matematică, statistică sau fizică, dar nu are o specializare particulară pentru domeniul IT.

Unul dintre elementele ce au un efect puternic în determinarea salariului este poziția geografică. Cei mai mulți respondenți provin din:

  • 61% SUA
  • 7% Marea Britanie
  • 5% Canada
  • 4% Germania
  • 2% Australia

În ceea ce privește zona Europei, partea de nord-vest a acesteia tinde să aibă salarii mai mari (de peste 17.443$), în timp ce în țări precum Elveția sau Marea Britanie, salariile sunt atât de mari, încât să aibă propriul coeficient. Salariile încep să scadă pe măsură ce ne apropiem de estul Europei: în Franța salariul mediu pe an este de 2.017$, estul Europei în sine având un coeficient de 14.804 $.

În orice industrie, este de recomandat să ții pasul cu evoluția tehnologiei; într-un domeniu precum dezvoltarea software, unde instrumentele de lucru sunt în continuă schimbare, această sarcină devine cu atât mai grea. Acest studiu își propune să ofere o perspectivă cantitativă a carierelor din domeniul software și o perspectivă globală asupra beneficiilor financiare din domeniul IT pentru cei care sunt noi în această meserie. Studiul explorează condițiile socio-economice, pe cele familiale, pe cele legate de vârstă și multe altele.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

Creștere de 41% a sectorului e-commerce pe fondul pandemiei COVID-19

Pe 2 Noiembrie 2020 - în cadrul evenimentului GPeC SUMMIT Online - au fost anunțate în premieră rezultatele studiului anual asupra sectorului e-commerce din România realizat de compania de cercetare de piață iSense Solutions pentru GPeC. Cercetarea a fost derulată în perioada Martie-Octombrie 2020, pe un eșantion reprezentativ pentru mediul urban, iar datele au fost c...

Citește tot arrow_forward

Ce costuri implică lansarea unui magazin online

Comerțul online este în plină creștere în România, atât ca valoare, cât și ca număr de magazine, iar interesul de a intra în eCommerce este tot mai crescut în rândul multor antreprenori care nu au mai avut o experiență anterioară în această piață, așa că primul gând se îndreaptă către costuri.

Citește tot arrow_forward

Digitalizarea în Horeca – ce tipuri de aplicații sunt recomandate restaurantelor, pensiunilor și hotelurilor?

Conform celor mai noi previziuni oferite de Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România, 10% dintre restaurante se vor închide, ca urmare a efectelor provocate de pandemia din acest an. 

Citește tot arrow_forward