Un studiu realizat de Kaspersky Lab arată că administrarea defectuoasă a dispozitivelor și a aplicațiilor conduce la “dezordine” în mediul digital

16 Mar 2017

Dezordinea digitală este în creștere din cauza utilizării tot mai frecvente a aplicațiilor și a îmbunătățirii capacității de stocare a dispozitivelor. Slaba mentenanță a acestor aplicații lasă, însă, dispozitivele vulnerabile în fața amenințărilor de securitate. Un nou raport realizat de Kaspersky Lab indică nivelul dezordinii digitale printre utilizatorii de Internet di

Un studiu realizat de Kaspersky Lab arată că administrarea defectuoasă a dispozitivelor și a aplicațiilor conduce la “dezordine” în mediul digital

Dezordinea digitală este în creștere din cauza utilizării tot mai frecvente a aplicațiilor și a îmbunătățirii capacității de stocare a dispozitivelor. Slaba mentenanță a acestor aplicații lasă, însă, dispozitivele vulnerabile în fața amenințărilor de securitate. Un nou raport realizat de Kaspersky Lab indică nivelul dezordinii digitale printre utilizatorii de Internet din toată lumea.

Studiul relevă faptul că, în mod tipic, utilizatorii instalează 12 aplicații Android în fiecare lună, dar șterg doar 10 dintre ele, prin urmare adaugă lunar două aplicații pe dispozitivul lor. Cu cât mai multe aplicații sunt instalate, cu atât organizarea lor este mai importantă pentru a preveni dezordinea digitală. Kaspersky Lab a descoperit, însă, că doar în jumătate dintre cazuri (55%), utilizatorii revizuiesc conținutul dispozitivelor și șterg documentele și aplicațiile inutile.

Descoperirile sunt parte dintr-un nou raport alcătuit de Kaspersky Lab si denumit ”Dezordinea digitală și pericolele sale”. Studiul este bazat pe informațiile dintr-un sondaj online realizat în 17 țări, o analiză statistică din Kaspersky Security Network (KSN) și un experiment despre performanțele aplicațiilor, realizat de Kaspersky Lab prin testări interne.

Dezordinea digitală creată înseamnă că actualizarea și trierea aplicațiilor sunt mai importante ca oricând, pentru a combate programele malware care folosesc vulnerabilitățile aplicațiilor ca să pătrundă în dispozitive. Dar studiul a arătat că, într-un sfert dintre cazuri (28%), utilizatorii își actualizează aplicațiile de pe dispozitivele lor doar atunci când sunt forțați să o facă, iar în 10% dintre cazuri, ei încearcă să evite total acest lucru.

Unul dintre principalele pericole este acela că aplicațiile însele pot pune informațiile utilizatorului și dispozitivele în pericol din cauza activității de zi cu zi. Datele tehnice ale Kaspersky Lab arată că, din 100 de aplicații Android pe care utilizatorii le pot administra (de exemplu, instala și șterge), 83 au acces la date sensibile despre utilizator, cum ar fi contactele din agendă, mesaje, informații și pot chiar realiza apeluri și trimite SMS-uri.

Alte descoperiri din cadrul KSN arată cum aplicațiile pot să opereze fără permisiunea utilizatorului. În medie, utilizatorii au 66 de aplicații pe dispozitivele Android. Atunci când a fost testat un eșantion reprezentativ dintre 66 cele mai populare aplicații Android, 54 au fost lansate în background fără ca utilizatorii să le fi atins măcar, consumând, în medie, 22 Mb trafic pe zi fară nicio interacțiune cu utilizatorul.

”Utilizatorii își expun dispozitivele și datele personale la amenințări de securitate pentru că nu iau câteva măsuri simple, dar esențiale pentru dispozitivul lor, care presupun să curățe și să actualizeze software-ul și aplicațiile, să regleze setările și să dezinstaleze aplicațiile care nu mai sunt folosite”, spune Andrei Mochola, Head of Consumer Business la Kaspersky Lab. “Dezordinea digitală de pe dispozitivele noastre este un semn că nu ne ocupăm deloc de aceste aplicații. Riscul este însă să ne confruntăm cu erori ale dispozitivelor, probleme privind durata de viață a bateriilor sau infectarea cu malware. Aplicațiile au acces la cele mai sensibile și personale date de pe dispozitivele noastre, iar utilizatorii adesea nu sunt conștienți de faptul că aceste informații sunt împărtășite cu terți. Le recomandăm utilizatorilor să facă ordine în ”casele” lor digitale. La fel cum o cameră curată și ordonată aduce o nouă energie în casă, în același fel, un computer sau un smartphone ordonat este folosit cu mai multă plăcere și, cel mai important, în siguranță. ”

Pentru a combate dezordinea și a proteja datele personale, utilizatorii ar trebui să respecte câteva măsuri:

  • Înțelegeți ce și unde este stocat – faceți-vă timp să vă monitorizați dispozitivele și să revizuiți ce informații sunt stocate, în ce aplicații și fișiere;
  • Faceți o ”curățenie de primăvară” a dispozitivului – rezervați-vă timp pentru a face ordine în ”casa” digitală și a elibera informațiile păstrate pe dispozitive;
  • Actualizați software-ul aplicațiilor - actualizările trebuie să fie făcute imediat ce sunt lansate noile versiuni;
  • Folosiți software specializat - de exemplu, software-ul integrat în soluțiile de securitate vârf de gamă de la Kaspersky Lab, care scanează toate aplicațiile instalate pe dispozitiv și le marchează pe cele potențial riscante sau care sunt folosite rareori.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!