Val de escrocherii agresive pe LinkedIn

05 decembrie 2013

O cercetare realizată de Bitdefender în rețeaua profesională LinkedIn a detectat o serie de campanii agresive de escrocherii, care atrag victimele cu job-uri bănoase, promovate prin intermediul unor profiluri false.

Val de escrocherii agresive pe LinkedIn

O cercetare realizată de Bitdefender în rețeaua profesională LinkedIn a detectat o serie de campanii agresive de escrocherii, care atrag victimele cu job-uri bănoase, promovate prin intermediul unor profiluri false. Acestea  direcționeazăutilizatorii către site-uri periculoase și urmăresc colectarea de informații personale și de bani trimiși în avans, în schimbul promisiunii unui serviciu plătit cu mii de dolari pe lună.  

’’Sute de companii caută persoane ce vorbesc două limbi străine! E suficient să cunoști engleza și încă o limbă străină și poți obține una dintre pozițiile interesante deschise în acest moment’’, este mesajul transmis de unul dintre falșii specialiști în recrutare.

Alături de escrocherii similare, aceasta vizează inclusiv utilizatorii din România, unde 5 milioane de persoane vorbesc engleza, iar un million folosesc LinkedIn în mod activ. Pentru a păcăli cât mai mulți oameni, escrocii se folosesc de fotografii generice ale unor femei atrăgătoare, pe care le prezintă ca  specialiști în recrutare în cadrul unor companii fictive.

Un astfel de profil fals al unui "specialist" în recrutare - Annabella Erica - a fost promovat în numeroase grupuri de LinkedIn, precum Global Jobs Network, care include 167.000 de utilizatori la nivel global.

Membrii rețelei sociale fac schimb de opinii pe mai mult de 2,1 milioane de grupuri, astfel că numărul celor expuși ar putea fi mult mai mare.

Pentru a evita dubiile asupra autenticității lor, site-urile false de angajare sunt înregistrate pe domenii ’’.com’’, care le fac să pară legitime. Escrocii colectează adrese de email și parole pe care le pot utiliza pentru furtul de identitate. De obicei, astfel de site-uri frauduloase sunt înregistrate pe perioade mai mari de timp și pot arăta mai bine decât unele site-uri autentice.

Bitdefender le oferă utilizatorilor și câteva sfaturi pentru a se proteja de capcanele acestor escrocherii:

  • Verificați mereu profilurile care vă adaugă pe LinkedIn. Indiferent cât de mult vă doriți un job sau să vă extindeți rețeaua profesională, este crucial să faceți o cercetare de bază înainte de a accepta noile invitații.
  • Verificați dacă împărtășiți contactele de încredere cu cei care vă adaugă pe LinkedIn.âFiți atenți ce informații împărtășiți în post-urile pe diverse grupuri. Escrocii caută orice detalii care i-ar putea ajuta să ajungă mai ușor la utilizatori sau la compania unde lucrează prin spear phishing sau atacuri pe rețele sociale. 
  • Falșii specialiști în resurse umane cer victimelor plata în avans pentru job-uri atractive care implică lucrul de acasă. Atunci când găsiți un job, asigurați-vă că sunteți cei care câștigă banii, și nu invers.
  • Folosiți un motor de căutare pentru a verifica dacă fotografia specialistului HR nu este distribuită și pe alte site-uri. Specialiștii Bitdefender au descoperit că Annabella Erica a scris testimoniale și sub numele de Sara pentru o companie de cercetare și servicii de conținut. De asemenea, aceeași fotografie este folosită și pe un site al unui centru de îngrijire a ochilor, un sistem de înregistrare a studenților și o bancă din Florida.

Aceste escrocherii sunt uneori susținute de site-uri frauduloase precum hoteluri false, care includ și o rubrică de Cariere în meniu. Detalii precum numele, adresa și informațiile bancare obținute pe parcursul procesului de recrutare pot fi folosite în furturi de identitate.

Documente recente dezvăluite de fostul angajat NSA Edward Snowden au arătat că profilurile false de LinkedIn sunt folosite și în acțiuni de spionaj la nivel înalt.  

Bitdefender

Bitdefender

Încă de la începutul său în 2001, Bitdefender continuă să ridice ștacheta pentru a stabili noi standarde în prevenirea proactivă a amenințărilor și eliminarii virusurilor, conducând, de cele mai multe ori, la descoperirea celor mai bune tehnici de detecție de securitate care previn extinderea amenințărilor....

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

Aplicațiile software de tip HR în 2019 – trenduri & statistici

80% dintre angajații din industria resurselor umane (HR) consideră că utilizarea tehnologiilor software poate îmbunătăți comportamentul acestora în raport cu obiectivele și cu activitățile pe care le au de realizat.

Citește tot arrow_forward

SonicWall: La început de an, infractorii informatici caută noi tipuri de atacuri. Trebuie să fim vigilenți în lunile următoare

Infractorii informatici nu au vacanță. Noi variante de malware au fost identificate în cursul lunii ianuarie de către echipa companiei de securitate IT SonicWall.

Citește tot arrow_forward

În 2018, România s-a clasat pe locul 8 în topul țărilor cu cel mai mare procent de utilizatori atacați de ransomware-ul mobil

Cercetătorii Kaspersky Lab au constatat că numărul de atacuri care folosesc software periculos pentru dispozitive mobile aproape s-a dublat, în numai un an. În 2018 au existat 116,5 milioane de atacuri, comparativ cu 66,4 milioane, în 2017, cu o creștere semnificativă a numărului de utilizatori unici afectați. În ciuda faptului că sunt atacate mai multe dispozitive,...

Citește tot arrow_forward