XVision, o platformă medicală care analizează radiografiile pulmonare folosind inteligenÈ›a artificială, a început să fie folosită pentru identificarea pacienÈ›ilor cu leziuni pulmonare asociate cu COVID-19. SoluÈ›ia, oferită pro-bono, a devenit parte a laboratoarelor mobile pentru detecÈ›ia coronovaris amplasate în spaÈ›iile exterioare aferente Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din BucureÈ™ti, respectiv al UnitaÈ›ii de Primiri UrgenÈ›e din cadrul Spitalului Clinic JudeÈ›ean de Urgență din TimiÈ™oara.
Această nouă modalitate de triere a cazurilor medicale va reduce riscul de contaminare al altor pacienÈ›i deja internaÈ›i, dar È™i al cadrelor medicale. În plus, această soluÈ›ie MedTech susÈ›ine colectivul medical în gestionarea volumului de muncă extrem de încărcat în această perioadă.
Astfel, printr-un parteneriat facilitat de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Capitală, XVision este folosit în susÈ›inerea triajului pacienÈ›ilor ce arată semne de infectare cu virusul SARS-COV-2. Această unitate spitalicească deÈ›ine două laboratoare mobile dotate cu aparate de raze X pentru detecÈ›ia tuberculozei. Unul dintre laboratoare a fost detaÈ™at la Spitalul JudeÈ›ean TimiÈ™oara pentru facilitarea procesului de triere a pacienÈ›ilor. Acestea vor fi folosite până la finalul pandemiei pentru prioritizarea pacienÈ›ilor care necesită radiografii pulmonare.
La baza sistemului de triaj stă un scor de evaluare dezvoltat de echipa de radiologi a XVision, raportat la scoruri È™i standarde folosite în momentul de față la nivel global. Acesta descrie cât de similare consideră algoritmul că sunt pattern-urile radiologice din radiografia pacientului cu cele întâlnite în cazurile de COVID-19
”XVision este un sistem ce poate fi replicat È™i adaptat È™i în cadrul altor spitale din România, fiind un ajutor pentru radiologi în gestionarea volumului mare de imagini medicale È™i reducând, totodată, gradul de infectare al cadrelor medicale. Suntem deja în discuÈ›ii cu câteva spitale pe care le-am putea sprijini în această perioadă. Ne exprimăm public dorinÈ›a de a ajuta pro-bono oricât de multe instituÈ›ii medicale care primesc pacienÈ›i infectaÈ›i cu acest virus”, susÈ›ine Ștefan Iarca, unul dintre co-fondatorii proiectului XVision.
Ca parte a triajului, după ce radiografia este efectuată în laboratorul mobil, aplicaÈ›ia XVision furnizează un rezultat foarte rapid care este analizat de doctori, alături de radiografia iniÈ›ială. În funcÈ›ie de acesta se ia o decizie privind cazul medical respectiv. XVision detectează semne de pneumonie, chiar È™i incipientă, È™i atribuie un grad de asemănare a pattern-ului radiologic de pneumonie cu cea specifică în COVID-19.
„Pentru Spitalul Clinic JudeÈ›ean de Urgență <<Pius Brinzeu>> din TimiÈ™oara, colaborarea cu Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din BucureÈ™ti este una binevenită È™i de ajutor atât pentru cadrele medicale, cât È™i pentru pacienÈ›ii care ajung în Unitatea de Primiri UrgenÈ›e din cadrul unității sanitare. Inginerii de la XVision, cu care spitalul a implementat deja un program de inteligență artificială în cadrul Laboratorului de Radiologie, au ocazia de a testa acest program, care s-a dovedit a fi util pentru diagnosticele imagistice investigate în cadrul SecÈ›iei de Radiologie, cât È™i în cadrul Caravanei mobile, care a ajuns la noi la sfârÈ™itul săptămânii trecute.
Scopul nostru este de a reduce la minimum riscul de contaminare atât pentru pacienÈ›i, cât È™i pentru personalul medical care se află în linia intâi în lupta cu Covid-19, dincolo de toate procedurile cu adevărat riguroase pe care le-am instituit È™i echipamentul de protecÈ›ie pe care l-am aplicat pentru tot personalul medical È™i pentru pacienÈ›i.
Programul dezvoltat de expertii de la XVision uÈ™urează munca specialiÈ™tilor radiologi, prin acurateÈ›ea decelării leziunilor de la nivel pulmonar specifice în cazul noului coronavirus. Imaginile redate cu ajutorul acestui soft sunt vizualizate È™i verificate în timp real astfel încât erorile de diagnostic să fie minime,” a declarat Asist. Univ. Dr. Raul PătraÈ™cu, Manager al Spitalul Clinic JudeÈ›ean de Urgență ”Pius Brinzeu” din TimiÈ™oara.
Mai multe detalii despre cum platforma XVision poate fi folosită în evaluarea radiografiilor pacienÈ›ilor suspecÈ›i de COVID-19 sunt disponibile aici.
AplicaÈ›ia dezvoltată de XVision, este prima de acest tip din România. Aceasta a fost implementată pentru prima oară în cadrul spitalului JudeÈ›ean de Urgență din TimiÈ™oara unde ajută medicii să analizeze până la 200 de radiografii pulmonare/zi, cu 20% mai multe decât în trecut.
La acest moment, aplicaÈ›ia generează date aferente exclusiv zonei toracale folosind ca informaÈ›ie de bază radiografii digitale. În prezent echipa lucrează la dezvoltarea de noi algormitmi ce vor putea interpreta CT-uri toracice È™i craniene.