7 din 10 directori de securitate IT cred că războiul cibernetic global e o amenințare pentru companie (studiu)

28 septembrie 2020

71% dintre directorii de securitate IT susțin că războiul cibernetic e o amenințare reală pentru compania în care lucrează, însă doar unul din cinci recunoaște că nu are încă o strategie clară de a limita acest risc, arată un studiu global al Bitdefender.

7 din 10 directori de securitate IT cred că războiul cibernetic global e o amenințare pentru companie (studiu)

Jumătate dintre respondenți spun că se așteaptă ca războiul informatic să producă un impact vizibil în economie în următoarele 12 luni, de aceea lucrează la o strategie care să limiteze consecințele negative asupra companiei, în cazul unui potențial conflict în spațiul cibernetic.

Atacurile cibernetice avansate urmăresc obținerea de avantaje față de alte țări și vizează mai ales accesul la informații privilegiate și la proprietate intelectuală și la organizații și sisteme cu rol strategic în siguranța națională, precum servicii de utilități și la alte infrastructuri critice. De interes pentru un actor străin poate fi și manipularea opiniei publice în anumite direcții pentru influențarea alegerilor, așa cum s-a mai întâmplat în SUA și Europa. Marile companii sunt ținte directe ale războiului informatic întrucât, dincolo de importanța în economie, dețin și date sensibile care se pot transforma într-un plus semnificativ pentru competitorii acestora din alte țări.

Studiul mai arată că 51% dintre directorii de securitate IT vor să investească suplimentar în securitate informatică și urmăresc să convingă conducerile companiilor despre riscurile la care se expun și potențialele consecințe ale unui atac devastator.

„După sol, aer, apă și spațiu, sectorul informatic este noul teritoriu unde statele se luptă pentru supremație. Atacurile sunt derulate de grupări formate din cei mai buni specialiști în domeniu și necesită investiții semnificative din partea fiecărui stat. Beneficiile unor operațiuni de succes pot fi însă uriașe când îndeplinesc obiectivele vizate și se pot cuantifica în câștiguri în bani, influență sau în prejudicii create entităților atacate”, spune Liviu Arsene, specialist în securitate informatică la Bitdefender.

Printre temerile angajaților din companii se numără și ascensiunea ransomware, amenințare informatică ce blochează accesul la anumite date și oferă deblocarea în schimbul unei recompense. Jumătate au observat o intensificare a activității ransomware pe durata pandemiei, iar trei sferturi se așteaptă la o creștere și în următorul an. În lipsa unor măsuri de protecție eficiente, unul din doi directori de securitate IT spune că firma unde lucrează ar plăti recompensa cerută de către atacatori în eventualitatea unei infectări pentru a redobândi accesul la datele blocate sau a împiedica dezvăluirea acestora către public, contrar recomandărilor specialiștilor de a nu finanța grupări de criminalitate informatică.

Metodologie

Studiul a fost realizat în mai 2020 prin chestionar online și e-mail de către Saphio Research pentru Bitdefender pe un eșantion reprezentativ de 6.700 de profesioniști din securitate informatică din companii cu peste 10.000 de angajați și activitate în SUA, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, Germania, Franța, Italia, Spania, Danemarca și Suedia.

Bitdefender

Încă de la începutul său în 2001, Bitdefender continuă să ridice ștacheta pentru a stabili noi standarde în prevenirea proactivă a amenințărilor și eliminarii virusurilor, conducând, de cele mai multe ori, la descoperirea celor mai bune tehnici de detecție de securitate care previn extinderea amenințărilor....

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

Creștere de 41% a sectorului e-commerce pe fondul pandemiei COVID-19

Pe 2 Noiembrie 2020 - în cadrul evenimentului GPeC SUMMIT Online - au fost anunțate în premieră rezultatele studiului anual asupra sectorului e-commerce din România realizat de compania de cercetare de piață iSense Solutions pentru GPeC. Cercetarea a fost derulată în perioada Martie-Octombrie 2020, pe un eșantion reprezentativ pentru mediul urban, iar datele au fost c...

Citește tot arrow_forward

Ce costuri implică lansarea unui magazin online

Comerțul online este în plină creștere în România, atât ca valoare, cât și ca număr de magazine, iar interesul de a intra în eCommerce este tot mai crescut în rândul multor antreprenori care nu au mai avut o experiență anterioară în această piață, așa că primul gând se îndreaptă către costuri.

Citește tot arrow_forward

Digitalizarea în Horeca – ce tipuri de aplicații sunt recomandate restaurantelor, pensiunilor și hotelurilor?

Conform celor mai noi previziuni oferite de Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România, 10% dintre restaurante se vor închide, ca urmare a efectelor provocate de pandemia din acest an. 

Citește tot arrow_forward