7 ELEVI ANTREPRENORI DIN TOPLITA AU URCAT ROMANIA PE PODIUM LA LONDRA

23 iulie 2013

Junior Achievement -Young Enterprise (JA-YE) Europe a desemnat vineri la Londra elevii castigatori ai premiilor Compania Anului 2013. A 24-a editie a competitiei, transmisa in direct de BBC in cadrul emisiunii BBC Breakfast Show, s-a derulat pe parcursul a trei zile, reunind cele mai bune 35 de companii din 34 de tari europene.

Junior Achievement -Young Enterprise (JA-YE) Europe a desemnat vineri la Londra elevii castigatori ai premiilor Compania Anului 2013. A 24-a editie a competitiei, transmisa in direct de BBC in cadrul emisiunii BBC Breakfast Show, s-a derulat pe parcursul a trei zile, reunind cele mai bune 35 de companii din 34 de tari europene.

Echipa Romaniei, L IT Tech, formata din 7 elevi de liceu de la Liceul Teoretic O.C. Taslauanu din Toplita a participat in competitie cu o aplicatie pentru telefoane, tablete si computere care contine softuri de preventie medicala care calculeaza concentratia de alcool din sange si iti recomanda in cate ore poti conduce in siguranta, e prevazuta cu un ghid de acordare a primului ajutor, un test de identificare a daltonismului, calculeaza nivelul caloriilor pentru fiecare masa, pulsul si contine si un dictionar medical.

„Aspiratia echipei noastre de a fi prezenta la finala europeana a fost rezultatul muncii in echipa facuta cu seriozitate si pasiune, toate fiind pe deplin rasplatite. Incepand cu pregatirea standului si terminand cu intrebarile juriului, competitia ne-a demonstrat ca munca face diferenta.” - Andra Stan, eleva din echipa L IT Tech.

La Londra, elevii romani au castigat premiul Enterprise without Borders acordat de TMF Group pentru parteneriatul international incheiat cu echipa AmbiConfor din Portugalia, prin care elevii romani au vandut aplicatia care testeaza nivelul de alcool din sange si aceasta va fi inclusa in kitul pentru masina pe care echipa din Portugalia il produce.

“M-am bucurat enorm sa-i vad pe elevii mei incantati de absolut tot ce era in jurul lor, sa-i vad cum lupta pentru a se remarca, sa realizeze cat de multe au invatat din aceasta experienta deosebit de utila.”, a declarat Mindru Camelia, profesor de matematica, coordonatoare a echipei L IT Tech si profesor in programele Junior Achievement de 3 ani.

De asemenea, o eleva din echipa Romaniei s-a numarat printre castigatorii Alumni Leadership Award - distinctie acordata la 17 elevi remarcabili, alesi pentru abilitatile lor de leadership.  

“Aceasta competitie a fost o experienta extraordinara de dezvoltare personala, dar si profesionala. Acest program ne-a oferit oportunitatea sa intelegem cu adevarat ce inseamna sa fii antreprenor si care sunt calitatile pe care acesta trebuie sa le indeplineasca pentru a crea o afacere de succes.”, ne-a spus Petruta Deac, castigatoare a Alumni Leadership Award si eleva din echipa L IT Tech.

Participarea tinerilor la finala europeana a fost rezultatul faptului ca tinerii au parcurs la scoala, cu sprijinul cadrului didactic programul de antreprenoriat JA “Compania” si ulterior s-au inscris cu aplicatia creata in timpul anului scolar, la competitia nationala a 11-a editie, derulata la Bucuresti pe 29 mai, unde au fost desemnati castigatori ai premiilor:

- Investitia anului 2013, acordat de Romanian-American Foundation.

- Social Enterprise Program Award 2013, acordat de Intel.

Ceilalti elevi din echipa au declarat:

“E minunat sa vezi ca reusesti sa faci bine ceea ce faci, sa fii apreciat si sa fii rasplatit. Aceste lucruri ma incurajeaza si imi ofera un punct de sprijin in ceea ce voi continua sa fac mai departe. Cel mai important pentru mine este faptul ca am reusit sa invat si sa inteleg cu adevarat ce inseamna pretul pe care trebuie sa il platesti si la fel si rasplata primita in urma eforturilor depuse intr-o companie. E mult mai usor sa intelegi viata reala incercand ceva practic.” - Bianca Mutica.

„Particip la Concursul Compania Anului de 3 ani, iar anul acesta pot afirma ca am aflat aproape in totalitate ce inseamna a fi antreprenor. Pentru mine, acesta a fost mai mult decat un concurs pentru ca m-a ajutat sa-mi dezvolt numeroase abilitati, mi-a dat un puternic impuls de a reusi in toate situatiile neprevazute, a scos din mine tot ce era mai bun, mi-a demonstrat ca nu exista „Nu pot!”. A fost o onoare sa fiu membru al echipei care a reprezentat Romania!” - Branea Ioan Alexandru.

“Company of the Year 2013 este cu siguranta cea mai complexa si completa experienta a mea de pana acum. De ce? Pentru ca nicaieri nu am gasit atat de multa energie, stres constructiv, emotie si momente infinite de bucurie, toate in acelasi timp si loc.” -  Roxana Claudia Tompea.

„Am fost profund impresionata de potentialul si de ideile inovative ale tinerilor, precum si de felul in care au incercat sa se promoveze. Desi am participat la  diverse concursuri, aceasta va ramane printre cele mai dragi mie si ma bucur ca am trait acesta experienta reprezentand cu mandrie Romania.” - Raluca Tepes.

Nota

Programul JA-YE Compania le faciliteaza tinerilor cu varste intre 15 si 19 ani accesul la o experienta reala de antreprenoriat, prin exersarea unor roluri diverse, de la conceperea proiectului, pana la design si productie. Elevilor li se ofera de asemenea oportunitatea de a crea o echipa de management, de a negocia vanzarea en gros si preturile pentru retail, de a calcula pragul de rentabilitate, a pregati bugetele, a plati salariile, a conduce cercetarea de piata, a-si crea materialele de promovare si de a-si vinde produsele. Programul Compania este recunoscut de DG Enterprise ca “Program Model in Educatia Antreprenoriala”.

Despre Junior Achievement Romania

Junior Achievement Romania, organizatie non-profit a fost fondata in anul 1993 si este parte a Junior Achievement Worldwide®, USA si Junior Achievement-Young Enterprise, Europe. JA este cea mai mare si cea mai dinamica organizatie internationala de educatie economica si antreprenoriala. In Romania, programele JA de tip learning by doing sunt urmate anual de peste 153.000 de elevi din 1.000 de institutii de invatamant si se desfasoara local in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale, institutiile de invatamant si comunitatea de afaceri. Pentru detalii accesati www.jaromania.org

Daniela Staicu - Marketing Manager

JUNIOR ACHIEVEMENT ROMANIA

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

Ce trebuie să știi la implementarea primului ERP?

95% dintre companiile care implementează corect o aplicație software reușesc să îmbunătățească procesele interne după acest pas.

Citește tot arrow_forward

Șase din zece businessuri au suferit o breșă de securitate în ultimii trei ani

Circa șase din zece companii au suferit o breșă de securitate informatică în ultimii trei ani, iar o treime dintre specialiștii în securitate IT care nu au avut de-a face cu incidente spun că e foarte probabil să fie victime fără să știe asta, arată un studiu global al Bitdefender. Ponderea companiilor care s-au confruntat cu incidente în primele șase luni din 2019 e...

Citește tot arrow_forward