Android: G DATA analizeaza peste 4.500 de cazuri noi de malware pe zi

26 martie 2015

Infractorii cibernetici vizeaza din ce in ce mai mult sectorul de mobile banking.

34% din totalul clientilor de online banking au folosit un smartphone sau o tableta pentru tranzactii financiare in 2014, potrivit unui studiu realizat de Initiative D21. In general, 60% din totalul clientilor unei banci sunt interesati de mobile banking (sursa: Roland Berger).

Android: G DATA analizeaza peste 4.500 de cazuri noi de malware pe zi

Infractorii cibernetici vizeaza din ce in ce mai mult sectorul de mobile banking.

34% din totalul clientilor de online banking au folosit un smartphone sau o tableta pentru tranzactii financiare in 2014, potrivit unui studiu realizat de Initiative D21. In general, 60% din totalul clientilor unei banci sunt interesati de mobile banking (sursa: Roland Berger).

Acest trend ii aduce si pe infractorii cibernetici in peisaj. In actualul Mobile Malware Report, expertii in securitate de la G DATA explica modul in care infractorii folosesc malware specializat pentru a viza utilizatorii de Android si a spiona date bancare sensibile. Un motiv pentru aceasta concentrare pe Android este extinderea la nivel global a sistemului de operare. Potrivit analistilor de la IDC, acesta are o cota de piata de aproximativ 80%, iar numarul de noi tulpini malware este in crestere, in concordanta cu popularitatea. Numai in a doua jumatate a anului trecut, expertii au analizat 796.993 fisiere noi de malware de Android, rezultand un nou record de peste 1,5 milioane de programe malware intr-un an. G DATA Mobile Malware Report este disponibil online.

“Atacurile asupra clientilor de online banking sunt in crestere pe ansamblu. Smartphone-urile si tabletele sunt folosite mai des pentru efectuarea de tranzactii financiare", spune Christian Geschkat, G DATA Mobile Solutions Product Manager. "Prin urmare, ne asteptam ca infractorii sa dezvolte si mai mult software specializat pentru a spiona datele sensibile in viitor".

796.993 noi tulpini de malware Android in a doua jumatate a anului trecut

Numarul de cazuri noi de malware de Android au fost identificate de catre expertii in securitate G DATA in 2014. Aceasta reprezinta o crestere a malware-ului de aproape 30% fata de 2013.

 App stores sunt surse de pericol

Magazinele alternative de aplicatii sunt o cale comuna de distributie pentru malware. Expertii de securitate au investigat diferite piete si au constatat ca furnizorii europeni si americani furnizeaza mai putine aplicatii infectate decat pietele din China sau Rusia. Pe unele piete din China, pana la un sfert din aplicatii au fost infectate cu malware si PUP (Potentially Unwanted Programs).

  • Publicitate, spionaj, manipulare: Cazul Superfish, desfasurat pe computere, a demonstrat ca certificatele criptate SSL pot fi ineficiente in fata programelor adware. Infractorii cibernetici pot exploata acest lucru pentru a spiona date sensibile. Expertii in securitate astepta ca aceasta tendinta sa se raspandeasca si pe dispozitivele mobile.
  • Programe malware vizeaza datele bancare: 2015 va fi caracterizat de malware specializat in targetarea datelelor bancare si financiare. Infractorii cibernetici se bazeaza pe aplicatii bancare false sau manipulate ce vizeaza in mod special acest gen de date.
  • Datele "autocuantificate" sunt cautate de infractori: Aplicatiile si accesoriile fitness sunt to mai prezente pe smartphone-uri. Datele cu caracter personal ("autocuantificate") sunt inregistrate si analizate din ce in ce mai des. Expertii G DATA se tem de o crestere a sustragerilor acestor tipuri de date.

G DATA Mobile Malware Report poate fi accesat online la adresa: https://secure.gd/dl-en-mmwr201402

G Data Software

G Data Software

Securitatea IT a fost inventata in Germania: G DATA Software AG este pionier in industria de antivirusi. Au trecut mai bine de 30 de ani de cand compania, fondata in Bochum in 1985, a dezvoltat primul program de combatere a virusilor. In momentul actual, G DATA este unul dintre cei mai importanti producatori de solutii de securitate IT din lume.&nb...

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

Particularitățile unui WMS dedicat industriei de distribuție

Succesul companiilor de distribuție depinde de acuratetea și eficiența informațiilor de care dispune managementul, de controlul costurilor și satisfacția clienților. Permanenta presiune impusă de clienți impun implementarea și utilizarea unui sistem de management în cadrul depozitelor, care să permită automatizarea proceselor de efectuare a operațiunilor de recepție, livrare ș...

Citește tot arrow_forward

Amenințarea pentru spionaj Triout revine mascată într-o aplicație gratuită foarte populară

Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au depistat reapariția amenințării informatice Triout, specializată în colectarea de informații de pe telefonul mobil – apeluri telefonice, mesaje, fotografii, videoclipuri și coordonate GPS, într-o aplicație populară de VPN pentru Android, descărcată din Google Play de 50 milioane de ori și cu peste un m...

Citește tot arrow_forward

ScarCruft: Un grup de limbă coreeană creează malware capabil să identifice dispozitivele Bluetooth conectate

Cercetătorii Kaspersky Lab care monitorizează activitatea ScarCruft, un grup experimentat de atacatori, de limbă coreeană, au descoperit că grupul testează și creează noi instrumente și tehnici și își extinde atât gama, cât și volumul de informații colectate de la victime. Printre altele, grupul a creat un cod capabil să identifice dispozitive Bluetooth conectate....

Citește tot arrow_forward