Aplicațiile software și recesiunea. Perspective, investiții, cost de oportunitate

27 ianuarie 2020

Considerate a fi unele dintre cele mai „reci” și „dureroase” etape din ciclul de viață al unei companii, crizele financiare necesită anticipare, informare și evaluare corectă și realistă a factorilor care definesc stakeholderii și modelele de business active.

Aplicațiile software și recesiunea. Perspective, investiții, cost de oportunitate

Adesea discutată în domeniile financiar, bancar, imobiliar, recesiunea nu este specifică doar acestora, ci este vizibilă în măsură mai mare sau mai mică în toate domeniile și activitățile.

Ce se întâmplă, însă, în cazul industriei software?

Conform unei analize oficiale a SaaS Capital, în perioada de recesiune 2008-2009, segmentul aplicațiilor software de tip Software as a Service a scăzut, dar nu a înregistrat închiderea unor afaceri. Astfel, o evaluare a celor 17 companii din grupul SaaS Capital ce aveau în portofolii aplicații software, în cei doi ani marcați ca fiind perioadă de criză, au fost înregistrate creșteri de doar 10% comparativ cu 40%, cum arătau trendurile anilor anteriori. Mai mult decât atât, peste 80% dintre companiile analizate au înregistrat creșteri în perioada de criză economică.

Daniel M. Price, Consilierul Economic pe probleme Internaționale al președintelui George W. Bush, indică o situație de risc în industria tehnologică redată chiar prin beneficiile complexe pe care acesta le oferă. Mai exact, creșterea productivității, a avantajelor competiționale și a multitudinii de produse software avansate implică un set de riscuri manifestate prin exploatarea datelor, fapt ce surprinde tabloul mare al industriei. Pe de o parte, vorbim despre beneficii și tehnologizare, pe de alta, despre reversul medaliei, unde singura problemă este cea a incapacității de a gestiona situațiile de risc și nu de a stopa digitalizarea, ca proces extrem de util și aplicabil oricărei industrii existente în momentul actual.

Mai mult decât atât, zona considerată a fi extrem de sensibilă, predispusă riscurilor de a fi afectată de o criză financiară, este cea a job-urilor din sectorul IT. Așteptările salariale, goana constantă după beneficii extra acordate și lipsa susținerii costurilor prin produse proprii, toate acestea pot duce la o ecuație ce indică disproporții considerabile.

 Cum poate fi transformată o criză financiară din risc în avantaj prin aplicații software?

Conform datelor prezentate și a analizelor Gartner, industria IT nu este predispusă afectării masive a unei crize financiare, iar acest avantaj poate trece de partea companiilor-utilizator, din perspectiva tehnologizării și digitalizării în raport cu eficiența și productivitatea.

În urmă cu peste 10 ani, criza financiară a fost corelată cu reorganizarea resurselor umane, regândirea bugetelor, ceea ce a însemnat că în peste 80% dintre companii s-au produs eficientizări de costuri doar în acestă direcție, puține fiind companiile care au ales să renunțe la licențe software sau la aplicații care deja preluaseră o bună parte a activităților recurente, în special de ordin administrativ. Desigur, este de luat în calcul și gradul de penetrare al companiilor din toate industriile, în ceea ce privește digitalizarea de acum mai bine de 11 ani, când ne aflam în plină criză.

Iată care sunt, din perspectiva Softlead, aplicațiile software necesare unei companii în special în contextul unei crize financiare.

Software HR

În plină recesiune, a vorbi despre managementul resurselor umane nu este egal cu a disponibiliza. Dimpotrivă, în multe sectoare de activitate, este extrem de importantă analiza resurselor umane interne și eficientizarea lor prin atribuirea sarcinilor care implică analiză a datelor, strategie, tactici și implementare a unor bune practici care să ajute compania să depășească facil și rapid această perioadă.  

Gestionarea resurselor umane, managementul fișelor de post, al salariilor, al actualizărilor din Revisal, fluxul de recrutare și selecție, documentele specifice, toate acestea sunt activități recurente, ce necesită extrem de multe resurse și care nu ar implica o reducere de costuri dacă ar fi efectuate de angajați. De asemenea, prin module de training și eLearning complementare, activitatea recurentă poate aduce scăderi de costuri prin efectuarea sesiunilor de instruire de la distanță.

Analiza datelor. Predicții și concluzii

În funcție de tipul de industrie în care activează o companie, este extrem de importantă adaptarea aplicațiilor software nevoilor și obiectivelor specifice. Un element comun îl reprezintă, însă, cifrele și plus valoarea pe care acestea o aduc la nivelul unui business. Astfel, fie că este vorba despre aplicații de gestiune, despre cele dedicate departamentelor financiare și de contabilitate, de management al documentelor, stocurilor sau flotelor auto, digitalizarea prin implementarea aplicațiilor software potrivite este esențială.

Soluțiile software de tip CRM

În una dintre cele mai recente poziții ale sale, Gartner le-a recomandat companiilor să nu adauge aplicațiile CRM pe lista bugetelor anulate în cazul unei recesiuni, ci dimpotrivă, să se informeze în vederea alegerii unei soluții potrivite nevoilor fiecărei entități.

Soluțiile software de tip ERP

Considerate a fi cele mai complexe aplicații software din zona enterprise, aplicațiile software de tip ERP necesită o activitate completă de modelare a proceselor organizaționale și a factorilor care au indicat nevoia de implementare. Astfel, alegerea efecturării unei investiții considerabile în aplicații ERP în perioade de criză înseamnă eficientizarea resurselor exact în momentul propice. Iată cum poate fi crescută eficiența operațională:

  • Prin automatizarea și menținerea controlului asupra tranzacțiilor financiare și prin reducerea erorilor.
  • Prin acces rapid la informații financiare, la rapoarte și concluzii, toate fiind actualizate în timp real.
  • Prin reducerea costurilor (exemplu: renunțarea la documente printate).
  • Prin creșterea productivității angajaților.
  • Integrarea cu alte sisteme va conduce la situații actualizate, astfel încât deciziile care pot schimba direcția de funcționare a companiei pot fi luate în raport cu date exacte și concrete, rapid, fără termene depășite, ceea ce în situații de recesiune poate fi un avantaj considerabil.

Software development – Dezvoltarea aplicațiilor software personalizate

Cu siguranță, dezvoltarea soluțiilor software personalizate unei anumite industrii trebuie să aibă în vedere investiția doar în acele module/soluții care aduc plus valoare în mod particular și adaptat nevoilor fiecărei companii în parte.

De asemenea, o aplicație software bine gândită, lansată ca o preîntâmpinare a unei nevoi sau ca o soluție a unei probleme existente poate fi o excelentă idee de business și o investiție cu impact major în plină perioadă de criză. Costurile reduse (prin posibilitatea de a dezvolta constant și echilibrat), capacitatea de a pivota și de a transforma aplicații în noi versiuni sau idei, toate acestea oferă libertate deplină și control asupra unei afaceri în industria IT.

Achiziția software în criză. 4 recomandări marca Softlead

  • Mai mult ca niciodată, în perioadele de recesiune, alegerea aplicației software trebuie să aibă la bază analiza fluxurilor de business și evaluarea corectă a nevoilor de digitalizare.
  • Bugetele și prioritizarea costurilor sunt, de asemenea, unul dintre cei mai importanți factori în ceea ce privește achiziționarea unei soluții software.
  • Alegerea furnizorilor software trebuie să aibă la bază o calificare amplă, pe baza recomandărilor aplicațiilor din portofoliu, a implementărilor anterioare, a experienței de implementare într-un domeniu de activitate similar, cu atât mai mult cu cât acesta este unul de nișă.
  • Alegerea și implementarea aplicațiilor software sunt recomandate înaintea instalării unei crize economice, tocmai pentru ca adopția, tranziția și însușirea să aibă loc facil, cu focus pe beneficiile tehnice.

Ai o întrebare specifică sau cauți o aplicație software pentru compania ta? Trimite un e-mail pe adresa [email protected] 

Aplicații software recomandate

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

Echipamentele firewall de la SonicWall asigură protecție pentru întreaga rețea a retailerului Prețuri Pentru Tine

Compania de securitate IT SonicWall, furnizor global de soluții de tip firewall, protejează de intruziuni și atacuri informatice întreaga rețea de retail Prețuri Pentru Tine.

Citește tot arrow_forward

System Innovation Romania creşte cu 15% în 2020, cu 60% din activitate prestată online

Rezultatele financiare au la bază creșterea complexității proiectelor, dezvoltarea de funcționalități no işi integrări specifice unor domenii cu evoluţie accelerată în acest an: food delivery, telecom, service şi comodat de dispozitive medicale, construcții şi project management, producţie hrană animale etc.

Citește tot arrow_forward

Echipe dedicate (outsourcing servicii software) sau noi angajati?

Sa angajezi o echipa dedicata (servicii outsourcing software development) sau sa iti extinzi echipa actuala prin recrutarea de developeri? Cum poti dezvolta mai profitabil proiecte noi?Fie ca vorbim de o aplicatie pentru mobile/desktop, de o platforma complexa care sa integreze o serie de functii si functionalitati specifice, sau de extinderea si optimizarea uneia existente, atunci cand trebu...

Citește tot arrow_forward