Care sunt provocările aduse de sistemele ERP?

15 iulie 2016

ERP (Entrerprise Resource Planning) este un sistem software ce facilitează integrarea informațiilor din cadrul unei organizații într-o platformă unică. Este o solutie de gestiune a resurselor unei companii care cuprinde functionalitati si module de management al afacerii si care asigură baza informatică de înregistrare și administrare a proceselor financiar contabile, de vânzări, achiziții, manageme

Care sunt provocările aduse de sistemele ERP?

ERP (Entrerprise Resource Planning) este un sistem software ce facilitează integrarea informațiilor din cadrul unei organizații într-o platformă unică. Este o solutie de gestiune a resurselor unei companii care cuprinde functionalitati si module de management al afacerii si care asigură baza informatică de înregistrare și administrare a proceselor financiar contabile, de vânzări, achiziții, management al producției, management al resurselor umane și servicii în cadrul organizației.

Piața globală de ERP va atinge 48.22 miliarde de dolari până în anul 2022.

            Iată 3 mari provocări pe care le întâmpină companiile în anul 2016, atunci când aleg un sistem de ERP

 1. Mobilitatea: potrivit celui mai recent studiu realizat de Gartner, răspândirea dispozitivelor mobile reprezintă o oportunitatea reală de a crește gradul de pătrundere a ERP-ului pentru toate tipurile de muncitori: în domeniul asistenței medicale, producției, finanțelor, chiar și organizațiilor de caritate. Cu toate acestea, implementarea unui sistem ERP pe dispozitivele mobile aduce câteva provocări cauzate de evoluția rapidă a mobilității dispozitivelor.

Mobilitatea nu este oferită gratuit de către furnizorii de ERP. Este nevoie de upgrade-uri costisitoare la cele mai noi platforme de tehnologie și introducerea constantă de noi funcționalități.         

 1. Flexibilitate: ERP-ul poate funcționa fie on-premise, fie într-o platformă de tip cloud. Cele două abordări trebuie să se bazeze pe o viziune subiectivă a companiilor, derivată din nevoi specifice. Flexibilitatea unui sistem ERP în cloud oferă sisteme și implementări, cerințe de mentenanță, scalabilitate și suport.

Cu toate acestea, flexibilitatea unui sistem ERP nu poate exista fără stabilitate, astfel că această caracteristică trebuie avută în vedere. Unul din dezavantajele unui sistem ERP în cloud este amenințarea securității datelor, care este în creștere, mai ales în zona companiilor mari.

 1. Costul completării: pentru a calcula costul total al unui sistem ERP trebuie avute în vedere aspecte legate de: lansare, implementare, formare și gestionare, la care se adaugă și durata de timp.

Implementarea unui sistem ERP implică un buget extins pentru licență, suport tehnic, integrare, training și upgrade-uri și se întinde pe o durată mare de timp. Potrivit unui studiu realizat de Panorama Consulting, una din cinci încercări de implementare a unui sistem ERP eșuează, asta însemnând 20% din proiecte.

Care sunt beneficiile unui sistem ERP?

 • Vizibilitate
 • Flux de lucru automat și coerent de la un departament la altul
 • Integrare avansată cu e-commerce
 • Module variate de finanțe, resurse umane, producție, marketing, vânzări etc
 • Securitate
 • Colaborare rapidă

Care sunt dezavantajele unui sistem ERP?

 • Costul ridicat
 • Participarea utilizatorilor este esențială în implementarea unui program de ERP
 • Dificultatea transferului de date
Aplicații software recomandate

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

SneakyPastes: o operațiune aparținând Gaza Cybergang atacă victime din 39 de țări, care au legătură cu Orientul Mijlociu

În 2018, Gaza Cybergang, despre care se știe acum că este formată din mai multe grupuri, cu grade diferite de complexitate, a lansat o operațiune de spionaj cibernetic ce vizează persoane și organizații cu un interes politic în Orientul Mijlociu.

Citește tot arrow_forward

Programul Bursele ANIS 2019 a strâns un fond de premiere de 60.000 euro. Cadrele didactice mai au 4 zile pentru a se înscrie

ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, anunță că a doua ediție a programului Bursele ANIS va premia 12 cadre didactice cu câte 5.000 de euro. Data limită de înscriere este 15 septembrie. Companiile care contribuie la aceste premii sunt: Adobe România, Atos IT Solutions and Services, Bitdefender, Cornerstone Technologie CST, DB Global Technology, E...

Citește tot arrow_forward

Ce pot face afacerile din România ca să evite criza economică de după pandemia COVID-19

ContentSpeed susține de peste 17 ani companiile autohtone de distribuție și retail tradițional, oferind soluții software pentru comerțul online. Astfel, alături de utilizatorii platformei de eCommerce a făcut o analiză a situației actuale și a planurilor de viitor și a conceput un scurt ghid de supraviețuire pe timp de criză, cu sfaturi practice pentru a evita sau minimiza efectele u...

Citește tot arrow_forward