Ce ne pregatesc hackerii in 2014?

16 ianuarie 2014

Atacurile asupra dispozitivelor medicale sau asupra computerelor auto de bord, reclamele targhetate pe retelele sociale sau virusii din ce in ce mai sofisticati pentru Android sunt cateva amenintarile informatice de anul acesta.

Ce ne pregatesc hackerii in 2014?

Atacurile asupra dispozitivelor medicale sau asupra computerelor auto de bord, reclamele targhetate pe retelele sociale sau virusii din ce in ce mai sofisticati pentru Android sunt cateva amenintarile informatice de anul acesta.

Noile tehnologii, răspândirea rapidă a dispozitivelor mobile, a comunicațiilor wireless și creșterea bazei de utilizatori vor deschide noi porți de oportunitate și pentru criminalii cibernetici. Iată câteva dintre cele mai pregnante aspecte care se vor manifesta anul acesta.   
  • Certificate digitale: Virușii semnați cu certificate digitale furate nu sunt o noutate, însă în 2014 vor reprezenta principala tendință în industrie. Ne așteptăm ca volumul software-ului periculos semnat cu certificate digitale achiziționate în scop ilegitim să crească foarte mult, iar tendința va continua pe tot parcursul lui 2014, în special în zona gri a software-ului precum aplicațiile de tip adwareși spyware. 
  • Internetul pe dispozitive din ce în ce mai diverse:Până în 2015 numărul de terminale conectate la internet peste tot în lume va ajunge la 25 de miliarde, iar până în 2020, se va dubla. Acestea includ dispozitivele de monitorizare a funcțiilor vitale, aparatura medicală, computerele auto de bord, semnalizatoarele de urgență, dispozitivele de uz casnic. Fiecare în parte cu propriile setări de securitate, acestea vor deveni principalula țintăa criminalilor informatici.
  • Telefoane mobile și tablete: Androidul are în acest moment aproximativ 70% din piața de sisteme de operare pentru mobile, ceea ce îl face foarte relevant pentru escrocii informatici. Dacă punem la socoteală că terminalele mobile sunt și mijloace de plată (prin sms-uri către numere cu supra-taxă sau noile plăți prin Near Field Communication – NFC) hackerii se vor axa din ce în ce mai mult pe crearea de viruși pentru Android. Folosirea din ce în ce mai frecventă a telefoanelor personale la serviciu și invers le va permite hackerilor să țintească mai bine companiile și utilizatorii individuali.
  • Spam-ul prin email este în scădere, dar reclamele adaptate pe rețelele sociale în creștere.Spamul a fost utilizat încă de la începuturile comunicațiilor electronice și a câștigat tracțiune în era botneților. În timp ce volumul de spam va continua să fie mare, în 2014 escrocii se vor concentra mai mult asupra rețelelor sociale unde pot ținti mai bine victimele. Atacurile de spam nedirecționat vor fi în continuare utilizate și vor conține documente periculoase care vor instala viruși de tip botnet pe computer.  
  • Vechile tehnologii, în continuare populare.Întreruperea suportului pentru Windows XP (programată pentru sfârșitul lui aprilie 2014) va permite hackerilor să atace utilizatorii sistemului de operare odată ce acesta nu va mai fi întreținut prin actualizări. Vor fi afectați în special cei din mediul de business care utilizează Windows XP.
  •  Accesoriile vestimentare inteligente precum brățările medicale de monitorizare a semnelor vitale conectate la internet devin din ce în ce mai populare peste tot în lume. Dimensiunile reduse și focusul pe durata de viață a bateriei lasă puțin loc, spre deloc, pentru securitate, ceea ce ar putea să le aducă în atenția hackerilor în viitorul apropiat, chiar dacă nu neapărat în 2014. 
  • Dispozitive medicale.Întocmai precum accesoriile vestimentare inteligente, dispozitivele medicale devin din ce în ce mai interconectate. Capacitățile de comunicații wireless permit doctorilor să monitorizeze starea de sănătate a pacienților și performanța dispozitivelor, dar pot permite, de asemenea, unor entități neautorizate să manipuleze echipamentul și să provoace chiar moartea pacienților.
  • Rețelele sociale:Cu peste un miliard de utilizatori activi pe Facebook, rețelele sociale sunt folosite de hackeri pentru a aduna informații distribuite cu bună știință de utilizatori pe care le pot folosi apoi în atacuri de spear-phishing țintite sau pentru a distribui amenințările informatice.
  • Viruși mai mulți și mai periculoși:  Botneții (sau virușii care transformă calculatorul utilizatorului într-un instrument de atac) încă sunt coloana vertebrală a oricărei operațiuni criminale, de la atacuri de tip DdoS până la trimiterea de spam sau acumularea de Bitcoins pe socoteala victimei. Escrocii se vor concentra pe exploatarea software-ului neactualizat pentru a transforma calculatoarele victimă în componente ale unei rețele de atac. Cei mai mulți dintre botneții mari vor utiliza modele de comunicații peer-to-peer pentru a nu fi blocate, în timp ce cei mai mici vor folosi rețelele sociale pe post de mecanism de comunicare de back-up cu serverele de comandă și control.
  • Volumul de viruși va depăși 250 de milioane de exemplare pe parcursul lui 2014, din cauza polimorfismului virușilor, trăsătură prezentă în aproape toate pachetele de software periculos majore de pe piața neagră. 

 

Despre Bitdefender®
Bitdefender este producătorul uneia dintre cele mai performante și eficiente game de soluții de securitate pentru internet atestate pe plan internațional. Încă din anul 2001, compania este unul dintre liderii industriei de securitate. În fiecare zi, tehnologia Bitdefender protejează datele digitale ale aprox. 400 milioane de utilizatori individuali și companii din întreaga lume.

Recent, Bitdefender a primit două distincții foarte importante în industria de securitate: “Editor’s Choice” acordat de PC Mag pentru Bitdefender Antivirus Plus 2013, respectiv “GoldAward” de la TopTenREVIEWS, care a plasat produsul românesc pe locul întâi în urma testelor efectuate pe 25 de produse de securitate. De asemenea, tehnologiile antivirus Bitdefender s-au clasat pe primul loc în urma testelor specializate realizate de organisme independente de profil, printre care AV Test și AV-Comparatives. Mai multe informații despre gama de soluții antivirus Bitdefender sunt disponibile pe site-ul companiei. În plus, Bitdefender pune la dispoziția utilizatorilor săi blogul HOTforSecurity, un hub cu informații despre lumea securității IT, discuții aprinse despre amenințările informatice de pe rețelele sociale și sfaturi de protecție împotriva aplicațiilor periculoase de pe dispozitivele mobile.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

Ce trebuie să știi la implementarea primului ERP?

95% dintre companiile care implementează corect o aplicație software reușesc să îmbunătățească procesele interne după acest pas.

Citește tot arrow_forward

Șase din zece businessuri au suferit o breșă de securitate în ultimii trei ani

Circa șase din zece companii au suferit o breșă de securitate informatică în ultimii trei ani, iar o treime dintre specialiștii în securitate IT care nu au avut de-a face cu incidente spun că e foarte probabil să fie victime fără să știe asta, arată un studiu global al Bitdefender. Ponderea companiilor care s-au confruntat cu incidente în primele șase luni din 2019 e...

Citește tot arrow_forward