De la tehnologie la tratamentul bolii Parkinson

02 septembrie 2014

Actorul Michael J. Fox încearcă, prin acțiuni de caritate, să îmbunătățească tratamentul pentru boala Parkinson printr-un proiect de cercetare ce se desfășoară în cadrul fundației acestuia, proiect ce implică sisteme portabile, big data și cloud computing.

Actorul Michael J. Fox încearcă, prin acțiuni de caritate, să îmbunătățească tratamentul pentru boala Parkinson printr-un proiect de cercetare ce se desfășoară în cadrul fundației acestuia, proiect ce implică sisteme portabile, big data și cloud computing.

Parkinson este o boală a creierului, ce afectează aproximativ cinci milioane de oameni din întreaga lume. De obicei, vârsta medie este de 60 de ani, dar se poate produce și mai devreme. Există o gamă largă de simptome motorii și non-motorii asociate cu boala.

Proiectul de cercetare mizează pe studierea cazurilor a mii de oameni, având în vedere mișcările lente, tremurul și calitatea somnului, iar toate constatările îi vor ajuta pe medici să măsoare cum această boală progresează în raport cu apariția medicamentelor pentru combatere.

Tot ceea ce înseamnă data science și sistemele portabil deține potențialul  transformării capacității umane de a capta și de a măsura experiența stării reale a pacienților diagnosticați cu această boală, implicând stadiul de dezvoltare al medicamentelor, diagnosticul și tratamentul obiectiv, a declarat Todd Sherer, șef executiv al fundației lui  Michael J. Fox  (MJFF).   

 Cum sistemele portabile vor ajuta în bătălia cu boala Parkinson?

Ca parte a studiului, ceasurile inteligente adună și transmit datele în timp real, permițând cercetătorilor să analizeze sute de citiri pe secundă de la mii de pacienți și să atingă o masă critică de date pentru a detecta modele si pentru a face noi descoperiri.

MJFF și compania Intel au inițiat primul studiu la începutul acestui an pentru a evalua gradul de utilizare și acuratețea device-urilor inteligente, cum ar fi ceasurile,  dar și pentru urmărirea caracteristicilor fiziologice ale participanților, folosind o platformă de date pentru a colecta aceste informații.

Unul dintre participanții la experiment, Bret Parker, 46 de ani, din  New York, a afirmat că cei mai mulți dintre medici îi îndrumă pe pacienți să-și monitorizeze simptomele bolii Parkinson, odată ce aceasta este detectată.

Analiza datelor și sănătatea

Potrivit spuselor  lui Bryant, vice-președinte și manager general al centrului de date din cadrul companiei Intel, datele de asistență medicală sunt în creștere, cu o rata de 35% pe an, iar valorificarea acestora este foarte importantă.

“Dar datele din domeniul asistenței medicale sunt foarte complexe”, a spus Bryant, „Big Data necesită un angajament între trei seturi de oameni: oamenii de știință, cercetătorii și experții în sisteme tehnologice”. 

“Strategia companiei Intel este de a face analiza sistemelor omniprezente pentru a fi mai ușor de implementat și mai puțin costisitoare,”a precizat Bryant.

Big Data Analytics a avut un mare succes în mediul public și a devenit un buzz al industriei in anul 2012, dar abia acum a început să fie mai accesibil pentru companii, datorită costului de calcul și de stocare mai mic.

Infrastructura Cloud

„Implementarea pe o infrastructura de tip Cloud permite oamenilor de știință să se concentreze pe cercetare mai ușor decât tehnologiile de calcul pe care le au la bază. Platforma Data Analytics este în prezent găzduită de Amazon Web Services”, susține Bryant.   

Amazon Web Services (AWS) oferă abordări puternice, eficiente din punctul de vedere al costurilor pentru a sprijini și pentru a analiza bazele de date mari. De obicei, cotat la un preț de bază, AWS oferă mai multe servicii, cum ar fi transferul de date, și de prelucrare în timp real a datelor de streaming mari.
Intel a dezvoltat, de asemenea, o aplicație pentru a procesa și detecta modificările în timp real. Prin detectarea anomaliilor și modificărilor cu ajutorul senzorului, platforma ce oferă cercetătorilor o modalitate de a măsura progresia bolii.

Intel si MJJF vor lansa o aplicație mobilă, ce le va permite pacienților să raporteze aportul lor de medicație, precum și modul în care aceștia se simt.

Aceasta face parte din următoarea fază a studiului, pentru a permite cercetătorilor studierea efectelor medicamentelor asupra simptomelor motorii prin schimbările detectate cu ajutorul senzorului sistemului portabil.

Interesul deosebit al companiei Intel în cadrul acestui proiect provine de la faptul că fostul său director executiv, Andy Grove, a fost diagnosticat cu Parkinson și este consilier senior al fundației de caritate.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

Safetech Innovations lansează iSAM, prima soluție de securitate informatică dezvoltată in-house, în urma unei investiții de jumătate de milion de euro

Safetech Innovations, lider în sectorul securității cibernetice pe piața românească, lansează primul său produs de securitate informatică – iSAM (Information Security Automation Manager), o soluție pentru automatizarea procesului de management al securității informației în cadrul organizațiilor. 

Citește tot arrow_forward

Bitdefender a deschis la Târgu Mureș al cincilea birou din România

Producătorul de soluții de securitate cibernetică Bitdefender a deschis un nou birou la Târgu Mureș, al cincilea din România al companiei, pe lângă cele din București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara....

Citește tot arrow_forward

5 aplicații software ERP pentru companii medii

Aplicațiile software de tip ERP care pot fi implementate cu succes și accesibile companiilor mici, totodată, din punctul de vedere al costurilor, sunt cele care promit eficiența proceselor organizaționale pentru departamentele financiare, precum și o acuratețe a cifrelor unitare ale business-ului....

Citește tot arrow_forward