Deși există încă interes pentru criptomonede, doar o persoană din zece înțelege cum funcționează acestea

20 iunie 2019

Un nou studiu Kaspersky arată că insuficienta înțelegere și lipsa încrederii îi țin pe oameni departe de criptomonede. Raportul Kaspersky, Teritoriu necunoscut: de ce există reticență în privința utilizării criptomonedelor, dezvăluie că, dacă 29% dintre respondenți au câteva cunoștințe despre criptomonede și există cerere din partea multora pentru această tehnologie, doar o persoană din zece (10%) înțelege pe deplin cum funcționează.

Deși există încă interes pentru criptomonede, doar o persoană din zece înțelege cum funcționează acestea

Johnny Depp și influenceri YouTube ca PewDiePie

Studiul Kaspersky a arătat că multe persoane își doresc să folosească criptomonede, dar lipsa de cunoștințe în acest domeniu îi împiedică. În plus, mulți dintre cei care credeau că știu cu ce au de-a face, au decis apoi să înceteze utilizarea. Astfel, aproape o cincime (18%) dintre respondenți s-au oprit pentru că a devenit prea complicat din punct de vedere tehnic.

Lipsa unei înțelegeri adecvate ar putea să ducă la neîncredere în capacitatea criptomonedelor de a păstra în siguranță banii utilizatorilor. De exemplu, aproape o treime (31%) dintre respondenți au afirmat că le consideră volatile și trebuie să fie mai stabile înainte de a se hotărî să le folosească. De asemenea, este foarte răspândită ideea că aceste criptomonede vor dispărea la un moment dat. O treime dintre respondenți (35%) cred că sunt o modă trecătoare.

Chiar dacă, poate, vârful interesului pentru criptomonede a trecut, mai există încă cerere de a utiliza această tehnologie. 14% dintre cei chestionați au spus că, deși nu folosesc criptomonede în prezent, ar vrea să facă acest lucru, pe viitor. Mai există, însă, îndoieli – unii consumatori cred că le-ar putea pune în pericol finanțele personale. Infractorii pot folosi criptomonedele după bunul plac, 19% dintre participanții la studiu spunând că s-au confruntat cu atacuri cibernetice asupra caselor de schimb. Infractorii creează, de asemenea, false portofele electronice în care atrag oamenii să-și investească banii, 15% dintre consumatori fiind victime ale fraudelor cu criptomonede.

După mai mulți ani de cercetare în domeniul securității cibernetice pe segmentul de start-up-uri de criptomonede, Kaspersky recomandă companiilor să adopte setul de bune practici de securitate pentru dezvoltatorii de contracte inteligente,  să folosească soluții recunoscute pentru contracte inteligente (precum https://openzeppelin.org) și să realizeze evaluări independente de securitate pentru a se asigura că sunt detectate eventuale vulnerabilități.

 „Este clar că răspândirea la nivel de masă și creșterea segmentului de criptomonede sunt ținute pe loc  de natura vulnerabilă a tehnologiei”, spune Vitaly Mzokov, Head of Commercialization la Kaspersky. „Chiar dacă există un mare apetit pentru folosirea lor, nu e tentant să-ți dai banii către „ceva” ce nu înțelegi în totalitate și în care nu ai încredere. Având în vedere că siguranța investiției este de importanță crucială pentru oameni, este vital ca ei să poată lua singuri măsuri pentru a o proteja. Ca în cazul oricărei amenințări cibernetice, nimic nu poate înlocui vigilența. Dacă vreți să schimbați criptomonede, fiți atenți la siguranța conturilor și a parolelor. Dacă urmăriți o investiție pe termen lung sau să folosiți criptomonedele pentru plăți, atunci păstrați-le într-un loc sigur și folosiți mai multe portofele. De asemenea, încurajăm companiile din acest domeniu să se organizeze corespunzător, pentru a demonstra că sunt capabili să protejeze investițiile clienților.

Pentru a contribui la îmbunătățirea stabilității și pentru a încuraja încrederea în investițiile în acest domeniu, parteneri ai Kaspersky, cum este Merkeleon, au dezvoltat maketplace-uri legitime, platforme de licitație online, schimburi de criptomonede și sisteme de plăți.

„Criptomonedele au cu siguranță avantajele lor, dar, după cum se poate vedea, mulți consumatori nu sunt conștienți încă de ele din cauza îngrijorărilor legate de securitate și de modul în care funcționează tehnologia. Este o industrie interesantă și construită pe încredere. Prin urmare, este imperativ ca toți jucătorii să facă tot posibilul pentru a-și proteja rețelele și pentru a se asigura că banii clienților sunt securizați", explică Alexey Sidorowich, Head of Sales and Business Development la Merkeleon.

Pentru informații suplimentare despre modul în care asigurăm o protecție transparentă și solidă pentru platformele de tranzacționare de criptomonede și lansările de ICO-uri, vă rugăm să faceți click aici. Pentru a afla mai multe despre protecția utilizatorilor, vizitați site-ul nostru.

Detalii despre studiu sunt disponibile aici: https://www.kaspersky.com/blog/cryptocurrency-report-2019/.

Kaspersky

Kaspersky Lab este unul dintre furnizorii de soluții de securitate informatică cu cea mai rapidă creștere la nivel mondial. În prezent, compania este una dintre cele mai importante patru companii de securitate IT*, continuând să-și îmbunătățească poziția pe piață. Potrivit rezultatelor financiare ale companiei î...

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Aplicații software recomandate
Kaspersky Anti-Virus 2015

Kaspersky Anti-Virus 2015 vă oferă tehnologii antivirus esențiale pentru PC-ul dumneavoastră cu o protecție in timp real bazată pe cloud - pentru cele mai noi amenințări de tip malware. Lucrând in fundal - cu un scan inteligent si update...

Citește tot arrow_forward
Kaspersky-Internet Security 2015

Kaspersky Internet Security 2015 combină o arie vastă de tehnologii ușor de folosit și riguroase pentru a vă proteja de orice tip de malware, dar si de amenințările existente pe Internet - inclusiv cybercriminalii care încearcă să vă ...

Citește tot arrow_forward
KasperskySmall Office Security 3

Kaspersky Small Office Security este o soluție special creată pentru microintreprinderi. Oferă o protecție de nivel înalt pentru PC si server, fiind ușor si rapid de instalat, configurat si utilizat. De asemenea, puteți administra securit...

Citește tot arrow_forward
Articole IT&C similare

Centraleyezer – soluția de securitate cibernetică, cu până la 25% mai accesibilă companiilor

Cunoscută ca fiind una dintre soluțiile soluțiile software cu eficiență mare în contextul securității organizaționale, Centraleyezer aduce beneficiile sale mai aproape de utilizatorii corporate printr-o campanie dedicată. ...

Citește tot arrow_forward

Peste 900.000 de utilizatori au fost vizați de malware pretinzând a fi jocuri video populare, în decurs de un an

Infractorii cibernetici profită de cererea tot mai mare de jocuri video, distribuind malware prin intermediul unor pretinse copii ale celor mai populare, arată o cercetare Kaspersky. Peste 930.000 de utilizatori au fost vizați de astfel de atacuri, în ultimele 12 luni, între iunie 2018 și începutul lunii iunie 2019. Peste o treime dintre atacuri s-au concentrat pe numai trei ...

Citește tot arrow_forward

Bitdefender: O vulnerabilitate severă în procesoare Intel permite sustragerea datelor utilizatorilor

Noua vulnerabilitate exploatează carențe critice în modul de funcționare a procesoarelor moderne și este imposibil de reparat de către producător.

Citește tot arrow_forward