Extinderea practicilor Bring Your Own Device (BYOD) în Europa este împiedicată de preocupările privind securitatea IT

14 martie 2014

Oracle a realizat un studiu care a implicat 700 de companii din Europa, pentru a lansa Indexul European BYOD referitor la gradul de acceptare a dispozitivelor digitale personale în operaţiunile de business. Studiul arată că există în continuare o rezistenţă la adoptarea practicilor BYOD în multe regiuni, alimentată în primul rând de îngrijorările privind securitatea informaţiilor de business de pe dispozitive, identitatea utilizatorului și siguranţa aplicațiilor. &Icir

Oracle a realizat un studiu care a implicat 700 de companii din Europa, pentru a lansa Indexul European BYOD referitor la gradul de acceptare a dispozitivelor digitale personale în operaţiunile de business. Studiul arată că există în continuare o rezistenţă la adoptarea practicilor BYOD în multe regiuni, alimentată în primul rând de îngrijorările privind securitatea informaţiilor de business de pe dispozitive, identitatea utilizatorului și siguranţa aplicațiilor. În schimb, acele organizații care au fost deschise la practicile Bring Your Own Device se bucură în mare măsură de beneficiile acestei politici, precum costurile reduse de IT și productivitatea sporită, comparativ cu firmele aflate încă în faza de negare.

Soluțiile disponibile în prezent oferă un nivel ridicat de control asupra securităţii IT pe dispozitivele personale sau pe cele ale companiei, oferind o interfață simplificată. Companiile au flexibilitatea de a permite accesul la datele proprii de pe dispozitive personale ale angajaţilor, cu ajutorul unor filtre care izolează datele corporaţiei de cele personale, facilitând accesul în siguranță la aplicațiile organizației și gestionarea acestora.

“Practicile BYOD – dezvoltate în direcția potrivită – pot aduce beneficii reale afacerilor; de la productivitatea crescută a angajaților până la costuri reduse de IT și echipament hardware și o capacitate sporită de a atrage tinere talente,” declară Clive Longbottom, Research Director la Quocirca. “Este bine să vedem că unele organizații din Europa adoptă BYOD pentru a beneficia de aceste avantaje, însă raportul Oracle BYOD Index a dezvăluit un motiv real de îngrijorare în scepticismul multor altor companii în a accepta că BYOD se dezvoltă în jurul lor și în imediata lor apropiere și în a adopta această schimbare în beneficiul propriu.”

 • Pentru a descrie atitudinea corporațiilor din Europa faţă de practicile Bring Your Own Device, Oracle a lansat astăzi Oracle BYOD Index Report[1]
 • Raportul scoate în evidență câteva cifre extrem de interesante:
  • Aproape jumătate (44%) din companiile europene resping BYOD sau ar permite acest lucru numai în situaţii excepţionale
  • Un alt procentaj de 29% le permit aceste practici doar angajaților seniori
  • Aproape un sfert din companii (22%) interzic total stocarea informaţiilor companiei pe un device personal, în timp ce 20% nu au deloc reguli în acest sens
  • Mai bine de jumătate nu includ smartphone-urile în programele BYOD
  • Securitatea informațiilor este cea mai mare grijă; 45% dintre respondenți sunt foarte îngrijorați de securitatea dispozivelor; 53% de siguranța aplicațiilor și 63% de siguranța datelor.
  • Studiul arată de asemenea că multe din aceste preocupări au legătură cu lipsa datelor despre capabilităţile oferite de soluţiile moderne de securitate:
   • 37% nu au auzit niciodată de containerization (izolarea datelor personale de cele ale companiei)
   • Aproape 1/3 nu folosesc nici o formă de management al dispozitivelor mobile (Mobile Device Management)
   • 22% nu au auzit niciodată de managementul aplicaţiilor mobile (Mobile Application Management)

Cei care au adoptat practicile BYOD au o perspectivă unificată, percepând atât tabletele cât și smartphone-urile ca parte din BYOD. Aceştia au rezolvat cu succes multe dintre problemele de siguranță și sunt pregătiți pentru un nivel mai mare de schimbare în viitoarele versiuni BYOD.

“Problema siguranței pare să fi împins multe organizații din Europa în starea de negare și de rezistență împotriva BYOD.” spune Suhas Uliyar, Vice President Mobile Strategy Product Management la Oracle. “Totuși, tehnologiile precum containerization, encriptarea end-to-end și gestionarea aplicațiilor și dispozitivelor, completată de stocarea uniformă a datelor companiei, toate facilitățile care se regăsesc în prezent în portofoliul Oracle dedicat tehnologiei mobile și implementate de clienții Global Fortune 100 pot securiza practicile BYOD & mediul COPE (Corporate Owned Personal Enabled – dispozitive ale companiei folosite şi în scop personal). Este vital ca părțile implicate în ecosistemul BYOD să clarifice această situaţie în cadrul propriilor organizaţii. Acest lucru ar trebui să ducă la o creștere majoră a numărului organizațiilor europene care beneficiază de avantajele oferite de practicile BYOD.”

“Pionieri” vs “Sceptici” [2]

Respondenţii pot fi incluşi în două categorii: cei care adoptă practicile BYOD (“Pionierii”) şi cei care le evită (“Scepticii”). [3]

 • 83% dintre pionieri gestionează atât smartphone-urile cât și tabletele ca dispozitive personale. Pe de altă parte, 73% dintre sceptici nu includ smarphone-urile în practicile BYOD.
 • 2/3 din sceptici sunt preocupați de siguranță, spre deosebire de doar 6% dintre pionieri:
 • Pionierii sunt pregătiți pentru schimbare: aproape 2/3 recunosc nevoia de a accepta noile dispozitive personale şi complexitatea acestora, în vreme ce numai 11% din sceptici împărtășesc această viziune.
  • 86% din sceptici sunt îngrijorați profund de siguranța datelor și informațiilor, în comparație cu doar 21% din pionieri
  • 65% din sceptici fie nu gestionează siguranța datelor și informațiilor sau nu o permit decât encriptată pe dispozitivele electronice, vs. doar 7% în cazul pionierilor
  • pionierii înțeleg tehnologia disponibilă: aproape 80% dintre ei au o formă de coordonare a aplicațiilor mobile spre deosebire de 12% din sceptici.

Variații în țările europene și în industrii

 • Țări:
  • Țările Nordice și tandemul Germania/Elveția (DCH) sunt țări-lider în privința maturității generale în abordarea referitoare la BYOD, cu rezultate înregistrate în Index[4] de 5.65 și respectiv 5.32
  • Peninsula Iberică și Italia văd cele mai multe provocări aduse de BYOD, așa cum evidențiază rezultatele din Index - 3.87 și 4.05. Aceste țări au avut și cea mai mare proporție de Sceptici.
 • Industrii:
  • Industria comunicării a fost un lider general, cu un rezultat în Index de 6.98, urmată imedia de industrai media cu 6.43.
  • La celălalt capăt al topului, industria serviciilor financiare a atins 3.96 și sectorul public doar 3.31
  • Un aspect interesant este că industria media are cea mai mare proporție de pionieri, iar industria serviciilor financiare pe cea mai mică; sectorul public are cel mai mare număr de sceptici, iar industria comunicării are cei mai puțini.

[1] Quocirca, care a gestionat cercetarea în numele Oracle, a chestionat 700 lideri de business dintr-o serie de companii mari și foarte mari din UK, Franța, Germania, Italia, Peninsula Iberică, Benelux și Țările Nordice.

[2] Analiza întrebării “Care este perspectiva organizației tale în ceea ce privește BYOD?”reliefează 2 grupuri. Aceia care au răspuns “Nu ne place, dar nu o putem opri” și “Permitem BYOD doar în circumstanțe de excepție” (313 respondenți) pot fi percepuți drept “Sceptici”; aceia care au răspuns “Avem o listă a dispozitvelor care pot fi acceptate” sau “Le permitem tuturor să folosească BYOD” pot fi percepuți ca “Pionieri” (187 respondenți)
3 Quocirca folosește un model de maturitate pentru a calcula indexul, adresând o serie de întrebări care pot fi notate de la 0-10 atunci cand respondentul nu spune adevărul despre o serie de subiecte. Prin calcularea mediei scorurilor, se ajunge la o serie de sub-indici și un scor index general care permit compararea grupurilor și a evoluției în timp care va fi monitorizată și măsurată.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

Nu te lăsa îngropat în hârtii, utilizează o soluţie inteligentă de document management

Auzim și discutăm tot mai frecvent de transformarea digitală a mediului de afaceri și de necesitatea digitalizării administrației publice. Dar nu băgăm de seamă faptul că în România business-urile se derulează încă preponderent pe bază de hârtie și că documentele în format fizic sunt prezente în orice birou, chiar și după ce ștampila a fost eli...

Citește tot arrow_forward

Ce înseamnă o afacere de distribuție de succes?

V-ați pus vreodată întrebarea care este definiția unei afaceri de succes? Ca orice afacere, un business de distribuție de succes începe cu un plan de business câștigător, cu muncă multă și oameni implicați, astfel încât business-ul să crească în mod „organic”. Creșterea „organică” presupune timp și suficientă atenție astf...

Citește tot arrow_forward