G DATA: Uroburos compromite Ministerul de Externe din Belgia

16 May 2014

Aceasta este prima informatie publicata referitoare la folosirea rootkit-ului impotriva unui stat european.

G DATA: Uroburos compromite Ministerul de Externe din Belgia

Prezenta programului spyware Uroburos, care a fost descoperit de G DATA, in reteaua unui minister al unui stat UE, a fost dovedita pentru prima data. Saptamana trecuta a aparut un raport referitor la un atac cibernetic asupra Ministerului belgian de Externe. Jurnalistii de la ziarul belgian De Standaard au aflat dintr-o sursa apropiata de serviciile secrete ca programul de spionaj Uroburos a compromis reteaua institutiei guvernamentale. Expertii in securitate de la G DATA au emis atentionari in februarie 2014 despre acest program rootkit extrem de complex si avansat si au indicat potentialul pericol: "Uroburos este proiectat pentru a actiona in retele mari ce apartin companiilor private, autoritatilor statului, organizatiilor si institutelor de cercetare."

Ce s-a intamplat?

In weekend, Ministerul de Externe belgian a confirmat ca a avut loc un atac cibernetic asupra retelei informatice, iar "informatii si documente cu privire la criza din Ucraina" au parut a fi sustrase din retea, conform ministrului belgian de externe, Didier Reynders. Atacul pare a fi avut loc in cursul saptamanii trecute. Nimic nu este cunoscut despre protagonistii atacului, cu exceptia faptului ca ar vorbi limba rusa.
Informatiile publicate duc catre concluzia ca rootkit-ul Uroburos a fost utilizat in acest atac. Expertii G DATA au analizat programul spyware si au descoperit nivelul de complexitate tehnica al acestuia in februarie 2014.
Informatii de baza despre Uroburos

Rootkit-ul numit Uroburos, descoperit de G DATA, actioneaza autonom si se raspandeste independ-ent in retelele infectate. Sunt atacate chiar si computerele care nu sunt conectate direct la Internet. In opinia G DATA, pentru a construi un astfel de program sunt necesare investitii subtantiale in personal si infractructura. Designul si nivelul ridicat de complexitate al malware-ului dau nastere, prin urmare, la ipoteza ca originile se trag dintr-un serviciu secret. Bazandu-se pe detaliile tehnice, precum nume de fisiere, criptare si comportament, s-a suspectat ca Uroburos ar putea proveni din aceeasi sursa care a lansat atacul cibernetic asupra SUA in 2008. Programul utilizat atunci s-a numit "Agent.BTZ".

Uroburos este un rootkit compus din doua dosare – un driver si un fisier de sistem virtual criptat. Atacatorii pot folosi acest malware pentru a prelua controlul asupra computerelor infectate, pentru a executa orice cod de program si pentru a-si acoperi actiunile efectuate. Uroburos este totodata capabil sa sustraga date si sa inregistreze traficul de date din retea. Structura modulara le permite atacatorilor sa dezvolte malware-ul prin adaugarea de noi functionalitati. Datorita acestei flexibilitati si a structurii modulare, G Data il considera a fi deosebit de avansat si de periculos.
Analiza rootkit-ului Uroburos poate fi gasita pe G DATA SecurityBlog: https://blog.gdatasoftware.com/blog/article/uroburos-rootkit-belgian-foreign-ministry-stricken.html

Securitatea IT a fost inventata in Germania: G DATA Software AG este pionier in industria de antivirusi. Au trecut mai bine de 30 de ani de cand compania, fondata in Bochum in 1985, a dezvoltat primul program de combatere a virusilor. In momentul actual, G DATA este unul dintre cei mai importanti producatori de solutii de securitate IT din lume. 

Rezultatele testelor demonstreaza ca securitatea IT “Made in Germany” ofera utilizatorilor de Internet cea mai buna protectie posibila. Stiftung Warentest a testat produsele de securitate pe Internet inca din 2005. In toate cele 9 teste desfasurate intre 2005 si 2016, G DATA a dovedit cea mai buna detectie. In testele comparative efectuate de AV-Test, solutiile G DATA au demonstrat, cu regularitate, cele mai bune rezultate in detectia programelor malware. La nivel international, G DATA Internet Security a fost, de asemenea, premiata drept cea mai buna suita de securitate de catre publicatiile independente – in tari precum, Australia, Austria, Belgia, Franta, Italia, Olanda, Spania si Statele Unite. 

Gama de produse include solutii de securitate pentru utilizatori casnici si companii mici, medii si mari. Solutiile de securitate G DATA sunt disponibile in peste 90 de tari din intreaga lume.

G DATA este solution partner  Microsoft Cloud in Germany. G DATA este primul si singurul furnizor de solutii antivirus care face parte din Microsoft Cloud Germany - cu o arhitectura de securitate special conceputa pentru Azure. Datele sensibile ale clientilor si partenerilor nostri sunt stocate in conditii de siguranta conform legilor stricte din Germania, referitoare la confidentialitatea datelor.

Mai multe informatii despre companie si solutiile G DATA sunt disponibile pe www.gdatasoftware.com

Află mai multe

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Cât costă și ce include un magazin online performant?

Cu o creștere estimată la 8 trilioane de dolari până în 2026, industria e-commerce reprezintă un sector semnificativ ce coagulează vânzări rezultate din mai multe domenii de activitate. De aceea, nevoia de a investi...

Citește articolul
Softlead

Aplicația software Vaunt introduce modulul de evaluare gratuită a prețului apartamentelor

VAUNT, platforma de management al vânzărilor dedicată sectorului rezidențial, introduce un nou modul, Client Portal. Prin intermediul acestuia, clienții cumpărători au acces la date în timp real despre valoarea în piață a...

Citește articolul