Intel prezintă “Project Winner”

18 februarie 2014

Dacă l-ați întâlni pe stradă, gamerul român ar fi tânăr și probabil, obosit, fiindcă este nocturn și îi place să își petreacă serile și nopțile exersând jocul preferat.

Intel prezintă “Project Winner”

Dacă l-ați întâlni pe stradă, gamerul român ar fi tânăr și probabil, obosit, fiindcă este nocturn și îi place să își petreacă serile și nopțile exersând jocul preferat. Ați intra ușor în vorbă cu el – este un tip sociabil. Ați putea dezbate cu el noutățile tehnologice, este foarte bine informat. V-ar surprinde cu atitudinea sa pozitivă și dorința de a fi întotdeauna vânătorul. Îi place să câștige și să fie cel mai bun în joc. Este ambițios, perfecționist și recordman*. Acestea sunt câteva dintre rezultatele studiului “Project Winner”**, cea mai nouă cercetare de tip consumer, realizată de Intel în România, în colaborare cu LAB501.ro.

La studiu au participat peste 3.000 de respondenți, care au oferit detalii despre activitățile de gaming pe care le desfășoară, precum și despre tehnologiile pe care le utilizează.

Nocturni, recordmani, perfecționiști

90% dintre gamerii români își dedică serile și nopțile timpului de joc. Doar 4% sunt matinali, în timp ce restul, 6%, se joacă la ora prânzului.

După timpul efectiv dedicat activității de gaming în fiecare zi, se disting 4 categorii de jucători:

 • 7%  Extremi – petrec în medie peste 6 ore pe zi jucându-se
 • 17%  Heavy – între 4-6 ore
 • 42%  Medii – între 2-4 ore
 • 34% Light – sub 2 ore.

Studiul arată că aproximativ trei sferturi (76%) dintre gameri petrec minim două ore pe zi exersând jocul electronic preferat. Ei se subscriu astfel tendinței mondiale, conform căreia jucătorii “medii” (average gamers) își petrec aproape două ore pe zi exersând mutări controlate electronic și aproximativ 13 ore pe săptămână. Pasiunea pentru gaming a românilor transcende noțiunea de “joc”, fiind un motiv de perfecționare și stabilire de noi recorduri personale și de grup. Altfel spus, gamerul român nu urmărește doar să se joace, ci să evolueze și să devină cel mai bun la jocul respectiv. Este vânător de recorduri, individuale sau de grup.

Referitor la categoriile de jocuri rulate, studiul Intel arată că:

 • 43% preferă jocurile de acțiune, de tip First Person Shooter (FPS);
 • 18% abordează jocuri de tip Multiplayer online battle arena (MOBA), Massively multiplayer online role-playing game (MMORPG) sau Role-playing game (RPG);
 • 16% sunt pasionați de simulatoare;
 • 13% optează pentru jocurile de tip Real Time Strategy (RTS);
 • 10% joacă alte tipuri de jocuri.

Gamingul, catalizator social

Gamerii români obișnuiesc să joace atât în sistem multi, cât și single player. În modul multi player, jocul electronic devine și mijloc de comunicare și socializare cu prieteni sau persoane mai puțin apropiate, dar cu pasiuni similare. Este o altă tendință mondială adoptată de gamerii din țara noastră. Realitatea este că gamingul a devenit un catalizator social. Astăzi, nu ne mai referim doar la acțiunea de “a se juca” în sine, ci la activitatea de colaborare și comunicare virtuală cu numeroase persoane.

Modul de joc împarte gamerii români în două categorii echilibrate:

 • 51% sunt fani ai jocurilor multi player
 •  49%, ai celor de tip single player.

Desktop PC-ul rămâne “rege” în gaming

Aproximativ trei sferturi (73%) dintre gamerii participanți la studiul “Project Winner” declară că utilizează un desktop PC. Acesta le oferă puterea necesară pentru a rula jocul în condiții optime și a obține cele mai bune rezultate. 44% sunt de părere că, în activitatea de gaming, procesorul este foarte important. Pentru 32% este esențial, iar pentru 20%, suficient de important. Doar 3% consideră că este puțin relevant, iar 1% spun că nu are importanță.

După desktop PC, în preferințele de utilizare se numără laptopul, Ultrabook-ul sau dispozitivul 2 în 1 (24%). 3% dintre respondenți declară că se joacă de pe alte dispozitive.

Pentru a juca fără limite, în ceea ce privește mediul de stocare, 58% consideră că SSD-ul este cheie în activitatea de gaming. 25% optează pentru HDD, iar 17% pentru HDD Hybrid.

Dispozitivul ideal pentru gaming este un computer cu grafică dedicată pentru 72% dintre gamerii români, în timp ce restul de 28% optează pentru grafică integrată.

Overclocking-ul și posibilitatea de a juca fără limite oferită de un PC de gaming sunt foarte importante pentru 29% dintre participanții la “Project Winner” și esențiale pentru 16% dintre ei. 37% declară că sunt suficient de importante, 13%, puțin importante și 5%, neimportante.

Rata de refresh ideală a PC-ului personal:

 • 9% și-ar schimba computerul înainte să treacă un an
 • 33%, la un an
 • 39%, la 2 ani
 • 14% declară că ar face modificarea de sistem de joc la 3 ani
 • 5% și-ar schimba computerul la 4 sau 5 ani.

Recunoșterea importanței schimbării unui computer de gaming la maxim 3 ani arată că

jucătorii din România sunt la curent cu noutățile tehnologice și conștienți că, pentru a stabili recorduri, este necesar să utilizeze echipamente de ultimă generație.

            În realitate, 33% dintre participanții la studiul “Project Winner” își schimbă PC-ul la 4 sau mai mulți ani, 29% la 2 ani. 26% la 3 ani și 9% la un an.

Desktop PC-ul, reinventat

Pentru prima dată în istoria computingului, gamerii “medii” și “light”, fani ai desktop PC-ului, au la dispoziție procesoarele deblocate. Intel® Core™ i7-4820K; Intel® Core™ i7-4770K și Intel® Core™ Core i5-4670K asigură un surplus automat de performanță pe segmentul “mainstream”, atunci când este nevoie.

Cei “extremi” și “heavy” se pot baza pe cele mai noi soluții Intel, care îi ajută să fie imbatabili, indiferent ce joc rulează. În ceea ce privește puterea, procesoarele Intel® Core™ i7-4960X Extreme Edition și Intel® Core™ i7-4930K sunt arme esențiale pentru a domina jocul: procesoare deblocate, dezlănțuite, care nu acceptă niciun compromis. Cu o combinație “criminală” de caracteristici inteligente, printre care Intel® Turbo Boost Technology 2.0 și Intel® Hyper-Threading Technology, precum și overclocking controlat, acestea reprezintă un aliat extrem de puternic în lupta pentru supremația în joc. Noul procesor Intel® Core™ i7-4960X Extreme Edition este cu până la 6% mai rapid decât cele din generația anterioară, cu 8% mai rapid în multitasking și rulează cu până la 7% mai bine gaming-ul 3D. 

Puterea procesoarelor desktop poate fi maximizată alăturând SSD-uri Intel din seria 530.

Tehnologii Intel pentru gaming mobil

Pasionații de gaming care optează pentru un laptop, Ultrabook sau dispozitiv 2 în 1 cu procesor din cea de-a patra generație, Intel® Core™, au cu până la 50% mai mult timp să se joace pe sistemele lor, comparativ cu cele echipate cu generația anterioară de procesoare. Este cea mai mare creștere a duratei de viață a bateriei, de la o generație la alta, din istoria companiei, posibilă datorită trecerii la procesul de fabricație pe 22 nm. Unele sisteme au autonomii de până la 9 ore*** și permit ca jocurile să fie accesate din modul sleep în mai puțin de 3 secunde, datorită tehnologiei Intel® Rapid Start. Pasionații de mobilitate au la dispoziție trei niveluri diferite de grafică: Intel® HD Graphics, Intel® Iris™ sau Intel® Iris™ Pro, în funcție de cât de impresionantă doresc să le fie experiența vizuală. Gaming-ul 3D este îmbunătățit de până la 2 ori față de cea de-a treia generație de procesoare Intel® Core™. Procesoarele mobile din cea ce-a patra generație execută cu până la 13% mai rapid funcțiile multitasking.

Toate procesoarele se găsesc integrate în sisteme desktop sau mobile ori în modul “box”, în magazinele de retail din România sau la distribuitorii autorizați Intel.

*Exprimări în medie

**Studiul a fost realizat în perioada 5 decembrie 2013 – 15 ianuarie 2014 pe un eșantion de 3297 de persoane, pe website-ul www.LAB501.ro, ce găzduiește o importantă comunitate de gameri și entuziaști.

***Măsurat pe sistem OEM folosind durata de viață a bateriei pentru redare video offline a unui MP4 de 1080p în mod landscape. Măsurat folosind MobileMark* 2012. Pentru mai multe informații, vizitaţi www.bapco.com

Despre Intel

Intel este lider mondial în inovaţia din industria computerelor. Compania proiectează şi dezvoltă tehnologii esenţiale, ce servesc ca fundament pentru dispozitivele de computing din lume. Pentru informaţii suplimentare despre Intel accesaţi http://www.intel.com/pressroom şi http://blogs.intel.com.

Intel, Intel Core și logo-ul Intel sunt mărci comerciale ale Intel Corporation în Statele Unite şi în alte ţări.

* Alte nume şi brand-uri pot fi reclamate ca fiind proprietatea altor părţi

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

Procesele se îmbunătățesc continuu, prin tehnologia Cloud

Despre experianța uneia dintre cele mai mari companii din domeniul construcțiilor de mașini și unelte, care a decis încă din 2015 să folosească Sistemul modern de Management al Documentelor în Cloud, DocuWare, aflați din Studiul de Caz.

Citește tot arrow_forward

Monitorizarea fermelor direct de pe telefon - control mai bun cu ajutorul tehnologiei

Inovația tehnologică este motorul din spatele agriculturii de precizie

Citește tot arrow_forward