Jucători de vârf din telecom și IT&C prezenți la ediția 18 a Zilei Comunicațiilor

22 mai 2014

Ediția 18 a Zilei Comunicațiilor s-a desfășurat în data de 20 mai a.c. la Hotel Radisson Blu din București. Ca de fiecare dată, conferința a reunit reprezentați de vârf ai instituțiilor publice din sectorul de telecomunicații, operatorii telecom și furnizori de soluții de comunicații, precum și alte companii de top din IT&C.

Ediția 18 a Zilei Comunicațiilor s-a desfășurat în data de 20 mai a.c. la Hotel Radisson Blu din București. Ca de fiecare dată, conferința a reunit reprezentați de vârf ai instituțiilor publice din sectorul de telecomunicații, operatorii telecom și furnizori de soluții de comunicații, precum și alte companii de top din IT&C. Spre deosebire de anii trecuți, ediția de anul acesta a fost organizată de Eugen Preotu și Agnor High-Tech în parteneriat cu Liliana Balici și ITS Events Management.

Ne-am bucurat să-i avem alături pe Răzvan Cotovelea, Ministrul MSI, Eduard Lovin, Director Executiv ANCOM, Bogdan Chirițoiu, Președinte al Consiliului Concurenței și speakeri de marcă din partea firmelor Orange, Vodafone, Romtelecom/Cosmote, RCS & RDS, Huawei, Ericsson, Romkatel, Kapsch, Ymens Teamnet, certSIGN, Juniper Networks, NEC și Bitdefender. Au fost prezente în audiență c. 400 de persoane, iar în spațiul de expo/demo alte 300.

Conferința s-a deschis cu un mesaj video din partea Dr. Hamadoun I. Touré, Secretar General al ITU -- Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, care a sărbătorit anul acesta 149 de ani de la inființare. Dr. Touré a vorbit despre Internetul de mare viteză, care afectează tot mai multe aspecte ale vieții cotidiene și trebuie să ajute la o dezvoltare sustenabilă la nivel global, contribuind la creșterea economică, incluziunea socială și echilibrul ecologic.

Eduard Lovin (ANCOM) a oferit o vedere de ansamblu asupra folosirii serviciilor de acces la Internet în România. Astfel, la 31 dec. 2013 existau 3,8 milioane conexiuni de acces în banda largă la puncte fixe (cu 7% mai mult decât în 2012), 9,6 milioane conexiuni de acces în banda largă la puncte mobile (cu 35% mai mult decât în 2012) și 8,2 milioane conexiuni active la Internet mobil în bandă largă de mare viteză (o creștere de 39% față de 2012). În continuare, Orange a făcut cunoscută o situație a utilizării rețelei sale, unde traficul de date a crescut în Q1 2014 cu 44% față de Q1 2013, iar acoperirea 4G era în aprilie de 73% în zona urbană (și 100% în Bucuresti, din oct. 2013). Orange a prezentat și date privind adopția 4G+ în țară, cu viteze de până la 300Mbps (prima dată în România), TV Go și alte servicii. Vodafone s-a axat pe certificările internaționale, inclusiv cea pentru Managementul de Continuitate a Afacerii (BCM), în caz de situații neprevăzute, mentionând și planurile de dezvoltare 4G în 2014/2015. Romtelecom & Cosmote a expus avantajele platformelor de cloud computing și a soluțiilor de tip managed services (accesibilitate, mobilitate, scalabilitate, flexibilitate, resurse partajate, costuri reduse etc.), prezentându-se ca un "one-stop shop" pe piața telecom și IT&C. A urmat RCS & RDS, cu o trecere în revista a pachetului de servicii Digi (Digi Net Fiberlink, Digi TV, Digi Net Mobil, Digi WiFi și Digi Tel) și aplicațiile Digi (Digi Online, Digi Storage și Digi Oriunde), precum și un scurt istoric al companiei.

Huawei și-a prezentat unele dintre tehnologii și servicii (SingleRAN, LampSite, Cloud Edge si altele). Ericsson a adus în atenția audienței câteva estimări privind traficul mobil de date, arătând că provocarea va fi ca furnizorii de soluții de comunicații și operatorii telecom să facă fața nu doar unui trafic sporit de date, ci mai ales unei game tot mai largi de nevoi ale utilizatorilor. Kathrein a inceput cu un scurt istoric al firmei, concentrându-se apoi pe sistemul K-BOW ca soluție Micro C-RAN pentru necesități de capacitate indoor.

În partea a doua, Kapsch a discutat beneficiile implementării tehnologiilor SDN și NFV și provocările pe care le vor aduce operatorilor telecom. Ymens Teamnet a reliefat avantajele unui cloud guvernamental care crește eficiența sectorului public și ameliorează relația cu cetățeanul în condiții de accesibilitate, sustenabilitate, securitate și interoperabilitate. Compania certSIGN a lansat în cadrul conferinței aplicația Trust4Mobile de criptare a mesajelor și convorbirilor mobile. Trust4Mobile oferă utilizatorului controlul total asupra elementelor de protecție, iar sistemul central nu păstrează loguri ale comunicațiilor criptate. Juniper Networks a expus tendințele pe piața de soluții enterprise, vorbind apoi despre scalarea serviciilor în arhitecturi SDN și NFV.

NEC a înfățișat câteva provocări ale pieței de telecomunicații și a trecut în revista câteva aspecte ale soluțiilor NEC pentru sectorul public, energie, agricultură și mediu, operatorii telecom și piața enterprise. În fine, Bitdefender a menționat câteva dintre vulnerabilitățile dispozitivelor mobile, prezentând apoi aplicațiile Bitdefender Mobile Security și Orange Antivirus, inclus automat în abonamentele noi.

În expo/demo au participat Allview, ANCOM, Asus, Bitdefender, Digital Telecomms, Huawei Technologies, iNES/DigiSign, Infratel Net, Kapsch, LG, Q-East Software, Rohde & Schwarz Topex, Romkatel, SigmaNET, UTI/certSIGN, Xerox, Ymens și ZTE.

Seara s-a incheiat cu o degustare de vinuri și înmânarea a 14 diplome de Cavaler al Vinului din partea Frației Viei și Vinului.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

Particularitățile unui WMS dedicat industriei de distribuție

Numeroasele implementări de sisteme informatice (ERP și WMS) ne-au ajutat să descoperim împreună cu clienții noștri elemente de detaliu care particularizează fluxurile de lucru din distribuție, astfel încât acum să avem o viziune de ansamblu asupra activităților de aprovizionare, care ne permite să înțelegem perfect nevoile companiilor de distribuție.FluxVisio...

Citește tot arrow_forward

Peste o treime (37%) dintre organizațiile din România au trecut prin cel puțin un atac cibernetic, cu diferite consecințe, în ultimele 24 de luni

Creșterea complexității infrastructurii IT de business și a amenințărilor le creează factorilor de decizie din domeniul IT din ce în ce mai multe dificultăți în a-și proteja organizațiile de amenințări cibernetice. Astfel, peste jumătate dintre organizațiile din Europa (54%) s-au confruntat cu cel puțin un atac cibernetic în ultimele 24 de luni, care le-a creat pr...

Citește tot arrow_forward

Safetech Innovations lansează iSAM, prima soluție de securitate informatică dezvoltată in-house, în urma unei investiții de jumătate de milion de euro

 Lansarea vine după 18 luni de activitate a echipei dedicate de programatori și experți în domeniul securității informatice și o investiție de 550.000 de euro, sumă din care aproximativ 70% a fost acoperită de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional pentru Competitivitate pentru anii 2014 – 2020.Soluția iSAM permite managerilor de securitatea...

Citește tot arrow_forward