Kaspersky Lab avertizează că expunerea datelelor în mediul online poate fi periculoasă

19 iunie 2017
Utilizatorii își pun în pericol datele personale atât prin modul în care împărtășesc informații cu alte persoane, cât și prin folosirea în comun a dispozitivelor care conțin aceste informații. Raportul Kaspersky Lab My Precious Data: Stranger Danger dezvăluie obiceiurile utilizatorilor privind datele personale și ne arată că cei care împărtășesc date și folosesc în comun dispozitivele întâmpină probleme cum ar fi pierderi de date și afectarea funcționării dispozitivelor.

Oamenii care împărtășesc datele lor cu ceilalți sunt mai predispuși la probleme – de exemplu, aproape jumătate dintre utilizatorii care publică informații personale online s-au confruntat cu pierderea lor de pe smartphone-uri (47%). În schimb, șansele pierderii datelor sunt mici printre cei care nu distribuie informații personale către alte persoane - doar 13% dintre ei au pierdut informații de pe smartphone-urile lor. Riscurile sunt chiar mai mari pentru cei care împărtășesc informații cu necunoscuți, 59% dintre cei care au făcut acest lucru recunoscând că și-au pierdut datele.

De asemenea, oamenii care fac publice date personale în mediul digital au raportat o gamă variată de probleme cu dispozitivele lor. Pe smartphone-uri, cele mai frecvente probleme includ reclamele nedorite (51%, comparativ cu 25% dintre utilizatorii care nu procedează astfel), probleme cu durata bateriei (41%, față de 17% dintre cei care nu publică informații personale), aplicații care funcționează pe dispozitiv fără consimțământul lor (19% versus 6%) și infectarea cu malware (14%, comparativ cu 4% dintre utilizatorii care fac publice informații personale). Aceste concluzii ilustrează legătura dintre distribuirea datelor către alte persoane și problemele dispozitivelor, cei care distribuie informații fiind mai expuși la o serie de probleme, în comparație cu cei care nu distribuie.

Mai mult, cercetarea arată aceeași corelație pentru utilizatorii care își lasă dispozitivele în grija altora - cum ar fi împrumutarea smartphone-urilor pentru o anumită perioadă de timp, lăsarea dispozitivelor neblocate în locuri publice, dezvăluirea codurilor PIN și așa mai departe. Acești utilizatori sunt, de asemenea, mai predispuși să își piardă datele: de exemplu, mai mult de jumătate (65%) dintre cei care au folosit smartphone-ul în comun cu alte persoane, au pierdut date din el, comparativ cu 34% dintre cei care nu au procedat astfel.

”Cercetarea noastră arată că atunci când oamenii distribuie prea multe informații în mediul digital, sunt mai predispuși să întâmpine probleme cu dispozitivele și să își piardă datele”, spune Andrei Mochola, Head of Consumer Business la Kaspersky Lab.  “Această problemă devine și mai serioasă atunci când utilizatorii folosesc în comun dispozitivele digitale sau le lasă la dispoziția unor persoane total necunoscute. Știm că utilizatorii vor împărtăși în continuare informații valoroase cu ceilalți în mediul online, acesta fiind unul dintre privilegiile mediului online. Tocmai de aceea este atât de important pentru fiecare să fie conștient de potențialele pericole la care își expune datele și dispozitivele. Le recomandăm utilizatorilor să aleagă o protecție care se adaptează nevoilor lor, indiferent de mediul folosit. Astfel, se pot bucura de tot ceea ce mediul online are de oferit. ”

O soluție premiată, disponibilă pentru siguranța familiilor și a amintirilor, Kaspersky Total Security livrează protecție pentru PC-uri, Mac-uri, iPhone-uri, iPad-uri și Android. Funcții precum Backup și Encryption protejează datele utilizatorilor. În plus, Antimalware Protection, Software Cleaner și Application Manager asigură funcționarea dispozitivelor în cele mai bune condiții.

My Precious Data: Stranger Danger este bazat pe un studiu online efectuat de compania Toluna și Kaspersky Lab în ianuarie 2017. Studiul a evaluat atitudinile a 16.250 de utilizatori de Internet cu vârste de peste 16 ani, din 17 țări din lume.  

kaspersky-lab-avertizeaza-ca-expunerea-datelelor-in-mediul-online-poate-fi-periculoasa 

2017-06-19 07:32:06 

Kaspersky Lab avertizează că expunerea datelelor în mediul online poate fi periculoasă

Softlead

Ai nevoie de o aplicație?

1
2

alte articole it&c

Sistem de gestiune profesional folosit de peste 900 companii din România

Transart, unul dintre cei mai dinamici și experimentați furnizori naționali de soluții integrate pentru managementul afacerilor celebrează 23 de ani de când Neomanager a debutat pe piața din România. Fiind una dintre primele aplicații native Windows, Neomanager s-a impus ca sistem integrat de gestiune a afacerilor datorită „motorului” performant de gestiune comercială și a sistemului de raportare extrem de flexibil.

citeste tot

System Innovation Romania deschide birou de consultanţă SAP Business One la Cluj

System Innovation Romania, furnizor de solutii ERP şi principalul partener SAP Business One în România, a deschis un birou la Cluj-Napoca pentru a oferi un suport mai prompt în cadrul proiectelor din nord-vestul ţării. Compania va fi astfel mai aproape de clienţi, va înţelege mai bine specificul mediului de afaceri local şi va putea creşte calitatea serviciilor.  Biroul este deja functional şi are o echipă dedicată pentru consultanţă şi implementare.

citeste tot

elefant.ro alege platforma Intershop pentru a-și dezvolta operațiunile în următorii ani

Magazinul online elefant.ro anunță încheierea unui parteneriat cu compania germană Intershop în urma căruia retailerul online va migra pe o nouă platformă eCommerce ce va permite dezvoltarea sa în următorii ani, atât pe plan local cât și internațional.

citeste tot