Kaspersky Lab avertizează că expunerea datelelor în mediul online poate fi periculoasă

19 iunie 2017
Utilizatorii își pun în pericol datele personale atât prin modul în care împărtășesc informații cu alte persoane, cât și prin folosirea în comun a dispozitivelor care conțin aceste informații. Raportul Kaspersky Lab My Precious Data: Stranger Danger dezvăluie obiceiurile utilizatorilor privind datele personale și ne arată că cei care împărtășesc date și folosesc în comun dispozitivele întâmpină probleme cum ar fi pierderi de date și afectarea funcționării dispozitivelor.
Kaspersky Lab avertizează că expunerea datelelor în mediul online poate fi periculoasă

Oamenii care împărtășesc datele lor cu ceilalți sunt mai predispuși la probleme – de exemplu, aproape jumătate dintre utilizatorii care publică informații personale online s-au confruntat cu pierderea lor de pe smartphone-uri (47%). În schimb, șansele pierderii datelor sunt mici printre cei care nu distribuie informații personale către alte persoane - doar 13% dintre ei au pierdut informații de pe smartphone-urile lor. Riscurile sunt chiar mai mari pentru cei care împărtășesc informații cu necunoscuți, 59% dintre cei care au făcut acest lucru recunoscând că și-au pierdut datele.

De asemenea, oamenii care fac publice date personale în mediul digital au raportat o gamă variată de probleme cu dispozitivele lor. Pe smartphone-uri, cele mai frecvente probleme includ reclamele nedorite (51%, comparativ cu 25% dintre utilizatorii care nu procedează astfel), probleme cu durata bateriei (41%, față de 17% dintre cei care nu publică informații personale), aplicații care funcționează pe dispozitiv fără consimțământul lor (19% versus 6%) și infectarea cu malware (14%, comparativ cu 4% dintre utilizatorii care fac publice informații personale). Aceste concluzii ilustrează legătura dintre distribuirea datelor către alte persoane și problemele dispozitivelor, cei care distribuie informații fiind mai expuși la o serie de probleme, în comparație cu cei care nu distribuie.

Mai mult, cercetarea arată aceeași corelație pentru utilizatorii care își lasă dispozitivele în grija altora - cum ar fi împrumutarea smartphone-urilor pentru o anumită perioadă de timp, lăsarea dispozitivelor neblocate în locuri publice, dezvăluirea codurilor PIN și așa mai departe. Acești utilizatori sunt, de asemenea, mai predispuși să își piardă datele: de exemplu, mai mult de jumătate (65%) dintre cei care au folosit smartphone-ul în comun cu alte persoane, au pierdut date din el, comparativ cu 34% dintre cei care nu au procedat astfel.

”Cercetarea noastră arată că atunci când oamenii distribuie prea multe informații în mediul digital, sunt mai predispuși să întâmpine probleme cu dispozitivele și să își piardă datele”, spune Andrei Mochola, Head of Consumer Business la Kaspersky Lab.  “Această problemă devine și mai serioasă atunci când utilizatorii folosesc în comun dispozitivele digitale sau le lasă la dispoziția unor persoane total necunoscute. Știm că utilizatorii vor împărtăși în continuare informații valoroase cu ceilalți în mediul online, acesta fiind unul dintre privilegiile mediului online. Tocmai de aceea este atât de important pentru fiecare să fie conștient de potențialele pericole la care își expune datele și dispozitivele. Le recomandăm utilizatorilor să aleagă o protecție care se adaptează nevoilor lor, indiferent de mediul folosit. Astfel, se pot bucura de tot ceea ce mediul online are de oferit. ”

O soluție premiată, disponibilă pentru siguranța familiilor și a amintirilor, Kaspersky Total Security livrează protecție pentru PC-uri, Mac-uri, iPhone-uri, iPad-uri și Android. Funcții precum Backup și Encryption protejează datele utilizatorilor. În plus, Antimalware Protection, Software Cleaner și Application Manager asigură funcționarea dispozitivelor în cele mai bune condiții.

My Precious Data: Stranger Danger este bazat pe un studiu online efectuat de compania Toluna și Kaspersky Lab în ianuarie 2017. Studiul a evaluat atitudinile a 16.250 de utilizatori de Internet cu vârste de peste 16 ani, din 17 țări din lume.  

Kaspersky

Kaspersky Lab este unul dintre furnizorii de soluții de securitate informatică cu cea mai rapidă creștere la nivel mondial. În prezent, compania este una dintre cele mai importante patru companii de securitate IT*, continuând să-și îmbunătățească poziția pe piață. Potrivit...

Care este tipul aplicației software de care compania dumneavoastră are nevoie?

1
2

alte articole it&c

Setrio Soft prezintă BizMedica, cel mai avansat software pentru organizarea clinicilor medicale

Setrio Soft, unul dintre cei mai importanți producători de software pentru sectorul sănătății din România, prezintă BizMedica, cel mai avansat software dedicat clinicilor de specialitate care își desfășoară activitatea cu practică exclusiv privată sau mixtă (privat și în contract cu CJAS).

citeste tot

Ericsson lansează funcționalități ale rețelei care permit apeluri de voce pe dispozitive purtabile

Noi dispozitive purtabile cu conectivitate celulară se lansează aproape zilnic pe piață, permițându-le consumatorilor să comunice mai ușor.

citeste tot

Compania de IT, Sandline, prezență inedită și apreciată în cadrul evenimentului global, organizat de NATO

Cunoscut ca fiind cel mai important eveniment anual dedicat securității cibernetice organizat de NATO, NIAS reunește lideri globali ai industriei, atât în zona expozițională, cât și la nivelul dezbaterilor, ce includ subiecte precum tendințe, provocări sau instrumente de analiză și monitorizare a vulnerabilităților.

citeste tot