Elevii de la È™colile speciale pentru deficienÈ›i de auz vor învăța fizică È™i chimie folosind tehnologia 3D, Augmented Reality È™i Virtual Reality.
ConÈ›inutul a fost dezvoltat de SIVECO România, în cadrul proiectului european NEWTON
Emil are 12 ani È™i, deÈ™i înÈ›elege conÈ›inutul lecÈ›iilor, are dificultăți mari la scriere. Îi e greu să ia notiÈ›e, iar testele scrise sunt un obstacol aproape de netrecut. Dar de data aceasta, după lecÈ›ia de fizică, a fost lăudat de profesoară pentru rezultatul foarte bun la test È™i pentru răspunsurile excelente la lecÈ›ia despre vaporizarea È™i condensarea apei.
Este una dintre puÈ›inele dăți când Emil, elev al Școlii Speciale pentru DeficienÈ›i de Auz „Sfânta Maria”, termină lecÈ›ia la timp È™i cu succes. O activitate care presupunea eforturi mari atât din partea elevului, cât È™i a profesoarei, a devenit plăcută È™i neaÈ™teptat de uÈ™oară. LecÈ›ia pe care a parcurs-o, alături de alÈ›i 14 colegi, despre condensarea È™i evaporarea apei, face parte dintr-un proiect european care are ca obiectiv principal creÈ™terea motivaÈ›iei de învățare pentru elevii din învățământul secundar È™i gimnazial, din È™colile profesionale È™i din È™colile dedicate persoanelor cu dizabilități fizice.
Lansat în martie 2016, în cadrul programului Horizon 2020, proiectul NEWTON (Networked Labs for Training in Sciences and Technologies for Information and Communication) transformă procesul de învățare într-o activitate plăcută, interesantă È™i utilă, cu ajutorul celor mai recente inovaÈ›ii tehnologice: gamification (învățarea bazată pe elemente specifice jocurilor) È™i învățarea auto-dirijată (învățarea autonomă).
Având în vedere răspunsul lor entuziast la lecÈ›ia pre-testată la finele anului È™colar, elevii sunt foarte motivaÈ›i să participe la cursurile de È™tiință de anul viitor. "Școala noastră este centrul pilot din România pentru consorÈ›iul din proiectul NEWTON. 15 studenÈ›i din È™coala noastră au participat astăzi la o lecÈ›ie de pre-testare care s-a dovedit a fi un succes total. Suntem foarte bucuroÈ™i să participăm la un astfel de proiect, în care apelăm la educaÈ›ia informală bazată pe realitatea augmentată, realitate virtuală, medii imersive. Elevii ar trebui să poată avea acces la cunoÈ™tinÈ›e în funcÈ›ie de nevoile lor specifice, cu ajutorul tehnologiei. Elevii noÈ™tri au nevoi diferite față de copiii din alte È™coli, astfel încât procesul educaÈ›ional trebuie să fie interactiv È™i bazat pe vizualizare. Cu ajutorul tehnologiei 3D din lecÈ›iile dezvoltate de SIVECO Romania, fizica tocmai a devenit materia preferată a elevilor noÈ™tri", a declarat profesoara Florica Stoica, director la Școala Gimnazială Specială pentru DeficienÈ›i de Auz „Sfânta Maria”, din BucureÈ™ti.
Compania de software care dezvoltă conÈ›inutul personalizat, multi-senzorial È™i multimodal din cadrul proiectului, inclusiv eContent pentru studenÈ›ii cu nevoi speciale, este, de asemenea, din România.
Pentru proiectul NEWTON, SIVECO Romania implementează platforma multipremiată AeL Learning Management System, precum È™i funcÈ›ionalități ca Realitate Augmentată È™i de tip gamification în toate lecÈ›iile.
De asemenea, SIVECO colaborează cu Universitatea BucureÈ™ti pentru implementarea acestui proiect-pilot în Școala ”Sfânta Maria”, pentru 100 de copii cu deficienÈ›e de auz.
SIVECO a fost selectat pentru a participa la acest proiect datorită experienÈ›ei acumulate în dezvoltarea de proiecte educaÈ›ionale complexe, a capacității sale de a implementa tehnologii de vârf (realitate augmentată, conÈ›inut interactiv multi-senzorial) È™i conÈ›inut multicultural (în limba engleză, limbile franceză, greacă, rusă etc), precum È™i referinÈ›e foarte bune obÈ›inute în marile proiecte internaÈ›ionale, în Cipru, Malta, Maroc, Emiratele Arabe Unite, Azerbaidjan.
Proiectul NEWTON, care pune accent pe modalitățile de educație non-formală și informală, include:
- educație informală bazată pe realitatea augmentată, care implică jocuri, spații virtuale, medii imersive
- conÈ›inut multimedia educaÈ›ional (multi-senzorial, multimodal), producÈ›ii cinematografice, accesibil în medii virtuale de învățare, adaptabil la profilul utilizatorului È™i mediul de învățare.
Aceste abordări sunt valabile în special în ceea ce priveÈ™te creÈ™terea interesului pentru È™tiinÈ›ele exacte, deoarece facilitează înÈ›elegerea subiectelor considerate dificile.
NEWTON acordă o atenÈ›ie deosebită tinerilor cu dizabilități, iar trei dintre parteneri au experiență tehnică, pedagogică È™i psihologică în acest domeniu, din proiectele anterioare. Implementarea la Școala Gimnazială Specială pentru DeficienÈ›i de Auz „Sfânta Maria” se concentrează exclusiv pe cursanÈ›ii cu dizabilități fizice È™i, pe lângă tehnologiile noi, (de exemplu, realitatea augmentată, gamification) utilizează metode pedagogice specifice.
Proiectul va dura până în februarie 2019, fiind coordonat de Dublin City University (Irlanda).
Având în vedere scara pan-europeană È™i complexitatea acesteia, 14 parteneri din 7 țări participă la realizarea proiectului: Dublin City University din Irlanda, Universitatea San Pablo - CEU din Madrid (Spania), Colegiul NaÈ›ional al Irlandei, Universitatea Brunel (Anglia), Universitatea Tehnică din Bratislava (Slovacia), SIVECO Romania, Universitatea BucureÈ™ti (România), White Loop Limited (Anglia), Dincolo de Italia, Grupul QUI! Italia, ATOS IT Solutions, Slovacia, Adaptemy (Republica Cehă) È™i ATOS Research and Innovation (Spania).