Peste jumatate dintre IMM-urile romanesti au inca Windows XP si se expun riscurilor de securitate

03 iulie 2014

Aproximativ 57% dintre computerele utilizate în companiile mici și medii din România sunt expuse unor riscuri majore de securitate, fiind echipate cu Windows XP chiar și după întreruperea de către Microsoft a asistenţei tehnice pentru acest sistem de operare, relevă un studiu derulat de Bitdefender pe o perioadă de trei luni.

Aproximativ 57% dintre computerele utilizate în companiile mici și medii din România sunt expuse unor riscuri majore de securitate, fiind echipate cu Windows XP chiar și după întreruperea de către Microsoft a asistenţei tehnice pentru acest sistem de operare, relevă un studiu derulat de Bitdefender pe o perioadă de trei luni.

Cercetarea a luat în calcul țări precum România, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Australia, Germania, Spania și Brazilia, însă ponderea medie de utilizare a Windows XP în companii la nivel global este de 18%, semnificativ mai mică decât cifra din România.

Studiul a arătat şi că IMM-urile sunt ținta a milioane de atacuri în fiecare lună, iar hackerii încearcă să fure date confidențiale, profitând de vulnerabilitățile sistemelor. După 8 aprilie 2014, data întreruperii asistenţei tehnice, companiile care continuă să ruleze Windows XP  pot cădea mai uşor victime atacurilor cibernetice. Utilizatorii sistemului de operare nu mai primesc actualizări de securitate, opțiuni gratuite sau plătite de asistenţă ori actualizări online ale conținutului tehnic.

“La câteva săptâmâni după anunțul de finalizare a asistenţei tehnice de la Microsoft, o nouă vulnerabilitate de tip zero-day care ţintea de Internet Explorer s-a transformat într-o amenințare permanentă pentru utilizatorii XP. Asta până când cei de la Microsoft au emis un remediu disponibil și pentru sistemul de operare pe care vor să-l scoată din uz. Oricum, remediul oferit a fost o excepție, iar companiile n-ar trebui să-și imagineze că acest lucru se va repeta la infinit. Așadar, migrarea de la sistemul XP către unul mai sigur este absolut necesară’’, a declarat Cătălin Coșoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.

Potrivit analizei, compania cea mai vizată de ameninţări informatice este o firmă de marketing web, care s-a confruntat cu aproape 800 de milioane de atacuri malware în perioada studiului. Alte IMM-uri din acest top includ o companie din industria metalurgică din SUA, o firmă de servicii logistice din Marea Britanie, un colegiu de arhitectură din Spania, o companie de retail irlandeză și un hypermarket de legume și fructe din Australia. În România, compania care a fost cea mai vizată de hackeri activează în industria serviciilor financiare.

Studiul Bitdefender a fost derulat din martie în aprilie 2014 și a luat în calcul 5.000 de companii din industrii precum retail, sănătate, educație şi sisteme industriale.

Bitdefender

Bitdefender

Încă de la începutul său în 2001, Bitdefender continuă să ridice ștacheta pentru a stabili noi standarde în prevenirea proactivă a amenințărilor și eliminarii virusurilor, conducând, de cele mai multe ori, la descoperirea celor mai bune tehnici de detecție de securitate care previn extinderea amenințărilor....

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

Ce înseamnă o afacere de distribuție de succes?

V-ați pus vreodată întrebarea care este definiția unei afaceri de succes? Ca orice afacere, un business de distribuție de succes începe cu un plan de business câștigător, cu muncă multă și oameni implicați, astfel încât business-ul să crească în mod „organic”. Creșterea „organică” presupune timp și suficientă atenție astf...

Citește tot arrow_forward

Particularitățile unui WMS dedicat industriei de distribuție

Succesul companiilor de distribuție depinde de acuratetea și eficiența informațiilor de care dispune managementul, de controlul costurilor și satisfacția clienților. Permanenta presiune impusă de clienți impun implementarea și utilizarea unui sistem de management în cadrul depozitelor, care să permită automatizarea proceselor de efectuare a operațiunilor de recepție, livrare ș...

Citește tot arrow_forward

Două cunoscute grupări de limbă rusă, descoperite de experții Kaspersky Lab că folosesc aceeași infrastructură

Experții Kaspersky Lab au identificat o suprapunere a atacurilor cibernetice între două grupuri, GreyEnergy – care se crede că este succesorul BlackEnergy – și gruparea de spionaj cibernetic Sofacy. Ambii actori au folosit aceleași servere în același timp, dar în scopuri diferite.

Citește tot arrow_forward