Problemele de securitate determină o treime dintre utilizatori să evite serviciile de mobile banking

14 ianuarie 2014

Potrivit studiului Kaspersky Consumer Security Risks, realizat de B2B International în parteneriat cu Kaspersky Lab în 2013, aproape o treime dintre utilizatori consideră că accesarea serviciilor de plăţi online prin intermediul smartphone-urilor sau a tabletelor nu este sigură.

Problemele de securitate determină o treime dintre utilizatori să evite serviciile de mobile banking

Potrivit studiului Kaspersky Consumer Security Risks, realizat de B2B International în parteneriat cu Kaspersky Lab în 2013, aproape o treime dintre utilizatori consideră că accesarea serviciilor de plăţi online prin intermediul smartphone-urilor sau a tabletelor nu este sigură. Aceştia nu au încredere în securitatea dispozitivelor mobile în ceea ce priveşte efectuarea cumpărăturilor pe internet sau folosirea serviciilor de tip online banking.

Magazinele, platformele de plăţi online şi sistemele e-banking au simplificat multe operaţiuni financiare. Acestea le oferă utilizatorilor posibilitatea să îşi plătească facturile, să cumpere obiecte greu de găsit şi să facă tranzacţii prin câteva click-uri şi fără a pierde timpul la ghişee aglomerate.

Utilizarea pe scară largă a smartphone-urilor și a tabletelor face online banking-ul și mai convenabil: portabilitatea și funcționalitatea acestor gadget-uri implică faptul că utilizatorii pot administra totul nu numai de acasă sau de la birou, ci de oriunde pot avea acces la internet sau de unde au semnal la telefon. Nu toți proprietarii de smartphone-uri și de tablete înţeleg beneficiile accesării banilor în timp ce sunt pe drum și se pare că mulți ezită să adopte tehnologia mobile banking.

Potrivit studiului B2B International, 33% dintre respondenți nu ar folosi un dispozitiv mobil pentru a face tranzacţii online, precum plata pentru bunuri în magazinele online. Un procent ceva mai mic, dar totuși considerabil, de proprietari de smartphone-uri și tablete (31%) nu se simt confortabil cu utilizarea dispozitivelor lor pentru operaţiuni de online banking. În plus, doar 23% dintre utilizatorii de smartphone-uri și 45% dintre utilizatorii de tablete sunt îngrijoraţi cu privire la introducerea de informații financiare prin intermediul gadget-urilor.

Android este cel mai popular sistem de operare pentru dispozitive mobile mobil la nivel mondial și, prin urmare, este cel mai frecvent atacat de către infractorii cibernetici, fapt firesc, ţinând cont de faptul că numărul mai mare de utilizatori atacaţi face mai uşoară obținerea de venituri ilegale pentru infractori. Potrivit Kaspersky Lab, 99% din numărul total de mostre de malware mobile existente sunt dezvoltate pentru Android. În 2012, experții companiei au identificat 35.000 de mostre de malware pentru Android. În primele şase luni ale anului 2013 acest număr a crescut la peste 47.000.

Aceste date i-au convins pe unii dintre utilizatori să renunţe la aceste dispozitive cu totul şi să le folosească cu atât mai puţin pentru tranzacții financiare online - 11% dintre cei intervievaţi au declarat că nu ar folosi sistemul Android din cauza acestui motiv.

Aplicațiile Android pentru operațiuni bancare online false, atacurile de tip phishing și atacurile malware dezvoltate pentru a intercepta datele utilizatorului prin intermediul tastaturii sunt unele dintre instrumentele malware cel mai frecvent utilizate pentru a ataca proprietarii de dispozitive care folosesc sistemul Android.

Însă, proprietarii de smartphone-uri și tablete nu pot fi învinovăţiţi pentru că sunt excesiv de prudenţi în ceea ce priveşte utilizarea serviciilor financiare. Cu toate acestea, în ciuda numărului tot mai mare de amenințări pentru Android, utilizatorii pot face plăți de pe smartphone-uri sau tablete în condiții de siguranță, prin protejarea dispozitivelor lor cu ajutorul unei soluții de securitate de încredere.

Pentru a împiedica utilizatorii de dispozitive Android să devină victime ale infractorilor cibernetici, inclusiv ale fraudelor financiare, Kaspersky Lab a dezvoltat Kaspersky Internet Security for Android, o soluție de securitate ușor de utilizat, care dispune de o varietate de mecanisme de protecție capabile să asigure un nivel înalt de siguranţă pentru proprietarii de dispozitive mobile.

Tehnologiile avansate de detectare a fişierelor malware încorporate în această soluție previn instalarea de spyware care imită aplicațiile bancare chiar dacă programul a fost descărcat din magazinul oficial Google Play. Modulul anti-phishing integrat detectează şi blochează paginile false de banking, de plăţi şi magazinele online pe care infractorii le folosesc adesea pentru a convinge victimele să dezvăluie datele de autentificare și informațiile conturilor personale. O altă funcție specială a soluţiei Kaspersky Internet Security for Android este abilitatea de a verifica link-urile web din SMS-uri, protejând utilizatorii de atacurile malware trimise prin intermediul e-mailurilor în masă sau a mesajelor scurte, folosite frecvent de către infractorii cibernetici.

Soluția Kaspersky Lab furnizează protecție sigură împotriva tuturor tipurilor de amenințări, inclusiv a celor care vizează bani utilizatorilor.

Kaspersky Internet Security for Android poate fi descarcat de pe site-ul Kaspersky Lab și din Google Play. În plus, soluția este integrată în pachetul Kaspersky Internet Security – Multi-Device, un produs dezvoltat pentru a proteja mai multe dispozitive mobile care rulează sisteme de operare diferite.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

Ce trebuie să știi la implementarea primului ERP?

95% dintre companiile care implementează corect o aplicație software reușesc să îmbunătățească procesele interne după acest pas.

Citește tot arrow_forward

Șase din zece businessuri au suferit o breșă de securitate în ultimii trei ani

Circa șase din zece companii au suferit o breșă de securitate informatică în ultimii trei ani, iar o treime dintre specialiștii în securitate IT care nu au avut de-a face cu incidente spun că e foarte probabil să fie victime fără să știe asta, arată un studiu global al Bitdefender. Ponderea companiilor care s-au confruntat cu incidente în primele șase luni din 2019 e...

Citește tot arrow_forward