Revolutia software: butonul de activare a creierului

23 Jan 2014

Un titlu care a reusit sa capteze atentia, pana in momentul parcurgerii articolului, ci si la mult timp dupa. Nun subiect amplu dezbatut se Sedar Yegulalp pentru publicatia online Infoworld.com: “Controleaza-ti computerul cu ajutorul propriului creier. Via OpenSource”.

Revolutia software: butonul de activare a creierului

Un titlu care a reusit sa capteze atentia, pana in momentul parcurgerii articolului, ci si la mult timp dupa. Nun subiect amplu dezbatut se Sedar Yegulalp pentru publicatia online Infoworld.com: “Controleaza-ti computerul cu ajutorul propriului creier. Via OpenSource”.

Se spune ca, de fapt, acesta este si cel mai mare vis al specialistilor IT si al celor care fac cercetare in domeniu: sa ajunga la performanta de a controla un sistem, fie el laptop sau desktop, prin puterea mintii sau prin coordonarea gandurilor. Sau, altfel spus, incercarea de a inlocui forta mainilor dezvoltatorilor (programatorilor) cu propria ratiune.

Joel Murphy si Conor Russomano (designer si programator) si-au adunat toate resursele pentru a lansa proiectul Open BCI (Brain-computer interfacing). Misiunea lor era aceea de a crea la un pret accesibil un dispozitiv EEG, dotat cu o casca, ce permite accesarea la o inalta calitate a datelor brute (nemodificate) din mintea oamenilor, folosind un consum minim de energie.

Cei doi au luat in calcul varianta obtinerii unei investitii, iar in acest sens drumul parea lung si anevoios.

“Decat sa incerci sa convingi o companie sa investeasca in ceea ce inseamna Open BCI, am ales sa cautam companii care sa accepte sponsorizari pe scara larga fabricarea si procesele ce asigura productia si calitatea unitatilor BCI prin proiectul KickStarter”, a spus unul dintre fondatori.

Proiectul a fost lansat cu ajutorul unei donatii initiale de 100.000 de dolari, iar in momentul in care suma va ajunge la 150.000 de dolari din donatii, un accelerator va fi elementul care va conduce business-ul pe termen lung.

Uitandu-ne in urma cu 6 ani, bolnavii diagnosticati cu paralizie severa puteau folosi o tehnologie avansata ce le permitea mutarea cursorului de pe ecranul PC-ului, fara a se ajuta de vreunul dintre degete. In 2011, 3 ani mai tarziu, o echipa de cercetare a guvernului japonez a gandit un scaun mobil (pe rotile), ce ar fi putut fi controlat prin puterea mintii. In acelasi sens al descoperirilor tehnologice, compania Guger Technologies a creat un sistem de auto-redactare a gandurilor, ce permite utilizatorului sa scrie, prin simpla actionare a creierului, despre literele pe care doresc sau urmeaza sa le foloseasca.

In acest moment, Open BCI s-a instalat pe piata globala cu o solutie dedicata creierului uman, pe care fondatorii o considera o forma accesibila din punct de vedere financiar de a accesa “baza de date” pe care o contine mintea. Viziunea organizationala se reduce la capacitatea de a masura potentialul real pe care il are o astfel de aplicatie integrata (component software si hardware), precum si accelerarea proceselor inovative ce duc spre stiinta care studiaza aceste aspecte.

De ce este important un astfel de proiect si care ar fi segmentul de utilizatori extrem de interesati?

Sunt doua intrebari esentiale. Asa cum a fost gandit, proiectul poate fi un punct de reper si un instrument apreciat si utilizat la scara larga, de orice om de pe pamant care ar trece de granita accesului tehnologic. Asta si pentru ca produsul ofera cel putin doua tipuri distincte de feed-back, unul din punct de vedere al vietii in sine si un al doilea din punct de vedere neuronal, al potentialului uman. Iar domeniile in care acestea se activeaza rapid si acolo unde sunt necesare ar fi: muzica, pictura, dansatorii profesionisti, precum si in toate acele zone in care conexiunile, informatiile si creativitatea sunt instrumentele ce stau la baza creionarii unei profesii.

Acesta este si motivul pentru care echipa Open BCI este una completa si bine alcatuita din oameni de stiinta, ingineri, designer, oameni care implementeaza si testeaza functionalitati noi. Toti au, insa, o pasiune comuna: intelegerea creierului uman si a capacitatii acestuia de a se dezvolta. Compania este inca in punctul de a primi donatii, iar incurajarea publicului se face prin apel general la nevoia de a testa pe propria piele ceea ce acum, pentru multi, este doar o curiozitate.

Sursa: www.kickstarter.com

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Cât costă și ce include un magazin online performant?

Cu o creștere estimată la 8 trilioane de dolari până în 2026, industria e-commerce reprezintă un sector semnificativ ce coagulează vânzări rezultate din mai multe domenii de activitate. De aceea, nevoia de a investi...

Citește articolul
Softlead

Aplicația software Vaunt introduce modulul de evaluare gratuită a prețului apartamentelor

VAUNT, platforma de management al vânzărilor dedicată sectorului rezidențial, introduce un nou modul, Client Portal. Prin intermediul acestuia, clienții cumpărători au acces la date în timp real despre valoarea în piață a...

Citește articolul