Semnătura electronică ajută companiile să desfășoare activitatea în condiții de lucru de acasă

27 martie 2020

Mutarea activității de lucru la distanță, în afara birourilor, înseamnă o adaptare continuă a companiilor, inclusiv de natură administrativă. Pentru a eficientiza fluxurile de semnare a documentelor de maximă urgență, semnătura electronică este esențială, fiind respectate, în același timp, siguranța beneficiarului. Semnătura electronică este reglementată prin lege de mai bine de 10 ani.

Semnătura electronică ajută companiile să desfășoare activitatea în condiții de lucru de acasă

Când poate fi folosită semnătura electronică?

Semnătura electronică poate fi utilizată în interacțiunea dintre persoane fizice și instituții publice. De exemplu, semnătura electronică poate fi folosită pentru semnarea unor documente electronice (de orice natură – de la contracte si declarații fiscale la facturi și bilanțuri) care pot ajunge la:

  • Autoritățile din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP);
  • Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF);
  • Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM);
  • Oficiul Național al Registrului Comertului (ONRC);
  • Casa de Asigurări de Sănătate (CAS);
  • Bănci;
  • Departamentele (de HR, de vânzări etc.) ale companiilor.

Ce este semnătura electronică?

Semnătura electronică este un simbol digital, ce are aceeași valoare precum a semnăturii clasice, cu rol de validare a autenticității actelor distribuite și folosite online. Certificatul digital este valabil pe o perioadă determinată, iar reînnoirea lui presupune plata unui cost suplimentar care este, de obicei, mai mic decât cel de achiziţie.

De semnătura digitală poate beneficia orice persoană fizică sau juridică care deține un cod digital unic, generat de un dispozitiv specializat, precum și un cod pereche, necesar verificării semnăturii electronice. Desigur, toate acestea au la bază un contract cu un furnizor de servicii de certificare digitală, ce oferă acces la toate aceste coduri.

Cum se obține semnătura electronică?

Semnătura electronică se obţine folosind un certificat digital ce asigură "identitatea virtuala" a posesorului şi permite identificarea fără echivoc a semnatarului.

Crearea semnăturii electronice necesită: un certificat digital calificat pentru semnătură electronică, un dispozitiv calificat de creare a semnăturilor electronice și o aplicație software de semnare.

Pe piața din România există mai multe companii care oferă servicii de semnătură digitală, printre cei mai cunoști fiind certSign, digiSign, certDigital.

Care sunt costurile pe care le are semnătura digitală?

Costurile pentru obținerea semnăturii digitale pornesc de la:

  • Certificat digital + dispozitiv criptografic: 45 Euro
  • Reînnoire certificat digital: 27 Euro.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

Digitalizarea Industriei De Achiziții - Soluțiile Software Pentru Achiziții Reprezintă O Piață De 6 Miliarde De Dolari

Industria de software de tip CRM este acum cea mai mare din lume, depășind industria sistemelor de gestionare a bazelor de date, și se preconizează că va ajunge la peste 80 de miliarde de dolari până în 2025.

Citește tot arrow_forward

Peste o treime (37%) dintre organizațiile din România au trecut prin cel puțin un atac cibernetic, cu diferite consecințe, în ultimele 24 de luni

Peste un sfert (27,7%) dintre factori decidenți din domeniul IT din România spun că autorii nu au lăsat nicio urmă în cadrul ultimului atac asupra organizației lor

Citește tot arrow_forward

Una dintre cele mai populare încuietori inteligente permite atacatorilor accesul informatic la dispozitivele de acasă

O vulnerabilitate de securitate prezentă în încuietorile inteligente August Smart Lock Pro permite atacatorilor aflați în preajma acestora să intercepteze datele de acces la rețeaua wi-fi și deci să controleze toate dispozitivele conectate din locuință.

Citește tot arrow_forward