Studiu Oracle şi Accenture: directorii financiari devin evanghelişti al tehnologiei

02 aprilie 2014

Pentru a determina rolul tehnologiei în finanţele moderne, Oracle şi Accenture au susţinut un studiu global realizat împreuna cu Longitude Research, intitulat “Puterea finanţelor moderne: CFO-ul ca evangelist al tehnologiei.”

Pentru a determina rolul tehnologiei în finanţele moderne, Oracle şi Accenture au susţinut un studiu global realizat împreuna cu Longitude Research, intitulat “Puterea finanţelor moderne: CFO-ul ca evangelist al tehnologiei.”

“Finanţele moderne nu se mai mulţumesc doar cu limitarea costurilor şi caută noi modalităţi de a oferi informaţii esenţiale şi valoare companiei,” a declarat Dee Houchen, Senior Director of Applications, Oracle, “Studiul arată ca directorii financiari îşi folosesc din ce în ce mai mult cunoştinţele operaţionale şi expertiza analitică pentru a oferi consultanţă bazată pe date şi pentru a contura direcţiile de inovare şi creştere. Totuşi există un decalaj important între aspiraţii şi realitate.”

La studiu au participat 1,275 de directori financiari, executivi de vârf şi de mijloc din organizaţii cu vânzări anuale de peste 250 milioane USD din întreaga lume. Dintre aceştia, 670 lucrează la companii din diverse industrii din EMEA. O sută dintre ei sunt executivi fără atribuţii directe de administrare financiară. Studiul a relevat că:

 • CFO-ul modern este un evanghelist al tehnologiei care înţelege valoarea tehnologiilor digitale şi cloud pentru procesele financiare şi pentru companie în ansamblu, dar există în continuare un decalaj între realitate şi aspiraţiile directorilor financiari.
 • Departamentele financiare recunosc că instrumentele cloud vor fi utile pentru bugetare, planificare şi previzionare, şi că aceste instrumente susţin mandatul finanţelor moderne de a fi un partener strategic în creşterea afacerii.
 • Pentru a fi un partener strategic al companiei, echipele financiare avangardiste folosesc instrumente analitice sofisticate, aplicaţii moderne şi cele mai recente instrumente sociale, mobile, cloud şi colaborative pentru a rămâne conectate la viziunea, strategiile şi activităţile colegilor lor din companie.
 • În timp ce studiul a relevat că mulţi CFO fac paşi importanţi pentru a mări productivitatea şi eficienţa proceselor cu ajutorul tehnologiei, este clar că mai sunt multe de făcut. De exemplu, foarte multe companii se bazează în continuare pe informaţii perimate pentru decizii esenţiale, nu în ultimul rând din cauza dificultăţii de a consolida numeroase sisteme disparate.
 • Raportul demonstrează că directorii financiari au făcut progrese în ultimul an. Potrivit unui studiu anterior realizat de Oracle şi Accenture, CFO-ul ca şi catalist al schimbării ar dori să fie mai implicat strategic, dar este nevoit să se concentreze prea mult asupra costurilor, volatilităţii economice şi complexităţii organizaţiei.

“Directorii financiari de azi crează organizaţii financiare moderne care adoptă tehnologiile cloud şi alte tehnologii disruptive pentru a folosi puterea soluţiilor digitale şi a propulsa compania,” a declarat Scott Brennan, director Accenture Strategy in Finance & Enterprise Performance.

Concluziile studiului

 • Directorii executivi sunt văzuţi ca evangelişti ai tehnologiei, dar se menţine un decalaj important între realitate şi aspiraţiile lor:
  • Peste două treimi din respondenţi sunt de acord că CFO-ul este un puternic susţinător al puterii de transformare oferită de tehnologie, şi aproape trei sferturi dintre directorii financiari cred că tehnologii precum cloud-ul, soluţiile mobile şi reţelele sociale vor schimba felul în care finanţele sunt structurate şi administrate.
  • Totuşi, doar 20% din executivii de top cred că organizaţiile lor financiare au adoptat tehnologii de vârf, în contrast cu organizaţiile de vânzări, în care 43% din executivii de la vârf spun că au făcut această tranziţie.
 • Este nevoie de noi abilităţi şi capacităţi analitice pentru operaţiunile financiare moderne:
  • 50% din respondenţii din regiune au văzut o creştere a numărului de analişti angajaţi în ultimii doi ani, ceea ce reflectă nevoia în creştere de talent financiar cu abilităţi analitice mai profunde şi mai extinse.
  • De exemplu, 41% din respondenţi simt că abilitatea finanţelor de a oferi o radiografie la zi a performanţei, comparativ cu bugetele, este “sub aşteptări”.
 • Directorii financiari aleg soluţiile cloud pentru a-şi moderniza procesele:
  • Respondenţii recunosc potenţialul soluţiilor cloud de a oferi date relevante prin analizele avansate şi informaţiile de business. Peste un sfert din respondenţi (28 %) folosesc deja soluţiile cloud pentru a susţine bugetarea, planificarea şi previzionarea, iar alţi 33% intenţionează să le transfere în cloud în următorul an.
  • Mai mult, peste două treimi din executivii întrebaţi au adoptat un sistem bazat pe cloud în anumite departamente pentru finanţele de bază (24 de procente), sau urmează să facă acest lucru (45 de procente).
 • Directorii financiari continuă să se concentreze pe automatizarea proceselor, consolidarea sistemelor şi raportarea în timp real pentru a perfecţiona procesele, dar mai sunt multe de făcut:
  • În timp ce aproximativ 30 % din directorii financiari şi de business care au participat la studiu recunosc că procesele lor sunt înca bazate pe hârtie, există o tendinţă clară de automatizare şi digitalizare a proceselor, cu aproape 44 % din repondenţi care folosesc aplicaţii mobile şi 53% dintre ei care folosesc sisteme web.
 • Am ajuns la un punct critic al tehnologiei:
  • Concluziile raportului arată că maturizarea analizelor big data, soluţiile cloud, mobile şi reţelele sociale ne-au adus la un punct critic în care companiile trebuie să îşi re-evalueze strategiile digitale.
  • 70 % din respondenţi cred că aceste tehnologii vor schimba felul în care îşi conduc şi îşi structurează procesele financiare în companie
  • Mai mult de jumătate din respondenţi menţionează o creştere a flexibilităţii, o scădere a timpului de răspuns, analize mai bune şi costuri operaţionale mai mici ca fiind priorităţile lor pentru viitor. Organizaţiile se aşteaptă deci ca directorii financiari să aibă o pondere tot mai mare în deciziile privind investiţiile în IT.
  • 66 % din respondenţi sunt de acord că finanţele înţeleg foarte bine oportunităţile de transformare oferite de tehnologiile emergente. Cu un set extins de abilităţi şi experienţă în analiza datelor de business, directorii financiari sunt bine poziţionaţi pentru a identifica “punctul sensibil ” al achiziţiilor IT şi pentru a ajuta companiile să îşi alinieze transformarea digitală cu obiectivele viitoare.

Managementul superior susţine viziunea tehnologică: Doar 5 procente din respondenţi au menţionat lipsa de sprijin de la managementul de vârf ca fiind o barieră în adoptarea noilor tehnologii în operaţiunile financiare. Capabilitatea, mai degrabă decât dorinţa, pare să fie un factor mai important - 38 % din respondenţi spun că lipsa abilităţilor interne este un obstacol important.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

Eșecul AVON în implementarea aplicației de management a comenzilor

Efectele eșecului au fost direct resimțite de agenții de vânzări, precum și la nivelul fluxului general dedicat, inclusiv în pierderile companiei (resurse de timp, costuri de achiziție, implementare, training angajați etc.).Aceasta nu a fost singura problemă de acest fel a companiei AVON, cu 2 ani în urmă, subsiduara din Brazilia a gigantului având parte de un eșe...

Citește tot arrow_forward

56% dintre organizațiile din România ar apela prima dată la furnizorul lor de securitate cibernetică, după un atac

Pe de altă parte, conștientizarea provocărilor cu care se confruntă investigatorii cibernetici în munca lor îi determină pe factorii decidenți din domeniul IT, din organizațiile din Europa, să înțeleagă nivelul de pregătire necesar pentru a le face față în fiecare zi, peste jumătate dintre participanți (51%, respectiv 56%, în România) declarâ...

Citește tot arrow_forward

Peste o treime (37%) dintre organizațiile din România au trecut prin cel puțin un atac cibernetic, cu diferite consecințe, în ultimele 24 de luni

Creșterea complexității infrastructurii IT de business și a amenințărilor le creează factorilor de decizie din domeniul IT din ce în ce mai multe dificultăți în a-și proteja organizațiile de amenințări cibernetice. Astfel, peste jumătate dintre organizațiile din Europa (54%) s-au confruntat cu cel puțin un atac cibernetic în ultimele 24 de luni, care le-a creat pr...

Citește tot arrow_forward