Tendinte in industria HR in 2020: Cum se va transforma departamentul de resurse umane

09 ianuarie 2020

Noile tehnologii schimba accelerat lumea in care traim si redefinesc modul in care firmele si angajatii isi desfasoara activitatea. Pentru a tine pasul cu evolutia acestora este bine sa avem in vedere modul in care solutiile software pentru HR eficientizeaza fluxul de lucru din companii. Sa vedem mai departe care sunt tendintele pentru 2020:

Tendinte in industria HR in 2020: Cum se va transforma departamentul de resurse umane
  1. Sisteme in cloud

Transformarea digitala a companiilor se va face tot mai mult cu ajutorul sistemelor in cloud. Depozitarea informatiilor in cloud incepe sa fie o regula de anul viitor, chiar daca anul acesta mutarea documentelor si stocarea lor a fost pentru multi un conceput abia la inceput. In 2020, companiile vor miza pe noul tool de digitalizare, care le permite sa aiba acces oricand si oriunde la informatii utile. Cum informatiile sunt la un click distanta, managerii pot avea acces facil la rapoarte detaliate, filtrand toate datele in functie de interes. O astfel de aplicatie iti ofera acces direct nu doar la actele de studii ale angajatului, ci la istoricul acestuia in companie, la trainingurile urmate, la evaluari si la activitatile intreprinse in proiectele in care a fost implicat. In acest fel, managerii pot concepe planuri personalizate pentru dezvoltarea salariatilor si se pot concentra pe activitati care aduc valoare adaugata. Deja, la ora actuala, exista platforme, asa cum este colorful.hr, prin care se poate face integral managementul salariatilor, de la recrutare, salarizare, administrare de personal, evaluare si training si pana la exit interview.

  1. Leasingul serviciilor de personal

Mobilitatea tot mai mare a angajatilor si nevoia companiilor de a-si planifica gradul de incarcare in functie de proiecte vor face ca solutiile de leasing de personal sa fie la mare cautare. De la intocmirea formalitatilor legale si documentelor legate de vizele pentru muncitorii adusi din afara Uniunii Europene si pana la accesul rapid la datele legate de salarizare si apoi la informatiile in timp real privind vanzarile zilnice si programarea platilor catre partenerii de afaceri – tot fluxul se desfasoara online, cu ajutorul solutiilor infomatice destinate HR.

  1. Automatizarea solutiilor HR si data analytics

Automatizarea proceselor nu va mai fi folosita doar in sarcinile repetitive din industrie, ci va deveni o regula si in domeniul resurselor umane unde va usura fluxul de lucru. Intrebari precum: “cand este ziua de salariu” sau “cate zile de concediu mi-am luat anul acesta” vor primi raspuns automat cu ajutorul unui software pentru pontaj.

Dar automatizarea ameninta joburile specialistilor HR? Nici vorba, eficientizarea unor sarcini repetitive de HR ii va ajuta pe acestia sa se concentreze mai mult pe conceperea unor programe pentru motivarea angajatilor, pe retentia lor, pe dezvoltarea talentelor si asa mai departe.

  1. Solutii personalizate de recrutare si training pentru generatia Z

In piata muncii se pregatesc sa intre tinerii din generatia Z, cei care au acum intre 19 si 23 de ani. Acestia fac parte din generatia digitala, sunt obisnuiti sa foloseasca aplicatii mobile pentru activitatea de zi cu zi, fie ca este despre comenzi de mancare, de taxi sau plata taxelor, iar cuvantul de ordine este convenienta. Asa ca nu e de mirare ca sunt firme care lucreaza deja la solutii de recrutare mobile bazate pe teste interactive date cu ajutorului aplicatiilor mobile si care inlocuiesc clasicele si uneori mult prea lungile interviuri. Si tot aceasta generatie nu cauta pe Google solutia unei probleme, ci pe YouTube, acolo unde gaseste si explicatii video. Asadar, continutul interactiv este un factor cheie nu doar atunci cand vine vorba despre solutii noi de training pentru astfel de angajati, ci chiar de la inceputul venirii lor in firma: din momentul recrutarii si apoi pana la procesul de onboarding.

  1. Chatbots sau asistentii virtuali

Una dintre solutiile tehnologice care va castiga teren este folosirea de chatbots. Asistentii virtuali fac deja parte din strategiile de marketing, dar pot la fel de bine sa fie folositi in timpul procesului de recrutare si onboarding. Specialistii de resurse umane sunt cei care vor trebui sa puna la punct o lista variata cu intrebari si raspunsuri pentru ca asistentii virtuali sa raspunda usor la orice nelamuriri ar avea angajatii, fie ca este vorba despre beneficii, concedii sau adeverintele necesare.

Departamentul de HR va trece prin transformari profunde si in 2020 si va implementa tot mai multe concepte Lean, pentru eficientizarea proceselor de lucru. In aceste conditii, accentul se va pune pe intelegerea clara a obiectivelor organizatiei si pe eficientizare, mai ales cu ajutorul solutiilor software de resurse umane.

Romanian Software

Romanian Software este lider pe piata din Romania in domeniul dezvoltarii si implementarii de solutii sofware in domeniul resurselor umane. Din anul 2001, de cand se afla pe piata din Romania, compania a oferit solutii flexibile si inovatoare unui numar de peste 500 clienti. Produsul principal al Romanian Software este solutia integrata Human Resou...

Aplicații software recomandate

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

România, cea mai afectată țară din lume de amenințarea informatică a momentului

Scranos sustrage toate parolele și informațiile bancare ale victimelor și le compromite activitatea pe rețelele de socializare

Citește tot arrow_forward

Cât costă o aplicație software CRM și ce beneficii aduce unei companii?

Predicții, trenduri și idei de transformare digitală pentru următorii 2 ani

Citește tot arrow_forward

Beneficiile tehnologiei Business Intelligence pentru companii

Business Intelligence (BI) este o platformă smart de grafice interactive, instrumente de analiză a datelor și rapoarte intuitive concepute pentru colectarea informațiilor, analiza activității și gestionarea datelor aferente operațiunilor de afaceri în timp real.

Citește tot arrow_forward