Bitdefender avertizeaza jucatorii la bursă despre escrocheria “Lupul de pe Wall Street"

16 octombrie 2014

Investitorii la bursă sunt ținta a milioane de mesaje nesolicitate ce răspândesc o escrocherie financiară similară celei din filmul “Lupul de pe Wall Street”, care amplifică valoarea acțiunilor unei companii canadiene, anunță Bitdefender.

Investitorii la bursă sunt ținta a milioane de mesaje nesolicitate ce răspândesc o escrocherie financiară similară celei din filmul “Lupul de pe Wall Street”, care amplifică valoarea acțiunilor unei companii canadiene, anunță Bitdefender.

În doar o săptămână, valul de spam a marcat unul dintre cele mai puternice atacuri informatice de acest gen. Volumul tranzacțiilor a ajuns la peste 1,6 milioane de acțiuni la doar câteva zile de la trimiterea în masă a mesajelor, un număr record de tranzacții înregistrat de compania canadiană în ultimele 6 luni, potrivit bursei americane de valori.

Valul de spam se propagă prin rețele formate din mii de calculatoare infectate, localizate în țări precum Statele Unite, Spania, India, Australia, Franța, Germania, Marea Britanie, România și Coreea de Sud.

Pentru a oferi credibilitate mesajelor, escrocii introduc link-uri către site-uri legitime ale agențiilor și instituțiilor de media precum Reuters, Bloomberg, Yahoo Finance, Market Watch sau bursa de valori Nasdaq.

“Escrocii utilizează o metodă extrem de rapidă pentru a umfla artificial valorile acțiunilor: e-mail-uri replicate în milioane de exemplare. Ca întotdeauna, succesul vine din numere impresionante, iar studiile noastre arată că cel mai eficient mod de atac este printr-un val masiv de mesaje, care țintesc victimele cele mai credule”, a declarat Adrian Miron, Bitdefender Senior Antispam Researcher.

Pentru a incita curiozitatea cititorului, subiectul mesajelor variază și lasă loc interpretărilor. “Citește asta imediat”, “Crăciunul a venit mai devreme, prietene”, “Încă mai vrei asta?”, “Scuze pentru răspunsul întârziat” sau “Ești gata pentru asta” sunt doar câteva exemple.

Iată cum sună unul dintre mesajele false promovate în campania de spam: “Vrei o investiție solidă cu rezultate rapide? Cu toții vrem, și pentru prima dată, iată un pont care chiar merită. Piața va exploda astăzi, crede-mă pe cuvânt. Va ajunge la 30 de cenți până la finalul zilei și peste 65 de cenți până la sfârșitul acestei luni. Trebuie să acționezi repede.”

Cunoscută drept “pump and dump”, acest tip de fraudă a fost pus în scenă în cel mai recent film al lui Leonardo di Caprio, "Lupul de pe Wall Street". Pentru a câștiga sume fabuloase în timp record, broker-ii atrag investitorii pretinzând că anumite acțiuni (nerentabile, tranzacționate pe sume mici) vor deveni foarte valoroase peste noapte. Odată încheiată tranzacționarea acțiunilor supraevaluate, “lupii de pe Wall Street" vând acțiunile, iar prețul acestora revine la valoarea reală și cei păcăliți pierd sume mari de bani.

Confederation Minerals Ltd. (CNRMF) este o companie canadiană specializată în achiziționarea și dezvoltarea depozitelor minerale din America de Nord. 

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

Studiu GPeC: Strategia de marketing, produsele comercializate și serviciul de Customer Support – factorii esențiali pentru succesul magazinelor online

Datele lansate de Registrul Comerțului arată că, în ultimii zece ani, e-commerce-ul a înregistrat o creștere de peste 500% a cifrei de afaceri, devenind unul dintre cele mai rentabile sectoare de activitate. Cu toate acestea, piața de e-commerce din România nu este încă o piață matură, jucătorii concurând pentru puțin peste 5 milioane de cumpărători.Pe m...

Citește tot arrow_forward

Vulnerabilități severe în camere de supraveghere permit controlul acestora de către atacatori

Atacatorul poate porni camerele video de la distanță și obține imagini live din locuințele în care sunt amplasate și le poate da diverse comenzi. Modelul este suficient de bine vândut pentru a stârni interesul criminalilor informatici, aplicația de instalare a camerei fiind descărcată de peste 100.000 de utilizatori, doar din magazinul Google Play. Cercetările Bitdefend...

Citește tot arrow_forward

SonicWall: La început de an, infractorii informatici caută noi tipuri de atacuri. Trebuie să fim vigilenți în lunile următoare

În paralel cu scurgerile masive de date care au avut loc încă de la începutul anului, atacurile malware s-au situat la un nivel foarte ridicat. Există însă și câteva vești bune: numărul total al atacurilor de tip malware și ransomware au manifestat o tendință descrescătoare. Potrivit ultimelor rapoarte generate cu ajutor SonicWall Capture Threat Network, re...

Citește tot arrow_forward